Odgovaraće oni koji nelegalne objekte priključe na javnu infrastrukturu: Vesić posle sastanka sa predstavnicima komunalnih preduzeća

Na sastanku je konstatovano da će Grad Beograd ubuduće koordinisati rad javnih preduzeća kako više nijedan „bespravni objekat ne bi bio priključen na javnu infrastrukturu”

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić održao je danas sastanak sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije i gradskih komunalnih preduzeća u vezi sa bespravnom gradnjom.

Završava se uređenje Platoa Milana Mladenovića, uskoro konkurs za spomen-obeležje

Na sastanku je konstatovano da će Grad Beograd ubuduće koordinisati rad javnih preduzeća kako više nijedan „bespravni objekat ne bi bio priključen na javnu infrastrukturu”. Vesić je istakao da je priključenje bespravnih objekata na energetsku, vodovodnu, kanalizacionu i toplovodnu mrežu krivično delo prema postojećim zakonima.

Zahtevam da ova komunalna preduzeća, u saradnji s gradskom inspekcijom, izvrše kontrolu priključaka na bespravne objekte kako bi oni službenici ovih preduzeća koji su vršili nelegalno priključivanje bespravnih objekata na mreže javne infrastrukture odgovarali – rekao je Vesić i dodao da će ubuduće Grad koordinirati aktivnosti svih komunalnih preduzeća i omogućiti da se razmenjuju podaci o bespravnoj gradnji, kako više nijedan bespravni objekat ne bi bio prijavljen na javnu infrastrukturu.

Foto: Milena Đorđević

Vesić je ponovio da oni koji grade bespravno otimaju novac iz budžeta i da je samo budžet Grada Beograda oštećen za preko 70 miliona evra jer nije plaćena naknada za građevinsko zemljište.

Oni koji bespravno grade ne plaćaju ovu nadoknadu a mi od tog novca gradimo puteve, vodovod, kanalizaciju, vrtiće i domove zdravlja. Oni koji bespravno grade otimaju sve ovo građanima i zato je nelegalna gradnja nedopustiva – rekao je Vesić.

On je ponovio da bespravni objekti nisu sigurni za stanovanje i da projekti po kojima se ove zgrade grade ne prolaze nikakvu kontrolu države i zamolio građane da ne kupuje takve stanove jer ugrožavaju svoju bezbednost.

Vesić je ponovo istakao da notari ne smeju da overavaju ugovore za stanove iz bespravne gradnje jer su dužni da štite građane a ne nelegalne investitore i da im pomažu da varaju građane i da zarađuju prometovanjem stanova koji su nastali iz krivičnog dela a to je bespravna gradnja.

Zamenik gradonačelnika je najavio narednih dana sastanke i sa drugim institucijama kako bi se svi uključili u borbu protiv bespravne gradnje.

Bespravna gradnja je problem svih nas i niko ne može sam da je reši, ni Grad Beograd, ni notari, ni tužilaštva, ni ministarstva. Moramo da delujemo zajedno i da pokažemo da ovom državom ne mogu da vladaju oni koji bespravno grade i kradu od svih građana – naglasio je Vesić.

VIDEO: Intervju Gorana Vesića za Telegraf.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zoki

  12. septembar 2018 | 18:08

  Svi koji su neodgovorno radili svoj posao treba da dobiju adekvatnu kaznu.

  294
  4

  Podelite komentar

 • Dana

  12. septembar 2018 | 18:20

  Doslo je vreme da se neke stvari dovedu u pravi kolosek! Svi koji su neodgovorni moraju da odgovaraju, jer to je jedini nacin da se zaustave! Svaka cast Vesicu koji je spreman da se izbori sa svim ovim!

  254
  4

  Podelite komentar

 • bin

  12. septembar 2018 | 22:53

  Nelegalna gradnja ce konacno biti stopirana.

  203
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima