Ruska crkva na Tašmajdanu krije tajne ruskih prognanika: Jedan njihov gest malo je poznat, a svedoči o beskrajnoj ljubavi prema domovini

Valerij Staševski, ugledni arhitekta zaslužan je za rusku svetinju koja se nalazi u jednom od najlepših parkova glavnog grada

  • 2

Crkva svetog Marka daje poseban pečat parku na Tašmajdanu, međutim u njemu se nalazi još jedna bogomolja od istorijskog značaja. Radi se o ruskoj crkvi Svete trojice koja je podignuta posle Oktobarske revolucije 1917. godine. Podignuta kao privremeni objekat od strane ruskih prognanika, ova crkva vek kasnije daje posebnu draž Beogradu.

Pala presuda: Zemljište oko nedovršenog Hrama Hrista spasa u Prištini pripada SPC

Valerij Staševski, ugledni arhitekta zaslužan je za rusku svetinju koja se nalazi u jednom od najlepših parkova glavnog grada. Valerij je imao oko 40 godina kada je emigrirao, i kao veliki stručnjak odmah je dobio posao u Ministarstvu građevinarstva.

U Istorijskom muzeju Beograda nalazi se više od hiljadu projekata ovog slavnog arhitekte, a njemu možemo da zahvalimo na Klubu ljubitelja veslanja na Adi Ciganliji, na Klubu činovnika Narodne banke na Topčideru, Domu ruskih vojnih invalida na Voždovcu.

Crkva Svete Trojice zanimljiva je i po tome šta su belogradejci položili u njen temelj. Radi se o grumenu ruske zemlje koju su, kao najveću svetinju, sa sobom poneli iz svoje zemlje. Ovim postupkom načinili su hram svojim domom i mestom u kojem će uvek nalaziti mir.

Hram je osveštan 26. decembra 1924. godine, a tom obredu prisustvovao je i vođa belogardejskih emigranata general baron Vrangel. Pet godina kasnije, on je i sahranjen u ulazu u crkvu, a njegov grob u mermeru i danas se nalazi u ovom hramu.

Foto: Milena Đorđević

Vojne zastave Napoleona i Turaka koje su bile ratni plen ruske vojske, nalazile su se u ovom hramu do 1944. godine kada su vraćene u Rusiju.

U crkvi Svete trojice nalazi se i šal carevića Alekseja Romanova koji su mu sestre isplele dok je još bio u majčinoj utrobi. Dečak je bio veoma vezan za šal koji je bio simbol sestrinske ljubavi i svih 13 godina svog života retko se odvajao od njega. Na nepoznate načine šal je preko SAD došao do Australije i to u ruke dvorske dame Romanovih, Tamare Ventura-Laduške koja ga je poklonila beogradskom hramu Svete Trojice.

Deo šala se i dalje čuva u staklu u crkvi kako bi vernici mogli da ga celivaju, a svakog 17. jula drži se i služba kojom se Romanovima odaje počast.

Renoviranje crkve svete Trojice, koja je pretrpela ozbiljnu štetu tokom bombardovanja 1999. godine, završeno je 2007. godine.

Godine 2013. hram je posetio patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, prilikom obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koki

    15. novembar 2017 | 18:53

    Zašto ruska a ne pravoslavna, kod muslimana ne postoje džamije koje su arapske, turske, bošnjačke, albanske, itd. već su sve one muslimanske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA