20 godina niko nije znao šta ovaj beogradski grafit znači: Otkrivamo njegovu krvavu istoriju i kom klanu je posvećen

Grafiti su bili poslednji vapaji da neko nešto preduzme jer se klan suviše osilio, ali vapaje niko nije čuo

  • 42

Devedesetih godina nije bilo ćoška u Beogradu, a da nije išaran grafitom "BUGARAŠI SMRADOVI UBIJAJU. GA, GU, GI, GA". Iako je prošlo više od 20 godina od tad, tragovi ovog natpisa i dalje su vidljivi. Mnogi su se i tad pitali šta oni tačno predstavljaju, a nagađanja je bilo bezbroj. Danas otkrivamo značenje najpopularnijeg grafita jednog doba koje se više nikad neće ponoviti.

Nikad objavljena slika Šiptara i Kuma na godišnjicu njihovog ubistva (FOTO)

Kako saznajemo, grafiti su nastali u vreme bliskih susreta manjih beogradskih dilera sa novom pošasti grada, a odnose se na vođe Zemunskog klana koji su došli sa juga i ubijaju sve koji im se ne pokore, a moglo im se jer su imali jaka leđa.

Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum bili su došljaci u Zemunskom klannu, obojica sa juga, iz Medveđe, a tada su "Bugarašima" nazivali sve one koji imaju južnjački akcenat i čije se reči završavaju na -gu, -gi, -ge.

Ovi grafiti su bili poslednji vapaji da neko nešto preduzme jer su Zemunci postali previše osioni. Ipak, svi su ostali nemi, a "Bugeraši" su se toliko osilili da su na kraju udarili na sam vrh države.

Foto: MUP Srbije

Kum i Šiptar (sa svojim gi-gu-ga vokabularom) imali su jaka leđa na raznim nivoima bezbednosnih institucija (prvo su bili jaki u policijskim službama, posle ih je štitila vojna služba).

To je značilo da mogu da eliminišu konkurenciju najbrutalnije, radi mira u kući: najčešće bi samostalne dilere izlomili od glave do pete i žive ih zakopali na Zemunskom groblju. Samo jedan je preživeo.

Tako su grafiti tim manjim grupama bili signal da još mrdaju, kao i signal policiji da su Zemunci postali previše osioni - što se na kraju pokazalo tačnim.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • saxon

    13. decembar 2017 | 20:30

    Gi gu ga je posten i namucen narod kroz vekove,uvek na margini i odsutni od civilizacije i lepog i blagougonog zivota kao da nisu deo ove nase Srbije.Ali su zato uvek bili deo nje kada se ratovalo za nju kako u Hr i Bih tako i jos vise na Kosovu.Ova dvojica nemaju veze sa jugom Srbije nego sa kriminalom a jug Srbije da postujete i cenite jer su to cestiti i namuceni ljudi.Budimo srecni dok imamo taj JUG jer kada njega ne bude nece nam se dobro pisati

  • Пацифиста

    13. decembar 2017 | 22:21

    Колико неко мора да буде глуп да не може да схвати да су ти наводни мефијаши били најобичније фигуре у рукама људи из тајне службе то јест политике? Убили су их као два пса на ливади ... с'леђа. Ни М од мафије.

  • Jana

    13. decembar 2017 | 21:39

    Ovo ima samo u Srbiji da se podsmevaju juznjacima i tretirajuci ih manje vrednim. Koji primitivizam sa severa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA