Most na Dušanovcu koji je nastao za jednu noć večita je glavobolja Beograđana: Evo zašto neće biti rekonstruisan (FOTO)

- Prema izveštaju nadzornog organa JP "Putevi Beograda" konstrukcija predmetnog mosta je bezbedna za saobraćaj - kažu iz njihovog Sekretarijata za informisanje

  • 8

Dušanovački most ili, kako ga neki zovu - "usko grlo Beograda", decenijama zadaje glavobolju vozačima zbog gužvi i loših izlaza ka određenim delovima grada, a poslednjih godina je i jako oštećen, zbog čega ga mnogi smatraju nebezbednim. Ipak, gradska vlast ne misli tako, niti je u izgledu izgradnja novog mosta.

Pijaca Dušanovac uskoro dobija novi izgled!

Konstantne gužve na, mnogi kažu "pasareli" su, izgleda, najveći problem svima koji nisu pešaci, pa tako i Gordani Stefanović (35) koja tuda svakodnevno ide do posla i nazad.

- Na izlazu sa mosta se svakodnevno, u svako doba dana, bez obzira, na gradske špiceve, stvaraju velike gužve. Autobusima koji skreću u Husovu ulicu potrebno je mnogo prostora da skrenu, pa kolone automobila koji stoje na semaforu iz suprotnog smera često moraju da se pomeraju unazad da bi autobus mogao da prođe - kaže nam ova Beograđanka.

Printskrin: Google Street View

Vozači se žale i na izlaze sa mosta, posebno u smeru ka Nišu i ka Novom Beogradu za koje kažu da ne postoji direktan silaz sa mosta. Rupe i druga oštećenja su tek poseban problem.

- Letos smo idući motorom naleteli na toliku rupu da samo što nismo poleteli i prevrnuli se devojka i ja - priča Dušan Spasić (24).

Na sajtu mojainicijativa.com još od maja 2016. godine stoji kao - inicijativa 175 da je "Dušanovački most u užasnom stanju".

"Asfalt je propao do te mere da mu krpljenje više ne može pomoći, a zaštitne ograde su kompletno trule od korozije, a jedna je i odvaljena i preti da se sruši na pešački deo mosta. Spojnice su, takođe, užasne sa propalim asfaltom okolo čime se uništavaju trapovi kola".

U međuvremenu, u Gradskoj upravi Beograda ne razmišljaju o izgradnji novog mosta, niti eventualnoj popravci.

Printskrin: Google Street View

- Prema izveštaju nadzornog organa JP "Putevi Beograda" konstrukcija predmetnog mosta je bezbedna za saobraćaj - kažu iz njihovog Sekretarijata za informisanje.

Nastao za samo jednu noć

Potpuno bezbednim ga smatra i  građevinski inženjer Momir Pavlović, inače, bivši direktor "Goše" koji je radio na njegovom postavljanju pre više od 30 godina.

- Postavili smo demontažni most kod dušanovačke pijace za nekoliko sati. Postavlja se čitava ofarbana konstrukcija za jednu noć. Isto tako, moguće ga je demontirati i postaviti na drugo mesto. Takvo rešenje je dobro u gradskim sredinama gde nema dovoljno prostora  i dobar je za auto-puteve. Ima takvih u Francuskoj, Podgorici, ali i u Kostolcu - otkriva Pavlović i dodaje:

- Takav most je apsolutno bezbedan. Može da traje do 100, 150 godina, bezbedniji je nego Gazela iako je celu konstrukciju moguće podići za smao nekoliko minuta. On ima posebnu gaznu površinu.

Prema njegovim rečima, bezbednost nema veze sa problemima koja nastaju na isključenjima sa mosta.

- Postoji problem pristupa, to su uske ulice. Zato je bolje napraviti bolje saobraćajno rešenje jer se prave ogromni redovi na ulazu na Dušanovac. Treba da se raspetlja čvor i sruše stare zgrade, odnosno da se napravi veći most sa četiri kolovozne trake. I semafor ne treba da stoji na izlazu s mosta - poručuje inženjer.

Kako se vama čini njegov predlog? Pišite nam šta mislite o tome da li je Dušanovcu potreban novi most.

Daljinac

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    6. februar 2018 | 17:40

    U Peke Pavlovića ume da se napravi kolona pa skoro do tržnog centra Stadion, pogotovo u špicu kada se na određenom rastojanju nađe par autobusa, silazak od Stadiona do Dušanovca postaje glavobolja

  • Nenad

    6. februar 2018 | 17:25

    Hvala Telegrafu da se jedini setio da pomene goruci problem saobracaja u Beogradu. Molim vas poslusajte ovog inzenjera i napravite prilaze mostu.

  • Rođen i odrastao na Voždovcu

    6. februar 2018 | 19:54

    Sagrađeno je toliko naselje pre više decenija i od tada glavna veza preko ovog mostića nije rešena. Ovde su česti zastoji a najčešće u špicu. Problem nije samo most već i nedostatak više saobraćajnih traka ka naselju Braća Jerković. Izlaz na autoput iz pravca naselja Braće Jerković ka gradu nije dobro rešen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA