Treće Krstovdansko-Bogojavljensko plivanje za Časni krst kod Beogradske tvrđave

Krstovdansko-Bogojavljensko plivanje za Časni krst održaće se po treći put kod Beogradske tvrđave, spomenika Pobednik, na Krstovdan 18. januara sa početkom u 11 časova

  • 0

Održana je konferencija za novinare u Skupštini grada Beograda povodom trećeg plivanja za časni krst ispod Beogradske tvrđave koje će se održati 18. januara na Krstovdan u organizaciji Kraljevskog reda vitezova.

Na konfernciji za štampu govorili su, zamenik gradonačelnika grada Beograda Andrija Mledenović, jedan od osnivača Kraljevskog reda vitezova Hadži Zoran Dušanov Mrđenović, pr javnog preduzeća Beogradska tvrđava Ana Rajlić. Konfernciju za štampu otvorila je operska diva Tanja Andrijić, u izvedbi ruskog napeva iz 18. veka Carska Jaktenija i deo Mokranjčevog napeva Raduj se nevesto nenevesna.

Krstovdansko-Bogojavljensko plivanje za Časni krst održaće se po treći put ispod Beogradske tvrđave, podno spomenika Pobednik, na Krstovdan 18. januara sa početkom u 11 časova. Manifestacija se održava sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja, pod pokorviteljstvom princeze Linde Karađorđević , u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, javnog preduzeća Beogradska Tvrđava, Vojskom Srbije i Žandarmerije.

- Saradnju sa Kraljevskim redom vitezova pokazivali smo u više navrata tako što smo podržavali manifestaciju Vitez festa svake godine na Vrbicu i Cveti i to je jedna od najlepših manifestacija na našoj Beogradskoj tvrđavi gde vraćamo taj viteški duh koji je Beograd imao i koji moramo da negujemo. Bogojavljensko plivanje je tradicija koja ima višestruki značaj, ona je na taj način podvig gde plivači u teškim vremenskim uslovima stupaju u vodu i plivaju za krst časni i na taj način pokazuju da vera pobeđuje. Ovo je manifestacija koja je uvršćena u program Beogradske zime i kroz koju se daje sjajna slika Beograda i jedna raznovrsnost koja je veoma važna. Ovo je ujedno i najava za sve ostale gradove i opštine u Srbiji koji organizuju plivanje za časni krst na praznik Bogojavljenje - rekao je Andrija Mladenović i istakao značaj ove manifestacije koja neguje srpsku tradiciju i običaje.

Foto: Promo

- Posle liturgije u crkvi Ružici i osvećivanja vode, krenuće litija sa svim učesnicima i gostima oko 11 časova. U 11:30 će početi kulturni i viteški program ispred restorana "Bela Vista" sa raznim uglednim umetnicima, sportistima i vitezovima. Tačno u podne, izaslanik patrijarha položiće krst u vodu a učesnici će viteški plivati za njim. Učestvovaće odabrani mladići koji su postili božićni post. Svi učesnici izneće krst iz vode zajedno, bez takmičenja, i to će pokazati da su svi pobednici - program za predstojeću manifestaciju predstavio je Hadži Zoran Dušanov Mrđenović.

Javno preduzeće Beogradska tvrđava je partner manifestacije, Ana Rajlić ukazuje na značaj i lepotu manifestacije gde su svi pobednici, i doadala je: "Nadamo se da ćemo biti dobri domaćini kao i svih prethodnih godina, da ćemo lepo ugostiti plivače i posetioce. Za sve koji budu zainteresovani, otvaramo kulu Nebojša koja će moći da se poseti besplatno tokom celog dana.

Konferansije Miša Ćirić je istakao da se zainteresovani mogu prijaviti na imejl kraljevskiredvitezova@eunet.rs, a detaljnije informacije mogu dobiti na telefon 063-357-501. Uslov je da su postili Božićni post, i da pristupe plivanju viteški, a ne takmičarski.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA