I Dorćol će dobiti Crveni trg (FOTO)

Jedna od novina je preuređivanje čitavog niza urbanih džepova koji se obično nalaze u blizini stambenih zgrada, na mestima gde nema velikih trgova

  • 1

Grad Beograd je sebi postavio tri prioriteta i novi plan koji će se sprovoditi u sledećih nekoliko godina zbog kojih će Beograd izgledati lepše, nalik velikim svetskim metropolama, ali i postati mnogo bolje mesto za život.

Spomenik Stefanu Nemanji ipak neće biti ispred zgrade Vlade! Beograd ima novi plan - oduševiće vas!

Prema rečima Milutina Folića, glavnog gradskog urbaniste, jedna od novina je preuređivanje čitavog niza urbanih džepova koji se obično nalaze u blizini stambenih zgrada, na mestima gde nema velikih trgova, piše Blic.

- Upravo jedan će nići na Dorćolu, na raskrsnici ulica Strahinjića Bana i Tadeuša Košćuška, gde je sada kružni tok koji je potpuno bespotreban. Umesto njega, tu će biti mesto za odmor, relaksaciju, a građani će odlučiti kako će on izgledati. Biće urađen od opeke crvene boje i plan je da ga nazovemo Crveni trg. Ipak, to je i dalje samo ideja - kaže Folić.

Suština plana boljeg života je pre svega izmeštanje industrijske zone iz centra grada i njegov silazak na reke.

Foto: Promo

- Najveći potencijal Beograda su ove dve reke koje imamo, pa ćemo izmeštanjem industrijskim zona približiti grad rekama. Uklanjanjem železničkog pojasa, koji danas odvaja Palilulu, Dorćol, Kalemegdan, Kosančićev i Savski venac i ukidanjem pruge sledeće godine, dobićemo jedan novi grad.

PEŠACI I BICIKLISTI NA PRVOM MESTU 

Osim toga u planu nam je okretanje hijerarhije u saobraćaju, gde stavljamo pešake, bicikliste i javni gradski prevoz na vrh, a tek onda automobile.

Gradnja nove autobuske stanice ipak nije počela ove godine, kako je najavljivano.

- Autobuska i železnička stanica biće izmeštene iz Savskog amfiteatra. Železnička na Prokop, a autobuska u Blok 42. Prva faza će biti stanični plato, koji treba da bude završen i pušten do kraja sledeće godine sa jednom malom zgradom koja će tu biti čisto da sve krene i profunkcioniše, a onda ćemo urediti ceo prostor okolo, sređivaćemo okolinu, podzemne garaže... po uzoru na autobuske stanice u svetu. Osim toga sve će biti integrisano sa BG vozom, a tuda će prolaziti i tramvaj koji će saobraćati preko Mosta na Adi - najavljuje Folić.

Foto: Telegraf

Jedna od velikih najavljenih rekonstrukcija je Ulica kneza Miloša.

U DVE FAZE DO 2019. GODINE

- To je jedna od glavnih gradskih arterija, pa se razmatra na koji način da se uradi u dve faze. U prvoj fazi bi se uradile instalacije odnosno infrastruktura koja ide u trotoarima: kanalizacija, toplovodi... Kada se onda svi ti objekti povežu, tek onda da se pređe na samu ulicu. Gradiće se nova garaža od 400 mesta. Plan je da se podzemne instalacije i trotoari urade 2018. godine, a garaže sa saobraćajnicom 2019. godine - kaže Folić.

U planu je i rušenje TC Staklenac na Trgu republike. Tu će biti izgrađen objekat posvećen kulturi sa podzemnom garažom. Buvljak će biti izmešten, a na tom mestu izgradiće se poslovni objekat od 60.000 kvadrata. Ali, početak radova se još ne zna.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA