Ovogodišnja Ulica otvorenog srca nikad bolja: Klovnovi, ručak u Srpskoj kafani, izložba Paje Jovanovića - samo su deo iznenađenja (FOTO)

Ulica otvorenog srca je manifestacija koju organizuju Skupština Grada Beograda, Turistička organizacija Beograda i GO Stari grad i koja je pre 40 godina ušla u kalendar najznačajnijih aktivnosti našeg glavnog grada

  • 0
Šetnja i zabava u Ulici otvorenog srca Foto: Tanjug/ Nenad Milošević

U Svetogorskoj ulici, od Takovske do Makedonske ulice i ovog 1. januara biće održana tradicionalna Ulica otvorenog srca u okviru koje će posetioce uveseljavati raznovrsni ulični animatori, artisti, zabavljači, muzičari i glumci.

"Gori" Knez Mihailova! Čovek se go do pojasa spustio na kolena, a onda je nastalo potpuno ludilo (FOTO)

Svake godine u sklopu "Ulice otvorenog srca" organizuje se humanitarna akcija sa ciljem da podstakne donatore i širu javnost da u granicama svojih mogućnosti pruže podršku i pomognu najugroženijima - deci.

Ove godine „Ulica otvorenog srca" biće ponovo "Ulica crvenih noseva", posvećena projektu "Doktori klovnovi". Ovi neobični doktori pomažu mališanima da lakše podnesu boravak u bolnicama. Kupovinom i nošenjem klovnovskog nosa svi Beograđani i gosti Ulice otvorenog srca postaće deo humanitarne akcije koja bolesnoj deci donosi nadu, radost i vraća osmeh na lice najmlađim stanovnicima Srbije.

Tako će Ulica otvorenog srca biti pretvorena u karneval - crvenih noseva.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U „Srpskoj kafani" prvi put ove godine, u okviru tradicionalnog ručka, organizovaće se Humanitarna aukcija umetničkih predmeta legendarnih glumaca Ateljea 212 i poznatih sportista, a sva prikupljena sredstva biće namenjena kupovini opreme za intenzivnu negu novorođenčadi Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić".

Ulica otvorenog srca je manifestacija koju organizuju Skupština Grada Beograda, Turistička organizacija Beograda i GO Stari grad i koja je pre 40 godina ušla u kalendar najznačajnijih aktivnosti našeg glavnog grada, saopštila je Turistička organizacija Beograda.

Foto: Telegraf

Nastala daleke 1969. godine, kada su glumci Ateljea 212 na jedan dan, 1. januara, „menjali“ uloge sa konobarima, kuvarima i ostalim zaposlenim u „Srpskoj kafani“, u kojoj su tokom godine provodili veliki deo vremena između proba i predstava u svom pozorištu, a danas je prerasla u jednu od najpoznatijih manifestacija koja je odavno prevazišla okvire Beograda i postala prepoznatljiv brend koji promoviše najhumanije vrednosti našeg glavnog grada.

Veliko interesovanje i potreba ljudi da 1. januara učestvuju u ovim važnim i velikim humanitarnim akcijama onoliko koliko mogu, kao i prisustvo mnogobrojnih gostiju Beograda iz inostranstva u programima „Ulice otvorenog srca“, znak su dobre volje i značaja ove manifestacije.

Foto: Tanjug

Ovogodišnja manifestacija imaće snažnu podršku medijske kuće TV Studio B koja će direktno prenositi manifestaciju.

Glavni umetnički program odvija se na pjaceti ispred Pozorišta Atelke 212. Muzika, egzibicija, ulični zabavljači, žongleri, akrobate, mađioničari, pozorišni umetnici i različite atrakcije će u duhu čitave akcije na svoj način obeležiti akciju solidarnosti Beograđana.

Tačno u podne, “Ulica otvorenog srca” svečano se otvara novogodišnjim čestitkama i porukama koje Beograđanima i svim gostima ispred Ateljea 212 upućuju: visoki zvanični predstavnici Grada i države, i gosti i prijatelji Manifestacije.

Foto: Tanjug/ Nenad Milošević

Posle malog vatrometa, simbolično se "otvaraju" svi punktovi na “Ulici otvorenog srca: pjaceta ispred Ateljea 212, "Srpska kafana", prostor ispred zgrade Opštine Stari grad, prostor ispred zgrade Radio Beograda.

U glavnom programu na pjaceti ispred Ateljea 212 nastupiće: Sara Jovanović, Marko Mandić, dečiji hor „Čarolija“, Vocal 5, orkestar „Srce“, mađioničari, žongleri, klovnovi, glumci teatra MIMART, Duvački orkestar, ulični svirači...).

Foto: Tanjug/ Nenad Milošević

U programu na humanitarnom punktu - pozornici ispred zgrade Opštine Stari grad smenjuju se lutkarske predstave, dečiji animatori, Deda-Mrazovi, klovnovi, mađioničari, horovi...

Građani i strani turisti moći će 1. januara da vide i jedinstvenu izložbu jednog od najvećih srpskih slikara Paje Jovanovića, pod nazivom „Od čika Paje“, koja je trenutno postavljena u Domu Jevrema Grujića.

Na izložbi je predstavlkeno 38 remek dela od kojih su neka po prvi put prikazana našoj javnosti. Izložba čini mozaik Pajinih radova iz različitih istorijskih perioda: portreti građanske klase, srpskih i austrijskih vladara, orijentalističke slike Balkana, mitološke teme, idealizovane ženske alegorijske figure i raznovrsni prikazi umetnikove supruge Hermine - Muni Dauber, kao njegove neiscrpne inspiracije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prvog dana nove 2018. godine u Domu Jevrema Grujića, gosti će moći da uživaju u salonima u kojima su se održavali čuveni gradski balovi, a uz šoljicu kafe ili čaja, takođe će imati i priliku da probaju čuvenu čokoladnu tortu kraljice Natalije.

Dom Jevrema Grujića će biti otvoren za posete i vođene ture 1. januara od 11 do 17 časova.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA