• 0

Neverovatno otkriće u centru Beograda: Radnici na Trgu republike pronašli temelj Stambol kapije iz 1866. godine (FOTO)

Iskopavanja i analize nastavljaju stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ti radovi će potrajati nekoliko dana

  • 0

Tokom rekonstrukcije Trga republike, građevinci su pronašli neobičan temelj, za koji se pretpostavlja da pripada Stambol kapiji, srušenoj 1866. godine.

Iskopavanja i analize nastavljaju stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ti radovi će potrajati nekoliko dana.

Na sklopu gradilišta na Trgu republike može se videti ograđeni prostor veličine 10 sa pet metara, koji je odvojen saobraćajnom signalizacijom i trakom. Na tom mestu u toku su snimanja georadarom, koja bi mogla da reše enigmu.

- Dok se ne izvrši iskop i sprovede arheološko istraživanje, ne možemo pouzdano tvrditi šta je otkriveno - rekli su "Alo!"-u iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, na svojoj Fejsbuk stanici napisao je da je posetio radnike koji i vikendom rade.

- Jutros sam obišao radnike koji rade na rekonstrukciji Trga Republike koji vredno rade i subotom. Tokom rekonstrukcije Trga Republike pronađeni su ostaci bedema za koje se pretpostavlja da su ostaci Stambol kapije. Ova kapija, koja se nalazila negde između sadašnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihajlu bila je vekovima glavni ulaz u Beogradsku tvrđavu. Srušena je po nalogu kneza Mihajla 1866. godine - stoji u Vesićevoj objavi.

U istom obraćaju putem društvene mreže, on je dodao da "ukoliko se dokaže da su bedemi deo Beogradske tvrđave i Stambol kapije biće sačuvani i izloženi kako bi svi koji dolaze na Trg Republike mogli da se upoznaju sa ovim periodom naše istorije".

Nekadašnja Stambol kapija nalazila se na prostoru između današnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu, a isped nje je bilo travnato polje.

- Podignuta je u doba austrijske vlasti. Legenda kaže da je njenu gradnju naredio general Ernest fon Laudon. U to vreme, poslednja linija odbrane bila je tvrđava, kao i rov koji je okruživao Beograd, nazvan Laudonov šanac - rekao je za "Alo!" istoričar Zoran Ilić.

Prema njegovim rečima, Stambol kapija je bila najčvršće zidana od svih beogradskih kapija.

- Izgrađena je od tesanog kamena i cigle, a imala je tri ulaza i prostorije za smeštaj stražara. Središnji ulaz služio je za prolaz zaprega, a dva bočna za pešake. Od kapije su vodila dva puta, jedan ka Terazijama, a drugi prema Tašmajdanu i Paliluli - objasnio je Ilić.

Trebalo bi napomenuti da Srbi po zlu pamte Stambol kapiju.

- Turci su nadomak kapije kažnjavali neposlušne Srbe tako što su ih mučili i nabijali na kolac. Iz tog razloga, srušena je u proleće 1866. po naređenju kneza Mihaila - zaključio je sagovornik "Alo!"-a.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima