Norvežanka skuplja pomoć za Filološki fakultet u Beogradu

Humana devojka došla je na divnu ideju

  • 1

Norvežanka Sisel Kruse Laršen prošle je godine dva puta boravila u Beogradu, u poseti svojoj majci koja je kao strani lektor radila na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Tokom tih dolazaka devojka je imala priliku da se uveri da na ovom fakultetu studenti imaju priliku da steknu sjajno obrazovanje, ali i da je nameštaj na fakultetu odavno zastareo, da su etisoni izlizani i pocepani, a u nedostatku slušaonica neke su improvizovane unutar biblioteka katedri ili prostorija podruma.

Zato je pokrenula sledeću akciju:

- Dobri Fejsbuk prijatelji! Nadam se da možete pročitati i želeti da podelite ovaj status. Ovaj vikend smo proveli u Beogradu sa mamom, gde je ona protekle godine živela i radila na Univerzitetu. Dvaput sam bila tamo i shvatila da ono o čemu se ja žalim u norveškim školama zapravo nije ništa. Postalo mi je jasno koliko je važno porediti stvari - napisala je ona.

- Delovi Univerziteta su jedva povezani. Studenti su ljubazni, upoznati sa svojim dužnostima i vredno rade kako bi se bi obezbedili šansu za bolji život. No okolnosti u kojima rade su prilično čudni (pogledajte slike). Ali u Smoli (opština u Norveškoj, prim.aut.) izgrađena je nova škola, a nameštaj koji je u njoj stajao ranije više nije potreban. Ovdašnji fakultet ga može dobiti - potpuno besplatno! S druge strane, ono što košta jeste transport robe u Beograd i njegovo montiranje - kaže Sisel.

- Stoga: Možemo li da sakupimo novac kako bi zamenili nameštaj? Da li poznajemo nekoga ko poznaje nekoga ko može da pomogne na bilo koji način?Zarad toga pokrenula sam akciju prikupljanja novca na Splešu - molim vas, dajte svoj doprinos!

- Mi ćemo popraviti sve što je praktično, ali treba nam novac i pomoć - u zamenu za priliku da još jedan težak dan za druge bude malo bolji - poručila je ona.

Njena inicijativa naišla je na veliko odobravanje od strane prijatelja i poznanika. Odmah su se javili i naši ljudi iz Norveške koji su na slikama prepoznali amfiteatar na petom spratu, decenijama rezbarene klupe, malene učionice napravljene od pomoćnih prostorija.

- Studirala sam ovde od 2012. godine i zaplakala sam od sreće kada sam videla ovu akciju - napisala joj je jedna Ivana.

Akciju koju je Sisel pokrenula možete da pogledate, a možda i sami da donirate OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    31. maj 2018 | 14:44

    Bila sam gost u Norveskoj 3meseci vrlo korektan i fin narod .Neznam norveski a sve sam obavljala kao da znam ,ni sama neznam kaki su znali sta ih putam.U prodavnici na ulici,snimila sam mobilnim smenu straze ispred kraljevog dvora ,ma niko me nije nista ni pitao .Snimaj sve po zelji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA