Patrijarh Irinej obišao radove u hramu Svetog Save: Kupola u završnoj fazi, ruski umetnici postavljaju mozaik (FOTO)

Patrijarh je obišao hram i upoznao se sa dosadašnjom dinamikom radova na postavljanju mozaika u kupoli, koja je u završnoj fazi i koju izvode ruski mozaičari

  • 13

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej obišao je 11. oktobra 2017. godine radove u hramu Svetog Save na Vračaru, gde je u toku završetak postavljanja mozaika u kupoli hrama i priprema za izradu i postavljanje ikonostasa.

O OVOME SVI U SRBIJI ĆUTE: Ko štiti popove-lopove i pedofile iz SPC? Zašto ne idu u zatvor kao drugi kriminalci? Ko su ljudi iz senke oko patrijarha? (VIDEO) (FOTO)

EKSKLUZIVNO! NOVI SKANDALOZNI SNIMCI: Ceo izveštaj o tajnim sefovima, zabranjenim pozajmicama, neprebrojanom novcu u Hramu Svetog Save (VIDEO) (DOKUMENTI)

Tom prilikom patrijarha Irineja ispred Hrama su dočekali: dipl. inženjer arhitekture Zlatomir Ivanović, direktor Biroa za izgradnju hrama Svetog Save, i članovi Odbora za izgradnju hrama: arhimandrit Stefan (Šarić), nastojatelj Svetosavskog hrama; dipl. inženjer arhitekture đakon Miroslav Nikolić, glavni arhitekta hrama; dr Dragan Radenović, vajar; i sveštenstvo pri hramu Svetog Save - protojerej-stavrofor Radivoje Panić i jereji Predrag Prodić i Ivan Štrbački.

Patrijarh je obišao hram i upoznao se sa dosadašnjom dinamikom radova na postavljanju mozaika u kupoli, koja je u završnoj fazi i koju izvode ruski mozaičari.

Foto: hramsvetogsave.rs

Ukupna površina mozaične kupole je 1.230 m2, a u njenoj izradi koriste se prirodni kamen i staklo. Po ukazu predsednika Ruske Federacije g. Vladimira Putina, Rošotrudničestvo je generalni koordinator radova za izradu unutrašnje dekoracije hrama.

Radovi na kupoli trebalo bi da se završe do kraja 2017. godine. Glavni mozaičar, koji predvodi radove na izradi mozaika, jeste akademik Ruske Federacije g. Nikolaj Muhin.

Foto: hramsvetogsave.rs

Arhitekti su upoznali Njegovu Svetost sa montažom skele na mestu budućeg ikonostasa u oltarskoj apsidi, na koju je namenski postavljeno belo platno. Cilj postavljanja ovakve privremene konstrukcije i belog platna ima zadatak da se dobije realna pozicija postavljanja budućeg ikonostasa (visina, širina i mesto postavke u odnosu na oltarsku apsidu) kako bi komisija donela rešenje o njegovom postavljanju.

Foto: hramsvetogsave.rs

Patrijarh srpski je izneo određene ideje i mišljenje u vezi sa postavljanjem ikonostasa i časnog prestola, koje će arhitekti preneti stručnoj komisiji na razmatranje i u dogovoru sa Patrijarhom i po njegovim blagoslovu doneti konačnu odluku o postavljanju ikonostasa i časnog prestola.

Svjatjejši Patrijarh je, penjući se ka horskim galerijama, obišao prostor koji je projektom predviđen za kapelu, kao i druge prostorije u kojima su završeni zidarsko-molerski radovi, a koje se nalaze u Hramu i čine njegovu celinu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/spc.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    13. oktobar 2017 | 13:40

    Jel ugradjen sef ?

  • Kalina

    13. oktobar 2017 | 12:47

    haha.. ovi postaju kao loliticari.. cim se nesto desi oni idu i peglaju stvari..

  • M.K.

    14. oktobar 2017 | 10:34

    @jeretik jer faktografija zivota je za sve ljude ista bez obzira na pol godine nacije ti kao komunista to najbolje trebas da znas , nego su ti krivi popovi gatare i vracare i ostali iz branche kako ih ti nazivas radi zaradi stvaraj tako to ide .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA