• 10
 ≫ 

Čuveni "Tašmajdan" odlazi u istoriju: Kome smetaju stare beogradske kafane? (FOTO)

 ≫ 

Prva kafana u Evropi otvorena je upravo u Beogradu, 1522. godine, čak 100 godina pre Londona, Beča i drugih evropskih metropola,

 • 10

Kafanske stolove, stolice, karirane stolnjake, kuhinjski pribor, nešto pića i po koji nepojedeni paradajz i papriku nalazi se ispred kultne beogradske kafane "Tašmajdan", koja je, posle više od pola veka, zatvorila vrata.

"Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana 'Tašmajdan', restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele sa nama da nastave poslovanje, mi Vam se najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali Vas kao naše drage goste i prijatelje", stoji natpis koji je zalepljen na vratima.

Prodaje se kultna beogradska kafana: Skoro čitav vek istorije sada je u rukama kupaca

Među radnicima koji su iznosili poslednji inventar iz kafane, koja je starijim sugrađanima poznata i kao kafana "Kod Toze Grka", našao se i, kako je rekao da ga potpišemo, poslednji upravnik kafane "Tašmajdan" Željko Milošević, piše Tanjug.

Iseljavaju se iz kafane, kaže on, jer vlasnici žele da prodaju objekat po ceni za koju on nema sredstava, da je kupi, a u želji da sačuva kultnu kafanu, ponudio im je da sa njima uđe u zakup.

- Oni su to odbili i rekli da žele samo da prodaju - priča Milošević.

Kafana "Tašmajdan" se zatvara posle pola veka Printskrin: Google Street View

Na pitanje kada je kafana osnovana, a on nam je otkrio da mu je jedan od gostiju rekao da je pio piće sa Kočom Popovićem u "Tašmajdanu" 1945. godine, nakon oslobođenja Beograda.

- Onda možemo da pretpostavimo otkada ova kafana postoji - navodi on.

Kafane za Beograd imaju veliki istorijski i kulturni značaj, zgrade u kojima su one smeštene stare su po više od 100 ili 200 godina, a aktivan društveni život "pisao je istoriju" u beogradskim kafanama.

Prva kafana u Evropi otvorena je upravo u Beogradu, 1522. godine, čak 100 godina pre Londona, Beča i drugih evropskih metropola, te se Beograd može smatrati "rodonačelnikom kafana".

Upravo u tim kafanama upaljena je prva sijalica, zazvonio prvi telefon, održan prvi sajam knjiga, puštene prve "pokretne slike", šest meseci nakon francuske premijere braće Limijer.

Zanimljivo je i da je prva predstava odigrana u gostionici "Kod engleske kraljice", gde se nalazio privremeni objekat Narodnog pozorišta.

Na žalost, mnoge od tih kafana danas više ne postoje, neke zbog loših procesa privatizacije, neke zbog restitucije, neke zbog lošeg poslovanja, a neke zbog nemarnosti društva i države, a na njihovim mestima "nikli" su butici, apoteke, pekare, kockarnice...

Postavlja se pitanje, da li takva sudbina čeka i kafanu "Tašmajdan".

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da su netačne priče da je restitucija zatvorila kafane u Beogradu.

Strahinja Sekulić tvrdi da restitucija nije kriva što nestaju stare kafane Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Mi smo značajan broj objekata, u kojima su smeštene kafane, restorani ili hoteli, već vratili prvobitnim vlasnicima. Vratili smo dva najpoznatija hotela Beograd i Splendid, vratili smo Srpsku kafanu i niz poznatih kafana, s tim što, moram da napomenem, najveći deo tih kafana nije ni radio kada smo ih vratili - ističe Sekulić.

Sticanjem objekta procesom restitucije, objašnjava Sekulić, prvobitni vlasnici koji dođu do svoje imovine odlučuju šta će se na tom mestu nalaziti.

- Ako je tu moguće da bude kafana, tu će biti kafana, a ako nije moguće, oni ne mogu držati nešto od čega nemaju zaradu. Ne može biti nešto zatvoreno zbog restitucije, restoran može da radi neprekidno, jer postupak restitucije niti utiče, niti može da utiče na obavljanje delatnosti u tom objektu - precizirao je Sekulić.

VIDEO: I fudbaleri se provode po kafanama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Komentar

  15. septembar 2018 | 16:30

  A šta je sa starim vlasnicima !!! Kako su se oni osećali kada su im komunisti uzeli pošteno zaradjenu imovinu ( dedovinu ) i dodelili je nepoznatim ljudima na raspolaganje. Za ovu situaciju neka okrive komuniste i njihov nakaradni sistem ...

  32
  51

  Podelite komentar

 • Popaj

  15. septembar 2018 | 16:05

  Evo nama nove kladionice, restorana brze-hrane, ili ...

  20
  1

  Podelite komentar

 • slađa

  15. septembar 2018 | 18:25

  Šteta. Stranci i turisti autentičan Beograd zapravo najbolje upoznaju i osete u kafanama.

  14
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima