Vesić: Decenijama se nije više ulagalo u obnovu Kalemegdana

Događaju je prisustvovala i vršilac dužnosti direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković

  • 0

Gradski menadžer Goran Vesić i sekretarka za kulturu Ivona Jevtić obišli su danas radove na rekonstrukciji Malih stepenica na Kalemegdanu, čiji je autor Jelisaveta Načić, prva žena arhitekta u Srbiji.

Događaju je prisustvovala i vršilac dužnosti direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković.

Vesić je istakao da su radovi počeli u novembru, a da se kraj rekonstrukcije očekuje do juna meseca ove godine. On je precizirao da radovi koštaju 17 miliona dinara i zahvalio turskoj agenciji za razvoj TIKA, koja je donirala ta sredstva, kao i za još nekoliko objekta kulture u Beogradu.

Ovo stepenište je značajno jer ga je radila prva žena arhitekta u Srbiji. Ona je iza sebe ostavila nekoliko značajnih objekata u srpskoj prestonici, među kojima su škola „Kralj Petar Prvi” iza Saborne crkeve, Crkva Aleksandra Nevskog na Dorćolu, kao i nekoliko drugih objeketa koji su porušeni u bombardovanju u Drugom svetskom ratu – Bolnica za tuberkulozu na Vračaru – podsetio je menadžer Grada Beograda.

Foto: beoinfo.rs

On je ukazao da grad poslednjih nekoliko godina značajna sredstva ulaže u rekonstrukciju objekata kulture.

Samo na Kalemegdanu i uz pomoć agencije TIKA obnovljeno je turbe Damad Ali-paše i česma Mehmed paše Sokolovića. Naredne godine nas očekuje obnova paviljona "Cvjeta Zuzorić". Taj kapitalni projekat, koji će biti u nadležnosti Republike Srbije, izrađuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Takođe će se raditi obnova Velikih stepenica na Kalemegdanu, a u saradnji sa predsednikom republike i obnova Sahat-kule – najavio je Vesić i dodao da se decenijama unazad nije više radilo na Kalemegdanu.

Kada je reč o rekonstrukciji Malih stepenica, Vesić je ukazao da je poslednja rekonstrukcija 2008–2009. godine urađena skandalozno, jer su prva dva stepenika u Pariskoj ulice bukvalno zalivena asfaltom, što jasno govori na koji su način njihovi prethodnici vodili računa o kulturnoj ostavštini.

Foto: beoinfo.rs

On je takođe najavio da je predviđeno i vraćanje kocke umesto asfalta u Parisku i Ulicu Tadeuša Košćuška, koje su nekada i bile na tom potezu. Gradska sekretarka za kulturu je istakla da je u poslednje četiri godine izdvojeno za kulturu 74 odsto više sredstava nego pre tog perioda, dok je posebno bila uspešna 2017. Takođe je istakla da je za ovu godinu već izdvojeno 10 odsto više za kulturu nego prošle.

Ona je zahvalila rukovodstvu Grada Beograd, kao i Republici Srbiji jer su prepoznali potrebu ulaganja u polje kulture. Za narednu godinu je takođe najavila rekonstrukciju Muzeja grada Beograda, kao i izgradnju Opere na Trgu republike, zbog čega je posebno zahvalila predsedniku Vučiću na podršci.

Foto: beoinfo.rs

Kada je reč o pripremi rekonstrukcije Malih stepenika, Olivera Vučković je istakla da je bila posebno zahtevna jer su stepenice rađene od specijalnog ripanjskog kamena – kersantita, a pošto je kamenolom bio zatvoren poslednjih 30 godina, bilo je potrebno pribavljanje više dozvola na različitim nivoima da bi se došlo do istog kamena. Takođe je, pored projekta za rekonstrukciju paviljona "Cvjeta Zuzorić", najavila i izradu projekta za nekadašnju carinarnicu – Ćumurkamu u Karađorđevoj ulici.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA