PODRŠKA OSOBAMA SA AUTIZMOM: Skupština, Most na Adi, Palata Albanija i fontana na Slaviji večeras u plavom

Od 2007. godine plava je boja autizma, pa 2. aprila ceo svet svetli plavo

  • 2

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, plavom bojom zasvetlela su neka od najpoznatijih beogradskih zdanja - Skupštine Srbije, Most na Adi, Palata "Albanija”, a po prvi put na taj način je osvetljena i fontana na Slaviji.

Zdravo ja sam Đorđe i ponekad sam ljut, pa vrištim: Dečak snimio video o svom iskustvu sa autizmom i rasplakao svet (VIDEO)

Neprihvatanje, predrasude, težak položaj, nedovoljna podrška, malo stručnjaka i večita neizvesnost samo su neke od muka koje more roditelje dece sa autizmom. Neprihvatanje, predrasude, težak položaj, nedovoljna podrška, malo stručnjaka i večita neizvesnost samo su neke od muka koje more roditelje dece sa autizmom.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Problemi sa kojima se suočavaju njihovi roditelji su brojni, ali se na kraju svi mogu sažeti u jedan - šta će biti sa njihovim autističnim detetom nakon njihove smrti. Osoba s autizmom drugačije doživljava okruženje u odnosu na prosečne ljude. To utiče na njihove veštine komunikacije i sposobnost da se povežu s drugima.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ne postoje dve osobe s identičnim simptomima autizma, ali neki faktori su zajednički za sve. U najranijem periodu života se kod beba s ovim stanjem primećuje slabije izražavanje emocija, kasnije se otežano socijalizuju, izbegavaju kontakt očima, ne razumeju facijalne ekspresije, gestikulaciju i teško čitaju govor tela.

Radije se igraju sama, teže razvijaju govor i ponavljaju ono što drugi kažu, a veliki broj njih pomera ruke kad su uznemireni ili uzbuđeni.Koliko dece boluje od autizma niko ne zna tačno, jer i dalje ne postoji registar obolelih.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da nepostojanje jedinstvenog registra koji bi obuhvatio celokupan spektar autističnih oboljenja onemogućava vidljivije intervencije na poboljšanju položaja ove ranjive grupe.

- Autizam je doživotno stanje, složeni razvojni poremećaj, koje zahteva konstantnu brigu porodice i društva, kao i snažnu podršku države, pre svega njenih materijalnih resursa -  istakao je Pašalić.

Prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština UN 2007. godine, Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila, a plava je boja autizma.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratko Maric

    3. april 2018 | 02:58

    Autizam - Medecina nemocna za takvu bolest! Postovani novinari koji uredjivate ovaj list! Sto pisete Autizmu - Medecina nemocna za takvu bolest,pisati pomoci jako lep delo. Oni koji boluju od bolesti gde nema leka.Bolesnici od raznih bolestin koji nema leka, imaju jednu zeju da ozdrave. Mi koji imamo vise zeja, pomozimo onima koji imaju jednu zeju! Udruzimo se bicemo jaci. Pomocemo tako sto njihovim roditeljima poslati rijeci podrske. Pomozimo da obidju nase Manastire! U Manastirima se desavaju cuda! Slepi- Progledaju, Nemi- Progovore, Nemocni-Prohodaju! Sveska medecina nije isterala DJavla iz coveka, Manastiri i Crkve su to uspeli! Sve treba da se prouba nista se ne gubi, i osoba sto se davi hvata se za slamku. S Postovanjem Ratko Maric

  • Warhammer

    3. april 2018 | 02:31

    Lepo,a nesto konkretno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA