≫ 

Lubardina slika ipak nije nestala?

Vukosavljević: Lubardina slika je u Domu sindikata

  • 0

Čuvena slika Petra Lubarde "Industrijalizacija" nalazi se u Domu sindikata, izjavio je na konferenciji za medije ministar kulture Vladan Vukosavljević.

SRPSKA SRAMOTA OD MILION EVRA: Dragocena Lubardina slika, dragulj umetnosti, NESTALA iz hola Doma Sindikata?

Prvobitno se u medijima pojavila informacija da čuvena slika, dragulj srpske umetnosti više nije na svom mestu, i da niko ne zna gde se trenutno nalazi. Ova informacija je odjeknula kao bomba celom Srbijom, pa je ministar kulture morao da reaguje.

Podsećajući da je dvorana Doma sindikata pre nekoliko meseci dobila novog gazdu - firmu "MCF Megakom film", mediji su naveli da je vlasnik preuzeo na sebe obavezu da adaptira bioskopske sale i drugi prostor unutar dvorane, a da je brigu o svim umetninama trebalo da preuzme Ministarstvo kulture.

- Ljudi zaduženi za adaptaciju su pre više meseci ušli u Dom sindikata. Prostor je odmah raščišćen, a sve vredne stvari i umetnine je trebalo da budu premeštene na odgovarajuća mesta - objašnjava sagovornik koji upoznat sa prilikama u toj ustanovi nakon promene vlasnika.

Ipak, po svemu sudeći, slika je za sada na sigurnom, tamo gde je oduvek i bila.

Foto: Legat Vukmanović

Ministar kulture Vladan Vukosavljević demantovao je danas da je ukradena slika čuvenog umetnika Petra Lubarde, te novinarima u Domu sindikata pokazao da se ona i dalje nalazi u tom objektu.

Osporavajući tvrdnje Bllica da slika mesecima nije u zgradi Doma sindikata, Vukosavljević je rekao da vrednost tog dela, za koje list tvrdi da vredi milion evra, nije poznata jer vrednosna procena nije utvrđena.

Formalno pravno, kazao je Vukosavljević, pomenuto umetičko delo nije kulturno dobro, ali je, dodao je, svakako od izuzetnog značaja za srpsku kulturu.

Reč je, kazao je, o umetničkom delu u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije u čijem je vlasništvu iz Dom sindikata.

Privatna firma koja radi na rekonstrukciji Doma sindika, samo je zakupac, koji je dužan da brine o svim vrednostima kao što su Lubardina slika, ali i jedinstvene orgulje i drugi predmeti, kazao je ministar.

Daljinac

(Telegraf.rs/B92/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA