Muškarac na koga se obrušila fasada može da tuži stanare zgrade, a saznali smo i na koliku odštetu ima pravo (VIDEO)

- Povređeni nije više ne Odeljenju intenzivne nege pošto je stabilnog zdravstvenog stanja. Nalazi se na odeljenju neurohirurgije i nastavlja se njegovo dalje lečenje u Urgentnom centru - rekli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi za "Telegraf"

  • 13

Muškarac na koga je juče pao deo fasade težak 10 kilograma u Bulevaru kralja Aleksandra, danas je stabilno i nastavlja se njegovo dalje lečenje u Urgentnom centru. Da li će i kolike posledice zbog ovoga snositi, tek treba da se utvrdi, ali je gotovo izvesno da će za nezgodu koju je preživeo morati da dobije odštetu koja mu sleduje. Visina iste zavisi od mnogo faktora, a može ići i do pola miliona dinara!

Užas na Voždovcu: Na radnika se obrušio zid, bez svesti prevezen na reanimaciju!

- Povređeni nije više na Odeljenju intenzivne nege pošto je stabilnog zdravstvenog stanja. Nalazi se na odeljenju neurohirurgije i nastavlja se njegovo dalje lečenje u Urgentnom centru - rekli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi za Telegraf.rs.

Muškarac je imao ozbiljne povrede glave i primljen je u teškom stanju. Na sreću, stanje mu se u međuvremenu stabilizovalo, ali će za ovo neko morati da odgovara.

Konsultovali smo advokata Čedomora Kokanovića koji se bavi stanarskim pravom koji nam je objasnio da je za ovu nesreću odgovorna stambena zajednica zgrade, odnosno da je odgovornost na vlasnicima stanova.

Ukoliko su stanovi otkupljeni, o fasadama treba da brinu sami stanari, Foto: Telegraf

- Ukoliko su stanovi otkupljeni, što je danas slučaj sa većinom gde opština nije više vlasnik, nego su stambene jedinice privatno vlasništvo, o fasadama treba da brinu sami stanari. Treba da se organizuju i sakupe novac za obnovu oronulih fasada ili da se obrate Gradskom-stambenom preduzeću ukoliko imaju takav ugovor sa njima. Kako su, zgrade postale privatne, te stvari padaju na teret vlasnika stanova - rekao je Kokanović za Telegraf.rs i dodao da, shodno tome, povređeni treba da tuži zgradu sa koje je otpala fasada.

Povređeni treba da tuži zgradu sa koje je otpala fasada, Printskrin: Telegraf

Kako je objasnio, to može da učini jednom tužbom u kojoj može da tuži zgradu i nekoliko vlasnika, sve u zgradi, ili samo zgradu, pa da se stanari dogovore kako da skupe novac da ga isplate jer, kada se radi o fasadi, ona je zajednička svojina svih vlasnika stanova.

Muškarac je imao ozbiljne povrede glave, Foto: Telegraf

Prema njegovim rečima, na visinu odštete utiče mnogo faktora - fizički bol, duševni bol, strah i troškovi lečenja.

- Moguće je da je ta osoba trpela jako puno bola ili manje, ili ne uopšte, ako je odmah pao u nesvest, ali to treba da kaže lekar koji ga je prvi pregledao. Može da mu ostane gadan ožiljak, zbog čega može psihički da pati ili da mu to oteža funkcionisanje, kao kad recimo zbog bola neko ne može da radi. Jednako je važna dužina trajanja bola baš zbog toga, ali i trškovi lečenja. Zbog svega ovoga je jako teško utvrditi koliku naknadu neko može da dobije - kaže advokat.

Jedan drugi advokat je ranije za beogradske medije izjavio da ako se povredite na ulici, u tržnom centru ili u teretani, upadnete u šaht ili udarite glavom u poštansko sanduče, imate pravo na odštetu, koja može da iznosi od 100 do 450 hiljada dinara!

Povređeni muškarac je na odeljenju neurohirurgije i nastavlja se njegovo lečenje u Urgentnom centru, Foto: Jovana Uvalin

Na obeštećenje mogu da računaju i oni koji se ugruvaju u gradskom prevozu usled naglog kočenja vozila, ujeda psa lutalice, uganuća zbog ulegnuća na trotoaru.

Prema rečima advokata Gvozdena Grgura, za lakše povrede nogu ili ruku zbog upadanja u šaht, ili ožiljaka od od ujeda psa i slično, sledi odšteta za pretrpljeni strah, duševni bol, kao i pretrpljen fizički bol u iznosu od 100 do 150 hiljada dinara, dok je kod teških telesnih povreda sa prelomima i određenim stepenom umanjenja opšte životne sposobnosti, od 400 do 450 hiljada dinara.

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Veteran

    30. april 2018 | 21:16

    Svi gledaju kako visi beton i armatura odlomljena od terase i niko nista, e sad ovaj da tuži pa da mu isplate ne pola miliona nego dva tri...

  • E u Svici se drzava pobrine za vlasnike

    30. april 2018 | 23:06

    Svak je duzan da placa za odrzavanje zgrade,sve i jedan vlasnik stana.Ko kuka da nema para,prodaj gospodine stan pa pici na selo,a ne "ja sam iz kruga dvojke" kad je hvalisanje u pitanju,a zgrade ko u Avganistanu.

  • Dusan

    30. april 2018 | 20:41

    Komentari o bilo kakvom novcu su suvisni! Covek je nas kucni prijatelj I radi sa mojim ocem vec 20 godina. Stanari te iste zgrade bi trebali da se ukljuce u njegovo dalje lecenje i oporavak.Covek je u jako teskom stanju .Drzi se Acime

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA