≫ 

Naša prestonica slavi naredna 4 dana: Na "Danima Beograda" predstavlja se prošlost, ali i planovi za budućnost (FOTO)

Ovom manifestacijom se obeležavaju najznačajniji datumi u istoriji srpske prestonice

  • 2

Tokom manifestacije "Dani Beograda" biće predstavljena istorija, tradicija, Beograd danas, ali i ono što se planira za budućnost. Tim povodom predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je venac na spomen - obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je 1867. godine poslednji turski komandant Ali Riza - predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

Mali: Beograd ima svoju istoriju i tradiciju, ali savremeno doba zahteva i promene

Ovom manifestacijom se obeležavaju najznačajniji datumi u istoriji srpske prestonice.

Uz prigodan program, orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova i konjičku brigadu, defile je krenuo sa Trga Republike do spomen-obeležja na Kalemegdanu.

Posetioce je na Kalemegdanu sačekao program koji su organizovali glumci Omladinskog pozorišta Dadov, koji su izveli performans predaje ključeva grada.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Nikola Nikodijević rekao je da je manifestacija "Dani Beograda" postala tradicionalna, da su je građani jako lepo prihvatili, što je, kaže, veoma važno jer su u pitanju datumi koji su menjali istoriju Beograda.

- To su datumi koji su menjali istoriju grada - od 878. godine kada se prvi put pominje pisano ime Beograda, do 1867. kada je posle viševekovne okupacije grad vraćen pod srpsku vlast. Građani mogu da budu ponosni na ove datume - poručio je Nikodijević.

Venac je položen na spomen - obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je 1867. godine poslednji turski komandant Ali Riza - predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću Foto: rts.rs

- Pristigao je veliki broj prijava, a dobitnici nagrade biće najbolji među najboljima. Jako je važno da se nagrada dodeljuje u 24 kategorije iz različitih oblasti - sporta, umetnosti, kulture, stvaralaštva, medicine. U gradu koji ima pregršt izuzetnih pojedinaca nikad nije lako izabrati one koji će dobiti nagradu - istakao je Nikodijević.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Ranije danas zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je na Kalemegdanu centar pažnje tokom četiri dana manifestacije.

- Organizovani su različiti programi, podelili smo na periode – turski, austrijski, srpski. Prošle godine smo tim programom privukli veliku pažnju - istakao je Mladenović.

Dodaje da će svi muzeji Grada Beograda, pozorišta, kulturne ustanove otvoriti svoja vrata.

Svi muzeji Grada Beograda, pozorišta, kulturne ustanove otvoriće svoja vrata Foto: rts.rs

Takođe, dodaje organizovani su obilasci istorijskih kuća, zemunske tvrđave, a za ljubitelje streličarstva biće organizovani kursevi.

Mladenović napominje da su dobitnici Nagrade grada Beograda za 2017. godinu svojim radom zadužili Beograd.

Jedna od dobitnica je i novinarka RTS-a Ana Stamenković.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    17. april 2018 | 17:32

    Srbija je - Republika.Beograd je- glavni gtad Tepublike.Kraljevina Srnija odavno,ne -postoji.Samim tim ,Beograd ,nije - prestonica.I tzv. 'prestolonaslednik", je shvatio, da je njegovo pojavljivanje - besmisleno.A ti,narode,izdrzavaj - parazite.)...

  • Mia

    16. april 2018 | 18:29

    Beograde najlepsi si, ali su te zatrpali sa svih strana pridoslice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA