Beograd priča misteriozne priče: Neke nikada nisu objašnjene (FOTO)

Istinu zapravo danas niko ne zna

  • 5

Beograd, pored svoje lepote, jedinstvenosti i posebnog načina života, bogate i važne istorije, obavijen je i velom misterije, jer postoje brojni događaji koji nisu do kraja rasvetljeni i pojašnjeni, a pitanje je da li će ikad i biti.

Gde se na Kališu nalazio spomenik Karađorđu i zašto je Dučić mislio da su Hrvati superiorni u odnosu na Srbe (FOTO) (VIDEO)

Mnogi Beograđani zapravo ni ne poznaju svoj grad, s obzirom na to da ne znaju da su na nekim poznatim mestima postojale sasvim druge građevine, kao što ni ne znaju za one koje i dalje postoje. O mnogim građevinama postoje divne priče, koje nikad nisu do kraja ispričane.

ŽRNOV ILI ŽRNOVAN

Utvrđenje koje su još Rimljani podigli bilo je smešteno na najvišem vrhu Avale, i to na mestu gde se sad nalazi spomenik Neznanom junaku. Srbi su tu sazidali srednjovekovnu tvrđavu, a Turci su je ojačali i proširili. Međutim, u proleće 1934. godine tvrđava je srušena po naredbi kralja Aleksandara Karađorđevića.

Prema pretpostavkama kralj je doneo ovakvu odluku jer nije znao ili razumeo vrednost ovog mesta koje čak nije dobilo ni tablu sa obaveštenjem da se nekad tu nalazila srednjovekovna tvrđava.

Žrnov, srednjevekovni grad na Avali podignut od strane despota Stefana a proširen od strane Osmanlija, pre rušenja 1934. godine. Foto: Arhiva/Žrnov, srpski Avalon/Radovan Damjanović

Prema jednom objašnjenju kralj je bio mason, pa je to uradio jer je želeo da nestane srpska istorija.

Istinu zapravo danas niko ne zna, a vidljivih ostataka Žrnova nema.

GROB BRANISLAVA NUŠIĆA

Jedna od poznatijih beogradskih priča vezana je za grob velikog srpskog komediografa, a koja kaže da je on tražio da bude sahranjen u piramidi da mu neko ne bi uneredio mesto na kome će večno da počiva.

Druga teorija navodi da je i on, kao i kralj Aleksandar bio istaknuti član masona pa mu grobno mesto izgleda kao faraonska piramida sa teškim crnim vratima, jer je to simbol tajnog društva.

Foto: Telegraf

Grob koji se nalazi na Novom groblju iznad vrata ima i natpis "Kuća Branislava Nušića".

PIRAMIDA NASRED KNEZ MIHAILOVE ULICE 

Ispred zgrade Srpske akademije nauke i umetnosti, nalazi se bronzana piramida na kojoj su obeležene koordinate Beograda, nadmorska visina, strane sveta i sila zemljine teže.

Postavljena je 1995. godine uz objašnjenje da je malo znamenitosti koje su posvećene nauci u Beogradu i da je piramida prvi pokušaj da se to promeni.

Foto: A.Nalbantjan

Međutim, čak i amateri godinama primećuju da ovaj spomenik predstavlja jasan masonski potpis i upečatljiv simbol slobodnih zidara. Piramida sa zasečenim vrhom skoro je identična piramidi sa američke novčanice u iznosu od jednog dolara.

BEOGRAD ISPOD BEOGRADA

Najintrigantnija pojava u Beogradu jesu lagumi, odnosno čitavi sistemi podzemnih hodnika, pećina i prolaza koji se nalaze ispod glavnog grada. Ovi mračni delovi većinom su neistraženi, a oni svedoče u prilog tome da je Beograd odavno naseljen.

Najpoznatija beogradska pećina nalazi se ispod Tašmajdana, a poznati su i lagumi ispod Karađorđeve ulice, ispod Prirodno-matematičkog fakulteta, u Skadarskoj, na Avali, kao i u Zemunu i Bežaniji.

Printskrin: Youtube/Rade Milic

Legenda koja je vezana za ove lagume jeste da oni vode od Kalemegdana sve do Gardoša.

UŠATI ĐOKA

Na Beogradskoj tvrđavi, iznad Defterdareve kapije, nalazi se lik nepoznate muške osobe sa velim ušima po kojima je i dobio naziv Ušati Đoka.

O ovom reljefu se jedino zna da je nastao posle Drugog svetskog rata.

Printskrin: youtube

Postoji teorija da je reč o nekom lokalnom mangupu koji je uklesao ili svoj lik ili lik nekog poznanika. Druga teorija, daleko koloritnija, tvrdi da je reč o Đoki, prvom beogradskom vampiru.

U video-snimku ispod pogledajte kako izgleda dno Savskog jezera, noću ispod leda:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna Rovčević

    31. januar 2018 | 22:58

    Većina "beograđana" još uvek preskače tramvajske šine "da ih ne udari struja" iako su dolazili u Beograd u "gumenjacima" (nisu imali ni za opanke) od 1944. do sada da "unaprede" Beograd i "donesu" "svoje selo" kojim se "ponose" a opet ostavili i selo i zemlju da propada. Šta uopšte znači "beograđanin" ako je te grad gde se skupljaju svi privredni, politički i klasični kriminalci decenijama, pljačkajući celu Srbiju za sebe i "beograd"

  • Dia

    31. januar 2018 | 19:36

    Zanimljivo, A možda bi bilo bolje. Da smo svi Masoni....

  • Mason

    6. februar 2018 | 11:51

    Da bi neko postao mason mora biti preporucen od masona-garanta i da je dobra osoba na dobrom glasu i obavezno vernik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA