ZDRAVO RALE, ZDRAVO FRED: Liči na pandu, tetura se kao klovn, pitomi div iz crtaća vraća osmeh na lice. On je BOBTEJL (VIDEO)

Zbog svoje šaljivosti i popularnosti među publikom replika iz crtaća „Pera kojot super genije“ postala je sastavni deo života generacija koje su odrastale ’80-tih i ’90-tih. Likovi Raleta i Sime nastali su po uzoru na prelepu rasu pasa bobtejl. Ovo je priča o njima

  • 2
Foto: Telegraf.rs

Bobtejl (Old english sheepdog) je najstarija rasa ovčarskih pasa na Britanskim ostrvima. Ime rase nastalo je po staroj engleskoj tradiciji koja se vekovima primenjivala a podrazumevala je da se rep, takozvanih radnih pasa, skraćivao kako bi se razlikovali od lovačkih. Vlasnici pasa su pribegli ovoj praksi jer na taj način nisu plaćali veliki porez koji je bio obavezan za lovačke pse a i bilo je i najjednostavnije rešenje za razlikovanje radnih od lovačkih pasa.

U današnje vreme staroengleski ovčari uglavnom se rađaju bez repa. Ostalo im je ime bobtejl, što zapravo znači skraćen rep.

Nebojša Maksimović iz Vrnjačke banje bavi se odgajanjem bobtejlova već 10 godina i ima jednu od najboljih odgaivačnica ove rase u Srbiji.

- Generalno rasa nije zastupljena u Srbiji u nekom velikom broju što i nije baš za pohvalu kao što je to slučaj sa nekim drugim popularnijim rasama. U našoj odgajivačnici ih ima 15 a na nivou Srbije, mislim, da ih ima još 10 ali kao vlasnički psi ne kao odgajivači – kaže Maksimović.

Foto: Telegraf.rs

Bobtejl je po mnogo čemu jednistven kako po temperamentu tako i po izgledu. Karakterističan je upravo zbog svog krzna koje prekriva čak i oči. One su male i okrugle, i retko ćete ih videti. Široki vrat prekriven je čupavim krznom, a dugačke noge izgledaće kao da pas ima čizme na sebi.

- Održavanje bobtejla ni malo nije lako. Češljanje je jako zahtevno, iziskuje dosta vremena i posvećenosti kao i pseću kozmetiku koja je za naše uslove poprilično skupa zato je uvek važno dobro razmisliti da li ste spremni za takvu vrstu rase pasa – tvrdi Maksimović.

Foto: Wikipedia/Harald Urnes, Norway

Njegov simpatičan hod medveda, njegova prelepa dlaka, dobroćudni temperament ali i veoma poseban lavež, doprineli su njegovom izuzetnom i munjevitom uspehu da postane mezimac u porodicama širom sveta. Ipak, ovaj čupavi i dobroćudni „meda“ ne spada u rase koje su pogodne za držanje u stanovima.

-On mora da ima dvorište sa što većim površinama i ispustima za trčanje. Međutim, ovaj miroljubivi div obožava decu i veoma je pitom tako da je najpogodniji za porodice koje žive u kućama – otkriva Maksimović.

Ima ih samo 7 u Srbiji, čuvali su Nemanjiće: Upoznajte hrtove, čistu aristokratiju satkanu u jednom psu (VIDEO)

Koliko je dobar sa mališani dokazuje i činjenica da se pomalo ponaša zaštitnički prema njima pa je u Sjedinjenim Američkim Državama dobio nadimak dadilja (nanny dog).

Foto: Telegraf.rs

Ukoliko se odlučite da vaše dvorište ukrasite jednim kvalitetnim primerkom ove fantastične rase moraćete da izdvojite minimum 2000 evra.

Koliko god bobtejl izgledao kao plišana igračka koju biste rado zagrlili, nezaboravite, ispod te dlake je krupan čuvar kog engleski farmeri vrlo cene dugi niz godina.

(J.Milivojevic/jovana.milivojevic@telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cecilija

    2. decembar 2017 | 11:24

    Prelep pas!

  • Ponosni vlasnik

    3. decembar 2017 | 23:33

    Imam jednog ovakvog čupavka već četiri i po godine, to je pas koji bukvalno ima dušu i najumiljatija je životinja za koju znam. Održavanje dlake jeste komplikovano i košta, ali bez obzira na to, bobtejl je stvarno fantastična rasa. Preporučujem je svima koji finansijski mogu da je priušte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA