≫ 

"Stigla je televizija, više niko neće moći da laže": Pre 80 godina prvi TV dopremljen je u Beograd

Beograđani su verovali da će ovo čudo "promeniti svet" i "prepoliviti čovekove moći"

  • 1

Drugi Jesenji sajam u Beogradu  je 1938. godine privukao veliki broj posetilaca. Nestrpljenje pred ovaj događaj bilo je nikada veće, jer se u svim novinama uveliko najavljivao novi i fantastični izum koji će publika u Beogradu imati prilike da prvi put vidi!

Odbačena baka spava nasred ulice u Pančevu, uz nju je samo pas lutalica sa kojim je podelila svoj prekrivač. Ova fotka slama srca!

- Stigla je televizija, više niko neće moći da laže! - objavljivale su novine čitaocima Kraljevine Jugoslavije.

To će čudo promeniti svet, predviđali su svi.

Vreme kada je Beograd bio u korak sa svetom, Terazije 1939. godine. Foto: Arhiva

- Iz Holandije jedna velika firma donosi gigantsku stanicu za televiziju. To je prvi put da aparati za televiziju budu prikazani u Jugoslaviji. Aparati su već stigli u Beograd. Za vreme trajanja Sajma, Beograđani će u nekoliko kabina moći da prate rad prijemnika i otpremnika - pisalo je u avgustovskom izdanju lista "Vreme".

Kola sa spravama za emitovanje nalazile su se u paviljonu holandske firme "Filips", nadaleko od zgrade u kojoj se priređivao Sajam. Odmah do paviljona bio je smešten mali studio iz koga je tekao prenos za veliki paviljon. U malom studiu nalazio se mikrogon, pozadina od tkanine braon boje i aparat sličan filmskoj kameri. U velikom paviljonu pubilka je mogla da prati zabavni program.

PREKO 200.000 GLEDALACA, FILM IZ BEČA I PANORAMA VENECIJE

Tačke na konačnom otvaranju televizije nizale su se jedna za drugom. Nastupali su glumci, reporteri, glumica Blaženka Katalinič i operski pevač Žarko Cvejić,  članovi beogradskog radija, obučeni u narodnu nošnju, a na kraju je urađen i prenos jednog filma iz Beča i prikaz venecijanske panorame.

Preko 200.000 Beograđana videlo je izum Foto: "Vreme", 8. novembar 1937. godine, br. 5680/unilib.rs

Ipak, prikazivanje prvog televizora ostaće najupamćeniji po čuđenju, podsmehu, pošalicama i kometarima Beograđana. Ondašnja tehnologija zahtevala je da studio bude osvetljen žućkastim svetlom, što je činilo da svi prisutni veoma loše izgledaju.

Do kraja Sajma, televizor videlo je 200.000 ljudi.

- Šta misliš kad se ova televizija toliko usavrši da treba samo da pritisneš jedno dugme, pa da vidiš koga god hoćeš, ma gde on bio? -bili su neki od komentara Beograđana.

- Zamisli kad ovo čudo dostigne takav stepen usavršenosti! Zar to neće moći da prepolovi moći čovekove?! I nigde ne možeš da se sakriješ, nikoga da slažeš. Odmah te i čuje i vidi. Da, u budućnosti će ljudima zaista biti teško da lažu i da se skrivaju. Sva je sreća što možda neće imati ni potrebe za to! - smatrali su ondašnji stanovnici prestonice.

VIDEO: Beograd, grad misterija i legendi

(Telegraf.rs/Beograd uživo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    2. avgust 2018 | 09:59

    Jedno ocekivali , drugo dobili , jer , " U lazi su kratke noge " ,a zahvaljujuci TV. prevazisla je taj hendikep , pa putuje i brze i dalje nego ikada pre . Na svojoj smo kozi to osetili ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA