9

ZAŠTO BEOGRAD IMA DUŠU? Odgovor pruža tek otkriveno stvarno značenje keltskog imena našeg grada. Singidun znači...

Keltski sufiks -dun znači "naselje, gradina, utvrda", ali oko značenja reči "singi" etimolozi ne mogu da se slože i pronađu adekvatno i nesumnjivo objašnjenje koje bi bilo prihvaćeno konsenzusom od strane čitave naučne zajednice. Postoje dve popularne hipoteze, ali postoji i treća koja je možda nastala u šali, no, najboje opisuje Beograd

Beograd ima dušu! To će vam reći svaki Beograđanin, čak i onaj koji se tom frazom sprda i prevrće očima kada je čuje, samo ako ode na duži period van svog rodnog grada: kada je u Tokiju kazaće da je odlična ta futuristička prestonica Japana ali da "Beograd ima dušu" i da mu nedostaje; kada je u bogatom Londonu, u prelepom Parizu, ili u nekoj južnoameričkoj zabiti, ponovo će žudeti za dušom Beograda.

Ali, šta čini dušu Beograda? Šta je to duša Beograda? To nije ništa opipljivo, ništa na šta možemo da upremo prst i da kažemo: "Ovo je!"; to je tek neuhvatljivi osećaj, emocija koja ne može da se opiše, nešto u vazduhu što zrači iz nevidljivog izvora.

Nešto. Šta, niko ne zna da objasni, ali svi znaju da je tu i da ih čeka gde god se nalazili. Da će se zgrade rušiti i nove dizati, da će se ljudi menjati, ali da će duh Beograda ostati onakav kakav je. I kada neka porodica sa strane dođe i ne živi Beograd, već će u narednoj generaciji početi da ga živi. Jer, u Beogradu se ne živi, Beograd se živi.

Kao i obično što biva, odgovor na večno pitanje, svako večno pitanje, krije se možda u dubinama prošlosti, u zaboravljenim vremenima koja su davno prošla. Pa tako, i pitanje duše Beograda.

Visoko iznad ušća Save u Dunav, Skordisci (pleme keltskog, tračkog ili ilirskog porekla, ili mešavina svih, mada najverovatnije keltska politička tvorevina nastala mešanjem sa Tračanima i Ilirima nakon Galskog pohoda na Balkan pod vođstvom Brena početkom III veka pre nove ere) podigoše primitivno naselje koje se prvi put kao Singidun pominje 279. godine p.n.e.

Rimljani su keltsko ime Singidun polatinili pa je za vreme njihove vlasti postao Singidunum, odnosno, dodat je tipični sufiks -um koji su oni često stavljali.

Međutim, keltski sufiks -dun imao je na protokeltskom značenje "naselja, gradine, utvrde", što pokazuje da je i pre dolaska Rimske imperije, pre utemeljenja logora koji će postati krajem I stoleća dom Legije IV Flavije Feliks ("Četvrte flavijevske srećne legije") i oko koga će se razviti poveći grad, Beograd bio vojno utvrđenje. Uostalom i njegova strateška pozicija to možda čini nužnim.

Šta tačno znači prvi deo keltskog naziva, šta znači "singi", pitanje je koje je i dalje otvoreno. Etimolozi se ne slažu, niti mogu da pronađu adekvatno i nesumnjivo objašnjenje koje bi bilo prihvaćeno konsenzusom od strane čitave naučne zajednice.

Ipak, najpopularnija hipoteza kaže da je ta reč značila "krug", što bi sugerisalo da je skordiski Beograd bio kružno utvrđenje. Postoji još jedna, ona koja ime Singiduna vezuje za nekakvo tračko pleme Singa.

Jedna od novijih hipoteza, koja je verovatno nastala iz šale a ne iz zbilje, povezuje ime Singiduna sa nečim posve drugačijim. Naime, Singi- se ne tumači kao jedna reč već kao spoj dve: "sin" i gi", "sin-gi". To se onda tumači savremenim irskim jezikom, kao i sa škotskim gelikom, naslednicima protokeltskog, konkretno, tumači se frazom "sean guí" što znači "biti momak".

Bila to šala ili zbilja, ništa bolje ne opisuje savremeni Singidun, naš Beograd, od "bivanja momkom". Beograd jeste "momkovanje", Beograd je metafora, Beograd je glagol a ne imenica, i to već skoro 2.500 godina bez prestanka.

DECA SMO SVI OVOGA GRADA!

(Telegraf.rs)

Tagovi: Beograd, Istorija, Kelti, Singidunum, Skordisci

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
 • D
  Delije Čikago

  Volim svoj Beograd iako može to mnogo bolje, sanjam ga negde tamo daleko...

 • A
  Ana

  Svakome njegova zemlja/ grad ima dušu, smešno je sada govoriti kako neki gradovi nemaju dušu. Svaki grad ima svoj duh i način života.

 • K
  Keti

  Beograd volim kad svice . . . .

Nenajavljena kontrola u privatnim vrtićima u Beogradu: Inspektori češljaju šta mališani jedu i koliko ih zaista ima u grupi

Svečani doček odbojkašica večeras ispred Skupštine Grada: Evo ko će pevati na njihovoj proslavi

Do sada neviđena novogodišnja rasveta osvanula na ulicama Beograda: Tunel u srpskim bojama krasi Obilićev venac (FOTO)

Moju ćerkicu od 10 meseci doktorka je jedva primila: Posle skandala u Domu zdravlja u Kragujevcu, javila nam se majka iz Beograda

Mi smo mala zemlja, a prvi smo na svetu! Grad Beograd pozvao građane na svečani doček zlatnih odbojkašica

Beskućnici u Beogradu dobijaju specijalni autobus: Kada izađu iz njega, osećaće se mnogo lepše (FOTO)

Čim padne kiša, Aleksandru kuća smrdi na fekalije, a tek rođena beba leži na krevetu: 10 godina traje borba sa Vodovodom (VIDEO)

Guslar mejd in Čajna: Seo je na stolicu na Zelenjaku i proizveo melodiju na kojoj će mu mnogi muzičari zavideti (VIDEO)

Kost mu je virila iz noge, a lice i grudi su bili krvavi: Kolege vozača koji se jutros zakucao u banderu na Slaviji tvrde da je svesno žrtvovao sebe

Kroz beogradski gradski prevoz prošle godine prošlo je 828,5 miliona putnika! Da su svi platili kartu, gde bi nam kraj bio (GRAFIKA)

Čuvajmo ljubomorno slobodu, jer smo je krvlju zaslužili: Beograd obeležio dan oslobođenja od fašističke okupacije (FOTO)

Dan kada se na palati "Albanija" zavijorila zastava Jugoslavije: Krvava borba za Beograd trajala je osam dana (FOTO) (VIDEO)

Selaković položio vence borcima za oslobođenje Beograda: Intoniranjem himne uz počasni stroj Gardista Vojske Srbije odata počast stradalima (FOTO)

Grad ponovo zatvoren za saobraćaj: Evo kako će danas saobraćati linije gradskog prevoza tokom proslave oslobođenja Beograda

Jutro horora na Slaviji: Autobus još uvek stoji zakucan u stub, delovi vozila rasuti po asfaltu, trole i tramvaji ne idu (FOTO SA LICA MESTA)

Haos na Slaviji: Autobus udario u stub, vozač sa povredama glave prevezen u Urgentni centar (FOTO)

Haos na Zrenjaninskom putu: Tri udesa za sat vremena, saobraćaj mili

Petak je veče, a Skadarlija u potpunom mraku: Ne vidi se prst pred okom, pazite da noge ne polomite (FOTO)

Divljaštvo u Kraljice Marije: Isekli autobus kolima, izvukli vozača napolje i pretukli ga

Ovo su beogradski Boni i Klajd: Sreli smo zaljubljeni par koji krši zakon na metar od policije nasred Bulevara kralja Aleksandra

"Puklo je i sve mi se smrklo pred očima. Eksploziju sam preživeo čudom": Prva izjava oca Marijane Mićić nakon nesreće

Lopovi ojadili "bembaru" na Vidikovcu: Sa parkiranog auta skinuli sve četiri felne i ostavili ga na ciglama (FOTO)

Čudnu klupu u beogradskom parku svi izbegavaju, ali kada priđe ovakva žena, parovi i čitači novina odmah ustaju

Beograd staje na put bespravnim investitorima: Satelitskim snimcima do lakše borbe protiv divlje gradnje

Projekat "Eko genijalci" za palilulske đake prvake

Novi tržni centar uskoro niče na Zvezdari: Biće velik kao 21 fudbalski teren i nudiće kupcima izbor između 150 poznatih brendova

Građani će biti upoznati sa trošenjem sredstava iz budžeta, Nikodijević najavio: Znaće se svi planirani projekti koje donosi Skupština Grada

Haraju beogradskim ulicama, uništavaju bojama sve što im se učini zgodnim, sve to snimaju i niko im ništa ne može (VIDEO)

Prihvatilištu u Kumodražu treba odeća i obuća: Ali i jedna stvar koja se ne može kupiti novcem!

Karta za vožnju po Beogradu od danas košta 1 dinar, a postoje samo dva uslova

Dušan zaratio sa SPC zbog jedne od najatraktivnijih lokacija u Beogradu, a radi se o desetinama miliona dinara

Gori zgrada na Dušanovcu: Požar gase tri ekipe vatrogasaca (FOTO) (VIDEO)

Umrlice zalepljene na požarevački automobil Beograđani žestoko isprozivali, a sada "domaćini" nisu štedeli na odgovoru (FOTO)

Zgrabili smo decu i izleteli napolje! Nekoliko minuta kasnije, moje kuće više nije bilo. Požar na Adi Huji odneo desetak domova

Kratka istinita horor priča: Deda ušao u beogradski gradski autobus, izvadio penis, pa počeo da se trlja o devojke (FOTO)

Prva fotografija Marijane Mićić sa povređenim ocem: Porodica sumnja da je uzrok eksplozije bila rakija koja se nalazila u kolima

Dimitrije Tucović ponovo na Slaviji: Bista poznatog levičara opet krasi gradski trg

Sekunde u kojima automobil gori do neprepoznavanja posle eksplozije u kojoj je povređen otac Marijane Mićić (VIDEO)

Ponovo požar na Adi Huji: Gori pogon "Gradske čistoće", crni dim se vije u nebo, vidi se iz celog grada (FOTO) (VIDEO)

Prvi snimci zapaljenog automobila voditeljke Marijane Mićić: Deca prolazila ulicom malo pre eksplozije (FOTO) (VIDEO)

Eksplodirao "golf 4" Marijane Mićić, njen otac hitno prevezen u Urgentni centar! (FOTO SA LICA MESTA)

"50 otvora gleda u moje dvorište": Stanari Lekinog brda očajni zbog divlje osmospratnice koju niko ne sme da sruši