• 48
 ≫ 

Oglasio se Stefanović povodom novih kamera svuda po Beogradu: Evo ko ih je postavio i zašto

 ≫ 

Mediji su prethodnih dana pokušavali da otkriju ko je postavio na desetine novih kamera na većim saobraćajnicama u gradu

 • 48

Odgovor na pitanje čije su kamere koje su postavljene na u Beogradu je dao ministar Nebojša Stefanović - "Kamere su MUP-ove i biće ih još".

NOVE 32 KAMERE MOGLE BI DA SNIMAJU VOZAČE U BEOGRADU: Da li je ovo spisak svih, sa preciznim lokacijama

Stefanović je rekao da će one moći da se, ukoliko se "pokaže svrsishodnim", koriste i za prepoznavanje lica.

Mediji su prethodnih dana pokušavali da otkriju ko je postavio na desetine novih kamera na većim saobraćajnicama u gradu, ali konkretan odgovor nisu uspeli da dobiju ni od Grada Beograda, ni od MUP-a, ni od gradskog centra za vanredne situacije.

Svi su rekli da oni nisu postavili nove kamere, a MUP je 25. decembra negirao pisanje pojedinih medija da su u Beogradu postаvljene 32 nove kаmere zа detekciju sаobrаćаjnih prekršаjа ili dа je njihovo instаlirаnje u toku.

- Nijednа novа kаmerа zа detekciju sаobrаćаjnih prekršаjа nije postаvljenа od 2011. godine kаdа je ovаj sistem pušten u rаd, niti je u toku njihovo instаlirаnje - navodi se u saopštenju MUP-a.

Ranije danas reagovao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je saopštio da je pokrenut postupak nadzora u MUP-u po pitanju kamera. On ističe da su "neposrednom komunikacijom" već pribavljene informacije da MUP ne stoji iza postavljanja kamera, te da je postupak nadzora prema ministarstvu pokrenut "praktično samo radi pribavljanja formalne potvrde navedene činjenice".

Foto: pixabay.com

Gradski menadžer Goran Vesić izjavo je juče da nova Strategija za bezbednost saobraćaja za Beograd od 2017. do 2020. obuhvata i postavljanje novih 60 kamera na gradskim ulicama.

Međutim, ostalo je nepoznato da li u tih 60 spadaju i "nove kamere".

Misteriju je razrešio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je na sednici skupštinskog Odbora odbranu i unutrašnje poslove rekao da kamere jesu MUP-ove.

- Radi se o obnavljanju sistema video-nadzora i mogli ste da primetite pilot projekat koji je započeo, 'Bezbedan grad', pre svega u Beogradu gde će biti testiran. On podrazumeva u prvoj fazi zamenu starih kamera novim. Dakle, isti je broj kamera koje postoje u Beogradu, one će biti samo zamenjene novim kamerama neuporedivo veće rezolucije i tehničke mogućnosti - kazao je danas Stefanović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima te nove kamere ne samo da imaju veću mogućnost zumiranja i snimanja tablica, već će moći da uz pomoć novog softvera odmah detektuju tablice ali i prepoznaju lica.

Time će se efikasnije vršiti pretraga lica za kojima sudovi raspisuju potrage.

- Naravno, veoma oprezno i uskladu sa našim propisima i zato smo i doneli odluku da predlažemo nove zakone koji omogućavaju vođenje različitih evidencija u skladu sa zakonom, a da time ne narušimo prava građana i da učinimo da policija bude efikasnija. Dakle, umesto da imamo policajce koji će danonoćno dežurati na nekoj raskrsnici to će raditi kamera - kazao je on.

Stefanović je rekao i da će MUP u naredne tri godine proširiti taj broj kamera, ne samo u Beogradu, nego i na graničnim prelazima i na frekventnijim putnim pravcima i da je namera da se tako poveća bezbednost građanja, jer su iskustva iz Evrope i sveta pokazala da veća upotreba tehničkih sredstava smanjuje opštu stopu kriminaliteta, zbog strahovanja kriminalaca od brze detekcije.

Daljinac

(Telegraf.rs/b92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • joki

  27. decembar 2017 | 21:58

  Bezbednost gradjana je na prvom mestu.

  39
  1

  Podelite komentar

 • Filip

  27. decembar 2017 | 20:49

  Ovo je za svaku pohvalu a ne za sprdnju i napadanje.

  38
  1

  Podelite komentar

 • misha

  27. decembar 2017 | 17:11

  To je normalno u svetu, takve kamere su mnogo korisne.

  38
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima