Profesorka Smilja Avramov puni 100 godina: Pravni fakultet joj je napravio proslavu, dobila pregršt čestitki, džezvu ali i buket od Aleksandra Vučića (FOTO)

- Profesorka je ostavila dubok trag na desetine generacija, izvela više desetina doktoranata, magistara, stvorila jedan čitav tim mladih istraživača u oblasti međunarodnog prava - ukazao je dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović

  • 8

Povodom 100. rođendana profesorke Smilje Avramov, doajena Međunarodnog javnog prava, večeras je na Pravnom fakultetu u Beogradu održan svečani skup kojem su prisustvovali profesori tog fakulteta, predstavnici advokature komore, ali i bivši i sadašnji studenti prava.

Beograđanin odbranio diplomski rad u narodnoj nošnji, sad je sve ponovio za master: Filip je car sa Pravnog fakulteta o kom priča ceo grad (FOTO)

Izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković, u ime predsednika Aleksandara Vučića, za jubilarni rođendan profesorke Avramov poslao je buket.

Svečani skup je otvorio dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović, koji je istakao da će profesorka Avramov sutrašnji 100. rođendan obeležiti u amfiteatru u kojem je godinama predavala.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Upitao sam profesorku da li se oseća ovde kao i nekad kada je predavala, a ona mi odgovorila ''još i mnogo bolje - kaže Avramović.

On je profesorki zahvalio za sve ono što je učinila za Pravni fakultet, navodeći da je ona postala znak raspoznavanja tog fakulteta - "kada neko kaže novine, prva misao je ''Politika'', a kada kažu Smilja Avramov svi pomisle Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Profesorka je ostavila dubok trag na desetine generacija, izvela više desetina doktoranata, magistara, stvorila jedan čitav tim mladih istraživača u oblasti međunarodnog prava - ukazao je dekan.

Jubilarnom rođendanu profesorke Avramov prisustvovao je i predsednik Međunarodne slovenske akademije Sergej Baburin, od koga je na poklon dobila džezvu za kuvanje kafe.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Smilja Avramov je rođena 15. febraura 1918. godine u Pakracu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1947. godine, a doktorirala na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine. Usavršavala se i u Londonu, kao i na američkim univerzitetima Harvard i Kolumbija. Kao redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu radila je u periodu od 1948-1985, a po pozivu je predavala na vodećim univerzitetima širom Azije, Evrope i Amerike.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Godinama je bila predsednik Svetskog udruženja za međunarodno pravo, predsednik Svetske konfederacije za mir i razoružanje, član Izvršnog odbora Udruženja pravnika sveta za borbu protiv nuklearnog naoružanja, član Odbora za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Vijetamu.

Osnivač je Odbora za zaštitu srpskog naroda od Haškog tribunala (1995).

Na svečanosti u amfiteatru Pravnog fakulteta, profesorki Avramov je preneta poruka od Ratka Mladića iz Haškog tribunala, koji joj je čestitao rođendan.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA