Mozaik za Hram Svetog Save stiže iz Rusije u septembru: Sve će biti gotovo do obeležavanja 800 godina SPC

Na Vračaru, pripreme za doček mozika iz Rusije u punom su jeku. U toku je završno malterisanje oltara i istočne galerije. Reč je o nanošenju posebne vrste maltera preko koga će biti prostrte rolne sa umetničkim scenama

  • 0

Prvi kamioni natovareni mozaikom kojim će biti ukrašena oltarska apsida Hrama Svetog Save na Vračaru stići će iz Rusije krajem septembra.

Na dekoraciji unutrašnjeg dela "leđa" vračarske svetinje, površine veće od 2.000 kvadrata, u Moskvi je prethodnih meseci radio tim sastavljen od gotovo 150 mozaičara i umetnika predvođenih čuvenim ruskim akademikom Nikolajem Muhinom.

Nebojša je napravio krst za Hram Svetog Save, posle 20 dana nađen je mrtav: Njegova tragedija je prekrila najveću srpsku svetinju velom tuge

Dočekom šlepera i praktično će početi druga faza radova na unutrašnjem ukrašavanju najvećeg hrama SPC. Postavljanjem mozaičke scene Vaznesenja Hristovog pod kupolu krajem prošle godine Muhinov stvaralački tim uspešno je položio sve ispite. Gotovo bez prekida posao je nastavljen radom na dekoraciji apside kojom će dominirati lik Hrista Spasitelja.

Sloj ukrasa dobiće i pandantifi - lučne površine između polukupola i nosećih stubova. Predstojeći radovi povezaće mozaike od krova do nultog nivoa i zaokružiti dekorativnu celinu naspram glavnog ulaza u Hram.

Unustrašnjost hrama Foto: Telegraf

- Ovaj deo dekoracije, prema planovima, trebalo bi da bude potpuno završen do 2019. godine, kada Srpska crkva obeležava 800 godina postojanja. Reč je o izuzetno složenom poslu, ali koji je već uspešno obavljen pod glavnom kupolom. Tamo je ugrađeno 40 tona mozaičkog materijala. Apsida koja će na jesen biti oslikana natkriljuje oltar - najsvetiji deo svakog hrama i otud je neimarski izazov veći - objašnjavaju za "Novosti" u SPC.

Na Vračaru, pripreme za doček mozika iz Rusije u punom su jeku. U toku je završno malterisanje oltara i istočne galerije. Reč je o nanošenju posebne vrste maltera preko koga će biti prostrte rolne sa umetničkim scenama.

Unutrašnjost Hrama trenutno zauzima gigantska skela, a u planu je da za koji dan unutrašnje površine svih galerija budu opasane skelama, što će omogućiti upošljavanje većeg broja majstora i istovremeno ukrašavanje većih površina.

Hram Svetog Save Foto: Telegraf

- Stepeništa u zvonicima oblažu se kamenom, pa će uskoro pristup gornjim nivoima biti slobodan. Počeli smo montažu horskog lifta, pomoću kojeg će ljudi izlaziti na horske platforme. Vajar Nebojša Savović Hec radi na ukrašavanju spoljnih kapitela, koji će dodatno uveličati ulaze u Hram i dodatno obogatiti postojeće kapitele i njihove noseće stubove - navode neimari vračarske svetinje.

Svi radovi u Hramu Svetog Save odvijaju se pod strogim nadzorom Komisije Svetog arhijerejskog sinoda i glavnog inženjera Nikole Obradovića.

Isus Hrist na spektakularnom mozaiku u Aja Sofiji, izrađen verovatno oko 1261. godine. Foto: Wikimedia Commons/Dianelos Georgoudis

PATRIJARŠIJA

Novi izgled uskoro će dobiti i tzv. mala Crkva Svetog Save koja će biti sastavni deo kompleksa Vračarskog platoa.

Prema najavama gradskih otaca i SPC, biće uređena okolina Hrama i prilazi iz okolnih ulica, a specijalni tim arhitekata radi na projektu čiji će centralni deo biti nova zgrada - sedište patrijarha i najviših crkvenih tela.

Zajedno sa Hramom, malom svetosavskom crkvom, parkom i spomenikom SPC ovaj objekat će zaokružiti ovu duhovno-turističku celinu.

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA