≫ 

Po svetom srpskom spomeniku danas kučići vrše nuždu: Čak ni Beograđani ne znaju šta se nalazi u centru prestonice (FOTO)

Pored ovog spomenika često ima i raznog smeća

  • 28

U današnjem Pionirskom parku, prekoputa Narodne skupštine u Beogradu, decenijama stoji usamljeni i naizgled urušeni spomenik. Samo upućeniji znaju da ovo nije tek obična gomila kamenja, već trag srpske istorije neverovatne vrednosti - osmatračnica sa Kajmakčalana, nemi podsetnik na cenu koja je plaćena za slobodu našeg naroda. Ta žrtva naših predaka danas se poštuje tako što vlasnici dovedu u park svoje kućne ljubimce i puste ih da vrše nuždu po pomenutom nacionalnom blagu.

No, da se vratimo mi na istorijski značaj osmatračnice, kako bi ovo skrnavljenje postalo još jasnije.

MA, KAKAV BOJ NA KOSOVU: Pravi SRBI znaju da se OVDE dogodila NAJVEĆA BITKA za OPSTANAK NACIJE! (FOTO)

Dakle, posle osamnaest dana teške i neizvesne borbe na Kajmakčalanu, srpska vojska je uspela da otvori "Kapiju slobode" i da pobedonosno krene put svoje domovine.

Foto: Telegraf

Na volovskim kolima, po lošim putevima i nepovoljnim vremenskim uslovima vojnici nisu poneli samo ponos i slobodu, već i uspomenu na veliku pobedu koja im je omogućila povratak domovima-osmatračnicu sa vrha Kajmakčalana.

Kako bi pobeda ostala zauvek zapamćena, srpska Vrhovna komanda ponela je kamenje sa vrha Sveti Ilija, visokog 2.524 metara. Nakon pobedonosnog povratka u zemlju, kamenje je postavljeno u blizini dvora, u današnjem Pionirskom parku.

Slike srpskih vojvoda/ Foto: Telegraf

Osmatračnica je u Beograd stigla 1918. godine, u vreme kada je i srpska vojska pobedonosno umarširala u prestonicu. Ispred spomenika danas se nalaze imena svih generala srpske vojske, zaslužnih za veliku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Foto: Telegraf

Danas pored ovog značajnog spomenika zastaju samo stranci. Fotografišu ga, studiraju, gledaju slike generala i zadivljeno se udaljavaju nakon što su na ispred osmatračnice proveli 10-ak minuta.

Foto: Telegraf

I zato, kada vi, potomci velikih srpskih generala i vojnika, danas prođete pored ovog mesta u Pionirskom parku, zastanite na trenutak. Bio ovo original ili samo replika istorijske osmatračnice, ipak je dobro pogledajte - ona je nemi podsetnik na cenu koja je plaćena za slobodu srpskog naroda.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RSK

    31. maj 2018 | 21:06

    Više se ništa ne poštuje niti je šta sveto... Zato smo tu gdje jesmo

  • @#$

    31. maj 2018 | 20:56

    A sta vecina Beogradjana i Srba uopste zna o istoriji? Ali kada je rec o zadruzi i rijalitijima e tu vecina zna svaki detalj.

  • Dobrila

    31. maj 2018 | 20:59

    Nikada nije kasno da se nemar otkloni i tako svetom mestu da zasluzeno postovanje i slava. Verujem da ce ovo biti prvi korak ka tome. Slava nasim herojima,oduzimo im se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA