≫ 

Nova opasnost vreba našu decu: Još jedne boginje udarile na beogradske mališane, ovo su simptomi

Ova ospa se uglavnom javlja u kolektivima poput vrtića, nema prijavljenih epidemija

  • 2

Varičela, jedna od najčešćih zaraznih bolesti koja pogađa decu uzrasta do 7 godina, pojavila se među mališanima u Beogradu, saznaje Telegraf.rs u domovim zdravlja.

Zašto još nije proglašena epidemija malih boginja i kome nije u interesu da se takva odluka donese?

Specijalista opšte medicine Doma zdravlja "Voždovac" Nevenka Dimitrijević kaže za Telegraf. rs da pored gripa, oboljenja sličnih gripu i stomačnih virusa, haraju i varičele.

Bez obzira na to što ove boginje, poznate i kao ovčije, mogu da daju epidemiološki karakter, pogotovo u kolektivima, u Zavodu za javno zdravlje Beograd, kao i u Institutu za javni zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu za Telegraf.rs da se trenutno ne dešava ništa dramatično, odnosno da je situacija uobičajena i da su obolevanja pojedinačna. 

- Nema prijavljenih epidemija - kažu za Telegraf.rs u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

JAVLJAJU SE KRAJEM ZIME I POČETKOM PROLEĆA

Godišnje se registruje od 10.000 do 12.000 obolelih od varičela u Beogradu. Iako ova bolest nema izražen sezonski karakter ipak se od njih više oboleva tokom i krajem zime, i početkom proleća.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" podsećaju da su varičela ili ovčije boginje akutno zarazno oboljenje uzrokovano varičela-zoster virusom.

- Varičela se manifestuje u vidu ospe, svraba, malaksalosti i povišene temperature. Ospa se najpre pojavljuje na stomaku, leđima i licu, a može se proširiti i po celom telu. Varičela se najčešće javlja u formi epidemija, naročito u dečijim kolektivima - navode u Institutu "Batut":

- Izvor zaraze je osoba obolela od varičele. Lako se prenosi vazduhom, kapljičnim putem i direktnim kontaktom sa obolelom osoba koja luči virus u sekretu disajnih puteva i u sadržaju mehurića na koži.

Period inkubacije, odnosno vreme od infekcije do pojave prvih simptoma, iznosi 2 do 3 nedelje, najčešće 14 do 16 dana. Posle perioda inkubacije, nastupa početni stadijum koji traje par dana, a koji se manifestuje malaksalošću, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima i povišenom temperaturom.

Foto-ilustracija: Pixabay

- Sledi eruptivni stadijum, odnosno pojava vezikuloznog osipa, odnosno plikova ispunjenih bistrom tečnošću, praćenih svrabom. Ospa izbija u naletima, prvo na koži trupa, kosmatom delu glave i licu, zatim na rukama i nogama, a može se javiti i na sluznici usta i oka. Vodeni plik se suši i pretvara u kruste. Ovaj stadijum traje 5 do 8 dana. Ospa može da bude retka, mestimična ili obilno pokriva celu kožu. Ovaj stadijum, takođe, može biti praćen povišenom temperaturom. Sledi stadijum povlačenja bolesti, kada nestaju opšti simptomi varičele, a na koži se nalaze sasušene vezikule, odnosno kraste, iza kojih ostaju mrlje bez pigmenta, ili ponekad plitki ožiljci - objašnjavaju za Telegraf.rs u "Batutu".

ZARAZA DUŽE TRAJE KOD OSOBA SA SLABIM IMUNITETOM

Ponekad je infekcija virusom varičele blaga, atipična ili protiče bez simptoma i znakova infekcije. Period zaraznosti kod obolelih od varičele traje od jedan do dva dana pre izbijanja ospe i ne duže od pet dana po pojavi prve grupe vezikula.

Foto-ilustracija: Profimedia

Zaraznost može da bude produžena kod obolelih osoba sa oslabljenim imunitetom, a bolest inače prolazi za 10 do 15 dana.

- Komplikacije su retke, a mogu biti u vidu upale srednjeg uha, bronhitisa i upale pluća - navode u "Batutu".

Imunitet nakon preležane bolesti je dugotrajan, mada je izuzetno retko moguće ponovno obolevanje. Lečenje se sprovodi primenom simptomatske terapije u cilju smirivanja svraba kože i sprečavanja sekundarne bakterijske infekcije promena na koži.

Daljinac

(Lj. Račić / lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    7. februar 2018 | 12:37

    Ja imam 60 godina. Kada sam bila mala imala sam takve ospe po tijelu i imala sam vatru. Moja majka me je odnijela za torbom u jedinu varosicu kojoj smo pripadali, gdje je bila bolnica. Veoma brzo sam izlijecena i danas sam, hvala milom Bogu zdrava ko dren a vi danas za kazamak(ospe) kazete da su opasne u sred Beograda.

  • Klara

    7. februar 2018 | 13:48

    Vojvodina i srem odavno se susrecu sa ovcijim boginjama a vi tek sad o tome....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA