≫ 

Skadarlija zadržala staru kaldrmu, tamo gde je bila potrebna nova, ona je doneta iz Grčke: Evo dokaza (FOTO)

Iz Zavoda za zaštitu spomenika, objasnili su za Telegraf.rs da je namera bila da se u što većoj meri zadrži i upotrebi stara kaldrma

  • 7

Radovi na rekonstrukciji Skadarlije polako se privode kraju, a ova boemska ulica zadržala je svoj stari izgled, ali je dobila sjaj, jer je stara kaldrma očišćena, oprana i ponovno ugrađena u ulicu koja je jedna od simbola našeg glavnog grada.

Evo kako sada izgleda Skadarlija (FOTO)

Iz Zavoda za zaštitu spomenika, objasnili su za Telegraf.rs da je namera bila da se u što većoj meri zadrži i upotrebi stara kaldrma.

Oni delovi kaldrme koji su nedostajali, naručeni su iz Grčke.

- Skinuta je stara kaldrma pa je pripremljena podloga za ponovno postavljenje. Stara kaldrma je očišćena i pripremljena da bi se iskoristila u što većoj količini za ponovno postavljanje. Oni komadi koji su tokom godina ubacivani prilikom raznih popravki u staru kaldrmu, oni su odbačeni.

- Nabavljena je kaldrma koja ima iste karektistike kao stara kako bi se popunili delovi na kojima su stavljeni oni komadi koji nisu deo kaldrme. Namera je bila da se u što većoj meri zadrži i upotrebi stara kaldrma - izjavili su iz Zavoda za zaštitu spomenika za Telegraf.rs.

Kaldrma iz Grčke Foto: Marko Jovanović

Dokaz

Kaldrma iz Grčke Foto: Marko Jovanović

KOMPLETNA REKONSTRUKCIJA GOTOVA POČETKOM MARTA

Planirano je da se radovi završe 1. decembra, a da Skadarska ulica zadrži autentičan izgled.

Sav kamen koji je bio u Skadarskoji ulici je iskorišćen, očišćen, pretresen, opran i vraćen ponovo u kaldrmu. Radovi su počeli 13. novembra, dinamika radova je predviđala da budu završeni 1. decembra u ovoj prvoj fazi koja je dogovorena. Međutim, radili smo u otežanim vremenskim uslovima, radili smo i pod šatorima, pa će radovi biti gotovi dan, dva, možda i tri pre roka - izjavio je Slaviša Živković, direktor JP Putevi Beograda, za Telegraf.rs.

Radovi koji su izdeljeni na etape, ponovo će početi na proleće.

- Druga i treća faza kako bi kompletirali rekonstrukciju, biće na proleće sa prvim danima marta. U prvim danima građevinske sezone biće ponovo započeti radovi i u najkraćem roku, kako nam vreme i uslovi dozvole, ali najkraće s obzirom na značaj ovako važne gradske ulice - dodao je Slaviša.

Slaviša Živković, direktor JP Putevi Beograda Foto: Marko Jovanović

Rekonstrukcija Skadarlije je započeta zbog radova na podzemnim instalacijama.

- Skadarska ulica nije dugo rekonstruisana. Jedan od važnih razloga što smo je rekonstruisali jeste taj što su promenjene sve podzemne instalacije. Kad su završeni ti radovi pristupilo se izradi kolovozne konstrukcije, a na nju je ugrađena kaldrma prema svim parametrima, saglasnostima i uslovima Zavoda za zaštitu spomenika. Zbog kvarova koji su se dešavali u ulici, narušena je autentičnost Skadarlije pa je i iz tog razloga bila neophodna rekonstrukcija - kaže Slaviša.

Kaldrma u Skadarskoj uliciFoto: Marko Jovanović

Kaldrma koja je izvađena iz Skadarske ulice nakon pranja i probiranja smeštena je u JKP "Beograd put". Deo kaldrme čeka u ovom preduzeću da ponovo bude deo jedne od najleših ulica grada Beograda.

Kaldrma iz Skadarske ulice se nalazi u preduzeću JKP "Beograd put" Foto: Marko Jovanović

Skadarlija je zadržala svoj izgled po kome se razlikuje od drugih ulica, a boemski duh nastavlja da živi kao i pre rekonstrukcije.

Daljinac

(I. Vlajković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA