• 0

Vesić u Jerusalimu o Starom sajmištu: Ovo je poslednji nacistički logor u Evropi koji nije obeležen (FOTO)

On je obavestio domaćine da je Istorijski arhiv Beograda završio projekat u okviru koga je izvršena kompletna rekonstrukcija života 3.500 beogradskih Jevreja ubijenih na Starom sajmištu

  • 0

Gradski menadžer Goran Vesić posetio je danas memorijalni kompleks "Jad Vašem" u Jerusalimu i upisao se u Knjigu sećanja.

Izrađen Nacrt zakona o Starom Sajmištu

Vesić je sa Josijem Gevirom (Yoši Gevir), direktorom za međunarodne odnose, razgovarao o saradnji Beograda sa "Jad Vašemom" u istraživanju holokausta kao i na projektu Staro sajmište.

Vesić je istakao da Beograd preko saradnje koje imaju gradska institucija Istorijski arhiv Beograda i Muzej holokausta u Vašingtonu memorijalnom centru Jad Vašemu ustupio kopije preko 31.000 dokumenata koje su svedočanstvo o postupanju nacista prema Jevrejima u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, saopštio je gradski sekretarijat za informisanje.

- Na ovaj način Srbija daje svoj doprinos istraživanju holokausta i očuvanju sećanja na ovaj strašni zločin kako se nikada ne bi ponovio - rekao je Vesić.

On je obavestio domaćine da je Istorijski arhiv Beograda završio projekat u okviru koga je izvršena kompletna rekonstrukcija života 3.500 beogradskih Jevreja ubijenih na Starom sajmištu i dodao da su podaci dostupni svim istraživačima na sajtu Istorijskog arhiva.

Foto: Promo

Kopija tih podataka predata je "Jad Vašemu" kao instituciji koja se, od svog osnivanja 1953. godine, bavi dokumentovanjem istorije jevrejskog naroda za vreme Holokausta, uz očuvanje sećanja i svedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasleđa Holokausta novim generacijama.

Gradski menadžer je rekao da je Istorijski arhiv Beograda počeo drugu fazu projekta u okviru kojeg će biti izvršena kompletna rekonstrukcija života preostalih beogradskih Jevreja između Prvog i Drugog Svetskog rata, od kojih je oko 6.500 ubijeno na Starom sajmištu od strane nacista.

- Izvestio sam domaćine da sam razgovarao sa ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer-Kam o tome da se u Izraelu organizuje izložba, na kojoj bi bili predstavljeni rezultati istraživanja Istorijskog arhiva Beograda o životu beogradskih Jevreja stradalih u Holokaustu - istakao je Goran Vesić.

Foto: Promo

On je rekao da je za Beograd veoma značajno da se ovo istraživanje završi jer je naša obaveza da čuvamo uspomenu na naše jevrejske sugrađane koji su dali značajan doprinos razvoju Beograda, a koji su izgubili živote u nacističkom ludilu samo zato što su bili druge vere, kao i da će se uspomena na njih, kao i na ubijene Srbe i Rome čuvati u novom memorijalnom kompleksu Staro sajmište.

Govoreći o Starom sajmištu, Vesić je rekao da je za Srbiju i Evropu važno da Staro sajmište postane memorijalni kompleks jer je to mesto poslednji nacistički koncentracioni logor u Evropi koji nije obeležen.

On je kazao da je Beograd na rešavanju ovog pitanja poslednje tri godine uradio više nego 70 godina ranije jer je raseljena Centralna kula, utvrđeno imovinsko stanje i pripremljen je Zakon o Starom sajmištu i dodao da će donošenje Zakona omogućiti da brže rešimo imovinsko-pravne odnose, da raspišemo međunarodni konkurs za projekat memorijalnog kompleksa i da ga konačno izgradimo.

Foto: Promo

Vesić je rekao da će nam biti potrebna pomoć "Jad Vašema", Muzeja holokausta u Vašingtonu, kao i drugih institucija da pripremimo sadržaj budućeg memorijalnog kompleksa u kojem su nacisti ubijali Srbe, Jevreje i Rome, kao i da je sve ono što se "dešavalo na Starom sajmištu povezano sa logorom Jasenovac koji je bio najstrašniji logor u Evropi po metodama kako su ubijani Srbi kao i po tome što je to bio jedini logor koji je imao poseban logor za decu".

- O ovome sam više puta razgovarao sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za pitanje holokausta Tomasom Jezgerdijem, koji nam je obećao punu podršku svoje vlade za izgradnju memorijalnog kompleksa, a veliki doprinos da svet sazna za logor Staro sajmište dao je predsednik Međunarodnog savetodavnog tela za Staro Sajmište Efraim Zurof - poručio je gradski menadžer.

Foto: Promo

Vesić je istakao da su odnosi Srbije i Izraela za primer, i podsetio da ove godine slavimo 25 godina od obnove diplomatskih odnosa, a da sa ponosom ističemo da je Kraljevina Srbija u pismu koje je 27. decembra 1917. godine uputio predstavnik Vlade Milenko Vesnić priznala pravo jevrejskog naroda da živi u svojoj državi na osnovu Balfurove deklaracije, i to kao prva vlada u svetu.

Goran Vesić će posetiti Tel Aviv, gde će se sresti na najvišim predstavnicima ovog grada.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima