SPC najavila da će služiti liturgiju na temeljima Hrama u naselju Stepa Stepanović: Čeka se reakcija stanara koji su protiv gradnje crkve

Prethodnih godinu dana stanari su se međusobno raspravljali jer su jedni bili za crkvu, drugi protiv

  • 5
Naselje Stepa Stepanovic Printksin: Google Maps

Srpska Pravoslavna crkva najavila je da će u subotu, 21. jula od 9 časova na temeljima hrama Prepodobne majke Angeline u naselju Stepa Stepanović u Beogradu biti služena liturgija, i pozvala verni narod da prisustvuje ovom Bogosluženju.

Izgradnja crkve brvnare u ovom naselju blokirana je zbog protesta jednog dela stanara koji ne žele pravoslavnu svetinju u svom naselju, poručujući da im je investitor pri kupovini stanova na toj lokaciji obećao druge sadržaje i da crkva nema neophodne dozvole za izgradnju.

Najrazmaženije naselje Beograda: Zbog najbizarnijih zahteva ovde ljudi započinju pravi rat (FOTO)

Protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije poručuje da crkva ima sve dozvole za gradnju, a da je zemljište na kojem se objekat gradi dobijeno zamenskom restitucijom, što znači da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi ova parcela ponuđena u zamenu za određeno parče zemlje koje je crkvi nacionalizacijom oduzeto, a koje joj ne može biti vraćeno.

Printskrin: Youtube

Uvidom u plansku dokumentaciju naselja Stepa Stepanović iz Patrijaršije su uvideli da postoji nekoliko slobodnih parcela, između ostalog i ova koju je crkva dobila, a na kojoj nije planirana gradnja bilo kakvog objekta.

- Srpska pravoslavna crkva nikada nije tražila od države da menja već postojeći plan gradnje, niti da izbriše određeni sadržaj. Površina placa koji je crkva dobila u naselju Stepa Stepanović iznosi 21 ar, ali pored njega postoji gotovo dvostruko veća parcela koja je slobodna. Ima dovoljno prostora za dom zdravlja i vrtić - rekao je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović.

- Podržaćemo nastojanja građana da dobiju Dom zdravlja i radovaćemo se ukoliko bude pored samog hrama. Kada je o vrtiću reč, Patrijaršija je izdvojila novac za njegovu gradnju i spremni smo da pokrijemo sve troškove. Opština Voždovac i gradska vlast trebalo bi da odrede njegovu tačnu lokaciju - dodao je.

Crkva brvnara, koja će biti posvećena Prepodobnoj mati Angelini stigla je iz Rusije i dar je Radmila Jevtovića iz Kosjerića, koji živi i radi u Rusiji. Crkva će se prostirati na 200 kvadratnih metara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zaliv.net

    19. jul 2018 | 20:11

    Nije istina da stanari ne zele crkvu, stvar je u tome da se grupa komunistickih potomaka organizovala i protestuje u ime svih nas protiv crkve. Vecina nas (bar 70%) zeli crkvu, ali sto bi se sad mi organizovali da se raspravljamo sa praznim glavama na ulici!? Puna podrska za crkvu, mesta ima koliko hoces i mogu na toj parceli da stave vrtic, dom zdravlaj pa i crkvu!

  • Душан Кокорин

    19. jul 2018 | 19:26

    Наравно да желимо цркву!

  • RICINUS

    20. jul 2018 | 03:14

    Ima mnogo vojnih stanova vojnih penzionera iz bivših republika i potomaka koi su titu hrvatu dali zakletvu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA