• 1

I Dorćol će dobiti Crveni trg (FOTO)

Jedna od novina je preuređivanje čitavog niza urbanih džepova koji se obično nalaze u blizini stambenih zgrada, na mestima gde nema velikih trgova

  • 1

Grad Beograd je sebi postavio tri prioriteta i novi plan koji će se sprovoditi u sledećih nekoliko godina zbog kojih će Beograd izgledati lepše, nalik velikim svetskim metropolama, ali i postati mnogo bolje mesto za život.

Spomenik Stefanu Nemanji ipak neće biti ispred zgrade Vlade! Beograd ima novi plan - oduševiće vas!

Prema rečima Milutina Folića, glavnog gradskog urbaniste, jedna od novina je preuređivanje čitavog niza urbanih džepova koji se obično nalaze u blizini stambenih zgrada, na mestima gde nema velikih trgova, piše Blic.

- Upravo jedan će nići na Dorćolu, na raskrsnici ulica Strahinjića Bana i Tadeuša Košćuška, gde je sada kružni tok koji je potpuno bespotreban. Umesto njega, tu će biti mesto za odmor, relaksaciju, a građani će odlučiti kako će on izgledati. Biće urađen od opeke crvene boje i plan je da ga nazovemo Crveni trg. Ipak, to je i dalje samo ideja - kaže Folić.

Suština plana boljeg života je pre svega izmeštanje industrijske zone iz centra grada i njegov silazak na reke.

Foto: Promo

- Najveći potencijal Beograda su ove dve reke koje imamo, pa ćemo izmeštanjem industrijskim zona približiti grad rekama. Uklanjanjem železničkog pojasa, koji danas odvaja Palilulu, Dorćol, Kalemegdan, Kosančićev i Savski venac i ukidanjem pruge sledeće godine, dobićemo jedan novi grad.

PEŠACI I BICIKLISTI NA PRVOM MESTU 

Osim toga u planu nam je okretanje hijerarhije u saobraćaju, gde stavljamo pešake, bicikliste i javni gradski prevoz na vrh, a tek onda automobile.

Gradnja nove autobuske stanice ipak nije počela ove godine, kako je najavljivano.

- Autobuska i železnička stanica biće izmeštene iz Savskog amfiteatra. Železnička na Prokop, a autobuska u Blok 42. Prva faza će biti stanični plato, koji treba da bude završen i pušten do kraja sledeće godine sa jednom malom zgradom koja će tu biti čisto da sve krene i profunkcioniše, a onda ćemo urediti ceo prostor okolo, sređivaćemo okolinu, podzemne garaže... po uzoru na autobuske stanice u svetu. Osim toga sve će biti integrisano sa BG vozom, a tuda će prolaziti i tramvaj koji će saobraćati preko Mosta na Adi - najavljuje Folić.

Foto: Telegraf

Jedna od velikih najavljenih rekonstrukcija je Ulica kneza Miloša.

U DVE FAZE DO 2019. GODINE

- To je jedna od glavnih gradskih arterija, pa se razmatra na koji način da se uradi u dve faze. U prvoj fazi bi se uradile instalacije odnosno infrastruktura koja ide u trotoarima: kanalizacija, toplovodi... Kada se onda svi ti objekti povežu, tek onda da se pređe na samu ulicu. Gradiće se nova garaža od 400 mesta. Plan je da se podzemne instalacije i trotoari urade 2018. godine, a garaže sa saobraćajnicom 2019. godine - kaže Folić.

U planu je i rušenje TC Staklenac na Trgu republike. Tu će biti izgrađen objekat posvećen kulturi sa podzemnom garažom. Buvljak će biti izmešten, a na tom mestu izgradiće se poslovni objekat od 60.000 kvadrata. Ali, početak radova se još ne zna.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    Dolaze moji crveni ponovo na vlast.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima