Tramvaj "dvojka" sledeće nedelje imaće posebnu namenu: Besplatno testiranje na HIV i hepatitise

Pokretno savetovalište za HIV biće posebno obeleženo

  • 0

Tramvaj, čiji putnici će moći besplatno da se testiraju na HIV i hepatitise i dobiju savete, voziće Beogradom od 20. do 24. novembra svaki dan od 17 do 22 sata.

Od čega je zaista pozlilo Amerikancu koji je došao na medeni mesec u Beograd, pa otkrio da ima HIV: Svi detalji bizarne noći

Akcija testiranja i savetovališta na gradskim šinama biće organizovana u sklopu Evropske nedelje testiranja na HIV, a u celoj Srbiji biće održane brojne manifestacijama pod sloganom "Testiraj se na HIV jer je važno da znaš".

Prema procenama stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije, svaka treća osoba koja živi sa HIV-om (preko 1.000 ljudi) ne zna da je inficirana, a kod više od polovine HIV infekcija se otkriva u kasnom stadijumu, kada je rizik od oboljevanja i umiranja od AIDS-a značajno veći.

Stoga se u okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV u Srbiji sprovode akcije besplatnog, dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja i van zdravstvenih ustanova, kao i različite promotivne aktivnosti.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Vidno obeleženi tramvaj, kao pokretno savetovalište za HIV, saobraćaće u Beogradu na liniji 2, a stajaće samo na pet stanica na kojima će promoteri informisati gradjane o mogućnosti testiranja, a u tramvaj će ulaziti samo oni koji žele da se testiraju. ezultati testa će biti dostupni posle 20 minuta.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA