Evo šta može da se desi sa bebom koju je majka ostavila samu u nepropisno parkiranom autu, pa ju je pauk odneo sa sve kolima

Majka nije smela da ostavi šestomesečnu bebu u kolima, koja je kasnije, pošto su bila nepropisno parkirana, odneo "Parking servis", tvrde iz Gradskog centra za socijalni rad

  • 5

Posle incidenta koji se pre nekoliko dana desio u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu, "Parking servis" je podneo prijavu protiv majke Jelene Manojlović zbog zanemarivanja deteta. Gradski centar za socijalni rad u Beogradu primio je prijavu i ona je prosleđena nadležnom odeljenju na Voždovcu. Kako kažu iz Gradskog centra za socijalni rad, prema Porodičnom zakonu, član 69, "roditelji ne smeju ostavljati dete bez nadzora do predškolskog uzrasta".

STRAHOTA: Beograđanka ostavila bebu samu usred mračne ulice u kolima, pauk odneo automobil sa detetom (FOTO)

- U skladu sa navodima prijave, stručni radnici će sprovesti postupak i proceniti kapacitete roditelja, motivaciju, psihološke i vaspitne uslove za vršenje roditeljskog prava, kao i u kojim okolnostima i zbog čega je dete ostavljeno bez nadzora odraslih lica. U skladu sa tim, preduzeće se dalje mere - rekli su iz pomenute ustanove za "Blic".

Procedura Centra za socijalni rad trajaće neko vreme, dok se ne utvrdi da li je u ovom slučaju zaista u pitanju zanemarivanje deteta.

- Ukoliko Centar primi prijavu za zanemarivanje dece, obaveza je stručnih radnika da preduzmu mere iz svoje nadležnosti. Pri prijemu same prijave, određuju se prioriteti postupanja, što se čini na osnovu sadržaja same prijave. Postupanje centra može biti realizovano kao neodložna intervencija, kao hitan ili kao redovan postupak. Tokom rada sa porodicom procenjuju se potrebe, snage i rizici za svako dete u porodici i samim tim planiraju dalje mere.

Foto: A. Nalbantjan

- Centar ima mogućnost da preduzme aktivnosti koje će umanjiti rizike kojima je dete izloženo, ukoliko nije utvrđeno postojanje ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta, izricanjem jedne ili više mera kolektivnog nadzora roditelja.

U takvim situacijama porodica se obavezuje koje radnje i postupke treba da preduzme kako bi unapredili svoje roditeljstvo i korigovali dotadašnje ponašanje, dodaju oni.

Ako ni nakon toga nema poboljšanja, pokreće se sudski postupak za lišenje roditeljskog prava.

- Izmeštanje dece iz primarne porodice je mera za kojom se poseže u situaciji kada je dete životno ugroženo, ili kada postoji razuman povod da se veruje da bi nepreduzimanjem ove mere dete bilo izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju.

- Zaštita dece je uvek na prvom mestu i uvek se procenjuje šta je najbolje za njih. To su situacije kada roditelj zlostavlja dete, grubo zanemaruje,  kada napusti dete, ne stara se u detetu - objašnjavaju oni.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic/Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VOTA

    23. novembar 2017 | 09:17

    U sve ovo sto ste naveli ne spadaju prosjacenje dece od beba sa majkom do predslolskog uzrasta znaci punoletstva.Setanje po kolovozu na semaforu od auta auta.radovi u gradskom prevozu od pevanja do dzeparenja.Kradje svega od kablova do sahtova za racun starijih najcesce roditelja.Ova deca nisu predmet interesovanja socijalnog jer da jesu ne bi bili na ulici.

  • Dragomir iz lipovice

    23. novembar 2017 | 14:28

    Pauk nije smeo da odveze auto u kome je bila beba, oni su trebali da obaveste policiju o tom desavanju i policija a policija da preuzme adekvatne mere .

  • vasa paris

    23. novembar 2017 | 09:44

    Nema pravo da nsi paok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA