≫ 

Prijavljena epidemija malih boginja u Beogradu!

Stručnjaci kažu da je dovoljan samo jedan kontakt sa zaraženom osobom i neminovno dolazi do širenja bolesti

  • 42

Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je epidemiju malih boginja u Beogradu, jer su laboratorijski potvrđene morbile kod pet osoba.

Alarmantno: Male boginje dobili i Beograđani koji nisu bili u kontaktu sa zaraženima! Obolelima se zdravlje komplikuje, pokosila ih upala pluća

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da obolele osobe nisu bile u kontaktu sa osobama sa područja Kosova i Metohije, niti sa osobama sa sliČnom kliničkom slikom na teritoriji prebivališta.

Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa. Deca su zbrinuta u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", dok su i odrasli zbrinuti u Klinici za infektivne i tropske bolesti Klinickog centra Srbije, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Foto-ilustracija: Profimedia

Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja.

Temperatura veća od 40 stepeni, ospe, malaksalost, curenje nosa i kašalj, crvene i vodnjikave oči, sve su to simptomi malih boginja. Stručnjaci kažu da je dovoljan samo jedan kontakt sa zaraženom osobom i neminovno dolazi do širenja bolesti, kao i da jedna osoba može zaraziti njih 15.

Foto: Milena Đorđević

Epidemiolozi upozoravaju da je hirurška maska relativna zaštita, a jedina pouzdana je upravo MMR vakcina koje se mnogi plaše zbog negativne i neosnovane kampanje koja se vodi protiv nje.

- Zaraza se vrlo brzo širi, dete je zarazno i pre nego što se pojave prvi simptomi - upozoravaju epidemiolozi.

Dva dana pre pojave simptoma, kada je dete naoko zdravo, ono je izvor zaraze. Kada dobije visoku temperaturu i četiri do pet dana od pojave ospi ono može da zarazi druge osobe.

Foto: Profimedia

INKUBACIJA TRAJE DO 12 DANA

Lekari navode da period inkubacije bolesti traje od 10 do 12 dana, da se ospe pojavljuju između dva i četiri dana od početka, a prolaze posle četiri do šest dana.

MMR vakcina se daje u drugoj godini života, a važno je da dete bude potpuno zdravo kada se vakciniše.

OD POČETKA OKTOBRA 65 SLUČAJEVA 

Od početka oktobra na teritoriji Srbije registrovano je 65 slučajeva malih boginja i to u srpskim enklavama na KiM, Bujanovcu, Kraljevu, Beogradu.

Od obolelih petoro ima upalu pluća. Male boginje su bolest koja je predviđena za iskorenjivanje, pa u takvim okolnostima i jedan slučaj zaraze morbilama je epidemija.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    8. novembar 2017 | 17:06

    Internet-doktori i šarlatani koji misle da se razumeju u medicnu i farmaciju šire laži o vakcinaciji dece.Nema ni jednoga dokaza koji povezuje i dokazuje vezu između vakcinacije dece i autizma.Nevakcinisana deca su podložnija bolestima jer su najčešće i njihovi roditelji bili vakcinisani i zato većina ih nema već razvijeni autoimunitet na bolesti.Bolrsti je bolje sprečiti nego posle lečiti.

  • Tomatinjo

    8. novembar 2017 | 16:21

    Zakonski treba zabraniti i sankcionisati samovolju roditelja u vezi vakcinacije dece. Ne možemo svi sve znati i biti veći stručnjaci od onih kojima je medicina profesija i kojima je to posao i obaveza da znaju. Ako nadležni iz zdravstva smatraju i odluče da je neka vakcina bezbedna, pri tome je i testira, onda onda ona mora biti obavezna za svu decu. A nema baš ni jednoga leka ili ddatka ishrani itd da je baš 100% za sve bezbedan. Uvek se nađe poneki izuzetak čiji organizam drugačije reaguje i na najbezazleniji lek. Onda je do pojedinca a ne do leka ili vakcine.

  • Lepoooo

    8. novembar 2017 | 16:40

    Gospodo nevakcinisani zasto trazite sad pomoc lekara??? Lecite se sad altdrnativnom medicinom !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA