Beograd u svetu ima 5 gradova pobratima, a neke od tih veza traju duže od pola veka

Poslednji sporazum o bratimljenju Beograd je potpisao u maju sa Šangajem, jednim od najvećih i najbrže rastućih gradova na svetu

  • 0

Beograd ima pet gradova pobratima, dok sa više od 20 gradova u svetu ima specijalne i prijateljske veze koje, između ostalog, doprinose i razvoju grada i gradskih službi.

Pobratimi su Šangaj, Ljubljana, Čikago, Krf i Koventri, a neke od tih veza traju duže od pola veka, rečeno je Beti u Upravi Grada Beograda.

Beograd je poslednji sporazum o bratimljenju potpisao u maju sa Šangajem, koji je nesumnjivo jedan od najvećih i najbrže rastućih gradova na svetu, naveli su u toj upravi i dodali da je za Beograd veoma važno da uči od velikih gradova.

Foto: WIkipedia / Mstyslav Chernov

- Svake godine Grad Beograd potpisuje sporazume o saradnji sa sve više gradova koji podrazumevaju saradnju u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, sporta, zaštite životne sredine, turizma. Oni su polazna tačka za konkretnu saradnju i razmenu znanja i iskustava na osnovu kojih se grad i njegove službe razvijaju - naveli su iz gradske uprave.

Beograd je tokom 2017. godine potpisao šest dokumenata o međunarodnoj saradnji, i to sa Sarajevom, Rabatom, Moskvom, Seulom, provincijom Hunan i Šangajem koja je ove godine dignuta na viši nivo.

Tokom 2016. godine potpisan je protokol o saradnji sa Astanom, Teheranom i Bernom. Beograd specijane veze ima sa Minskom od 2014, Skopljem od 2012, Podgoricom od 2010, Šenženom od 2009, Banja Lukom od 2005, Zagrebom od 2003.

Beograd i Kijev potpisali su Protokol o saradnji 2002. godine, sa Bukureštom to je učinjeno 1999. godine, Tel Avivom 1990, Pekingom 10 godina ranije, Berlinom pre 40 godina, Rimom 1971, Budimpeštom 1970, Atinom 1966.

Foto: belgrade.co.uk

Najstarije prijateljstvo je sa gradom Koventri i 2017. godine obeležilo je šest decenija. U godini kada je navršeno 60 godina od bratimljenja Beograda i Koventrija, Beograd je prošle godine poslao Koventriju drvenu građu za izgradnju, u ratu razrušenog pozorišta. U znak zahvalnosti, ta kulturna institucija dobila je ime "Beogradski teatar".

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA