≫ 

Zgrada koja ruži Beograd: Ovo je primer da divlji investitor može da radi šta god mu padne na pamet (FOTO)

Likovno rešenje za zgradu u potpuno je izmenjeno tokom gradnje

  • 8

U centru Beograda na Kosančićevom vencu već dve godine šepuri se zgrada koja, smatraju stručnjaci, predstavlja pravo ruglo i na najgori mogući način kvari okruženje. Na sve to, investitor, pod izgovorom da postavlja konstrukciju za solarne panele, započinje i nadogradnju!

Dozvola za izgradnju ovog poslovno-stambenog objekta u Pariskoj ulici broj 8, iza koje stoji biznismen Zoran Ivković, poslovni partner trgovca strujom Vuka Hamovića, vlasnika "EFT grupe", dobijena je 2012. godine, a završena četiri godine kasnije.

Investitor jači od države: Potpuno ludilo na gradilištu u Beogradu, ko su "radnici sateliti" i kako je sve ovo organizovano? (FOTO) (VIDEO)

Od početka gradnje ove zgrade javnost je bila podeljena u vezi sa njenim izgledom, a bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da se ona uopšte ne uklapa u ambijent u kojem se nalazi.

Zgrada koja se estetski ne uklapa Printskrin: Google maps

- Tada se nije poslušalo mišljenje struke, što je najvažnije. Po meni to je veliki promašaj i žao mi je što je ta zgrada napravljena tako - rekao je tada Mali.

No, investitor očito nije držao do takvih i sličnih primedbi, čak je otišao korak dalje, pa sada nadograđuje još jedan sprat.

Kako bi prikrio prave namere, investitor se dosetio i tvrdi da sada postavlja solarne panele, piše Srpski Telegraf.

- Danima već gledam šta se dešava, svaki dan prolazim pored te zgrade na putu za posao. Očigledno je da se postavlja neka vrsta osnove za nadogradnju, te me ne bi čudilo da je neko već javio inspekciji - rekao je za ovaj list Nikola S.

Mesto pre nego što je zgrada sagrađena Printskrin: street360net

Inspekcija Ministarstva saobraćaja i građevinarstva juče je bila u kontroli tog objekta, pišu. Očito je podvala investitora uspela.

- Republička građevinska inspekcija izlazila je na teren zbog prijave o nelegalnoj nadogradnji na zgradi u Pariskoj 8 u Beogradu. Međutim, utvrdili su da je u pitanju konstrukcija za solarne panele za ličnu upotrebu. Po Zakonu o planiranju i izgradnji, za to ne treba da se izdaje građevinska dozvola, s tim što Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda treba da se izjasni da li to ruži izgled. Ako oni smatraju da je tako, mogu da traže da se konstrukcija ukloni - rekli su u ministarstvu.

NEPOPRAVLJIVA ŠTETA

Investitor Zorana Ivković, kako su za ovaj liste rekli iz "EFT grupe", poručio je da nema komentar ovim povodom.

Bez obzira na to da li je u pitanju nadogradnja ili samo konstrukcija za solarne panele, bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić za Srpski telegraf kaže da je vizuelno sasvim svejedno. On smatra da je šteta nepopravljivo učinjena.

- Bilo da se gleda odozgo ili odozdo, ta zgrada je uvredljiva za grad Beograd. Osobe iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ako su dale saglasnost za taj projekat, trebalo bi da daju ostavke i budu ispraćene sa posla. Ta zgrada je prava katastrofa, jedan tipičan primer kako investitor može da postigne šta god mu padne na pamet, bez obzira na to u kakvom se ambijentu radi, posebno što je cela ta gradska zona pod zaštitom kao kulturno dobro - kaže Bobić.

On podseća da je bio zaprepašćen kada je prvi put video zgradu.

- Zaista sam bio šokiran da je neko mogao da izda dozvolu za to i da je neki arhitekta tako nešto isprojektovao na takvom mestu. Sve što se sada događa sa njom je svejedno. Ta zgrada već kvari ambijent na ozbiljan način i to je tako šta god još eventualno dodali na nju - zaključio je Bobić.

Do zaključenja broja list nije uspeo da dobije komentar u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

KO JE ZORAN IVKOVIĆ

Zoran Ivković je jedan od akcionara Hamovićeve "EFT grupe" sa sedištem u Londonu i njegov poslovni partner. Odgovoran je za nadgledanje aktivnosti kompanije sa fokusom na investicione portfolije. Pre dolaska u EFT, bio je direktor operacija u ruskoj kompaniji "GML Limited". Mediji su svojevremeno pisali da je Ivković jedan od srpskih biznismena koji koriste švajcarske banke za utaju poreza, te da je 2005. u švajcarsku filijalu britanske HSBC banke prebacio čak 20 miliona evra, piše Srpski telegraf.

IMALI BOLJE REŠENJE, ALI ŠTEDELI I NOVAC

Kako je svojevremeno prenela Asocijacija arhitekata Srbije, a otkrio arhitekta Slobodan Maldini na svom blogu, likovno rešenje za zgradu u Pariskoj 8 potpuno je izmenjeno tokom gradnje. Šta se desilo sa prvobitnim projektom, autor zaključuje iz sopstvenog iskustva - smanjen budžet i nekvalifikovana osoba koja je projekat svela na zgradu kakva se vidi danas.

VIDEO Ovo je divlji investitor kojeg je Telegraf raskrinkao:

(Telegraf.rs/Srpski telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lenjin

    21. avgust 2018 | 13:27

    Srusite je ,naplatite kazne i arhitekti i investitoru a one koji su im izdali dozvolu oterati sa posla a moze malo i u zatvor... pa da vidimo koliko ce njih to ponovo raditi...

  • RICINUS

    21. avgust 2018 | 13:25

    Divljaštvo koje je došlo i zavladalo beogradom

  • darko

    22. avgust 2018 | 09:43

    Srusite zgradu i ko god je sidao dozvolu otpustiti. Naravno rusenje naplatiti investitoru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA