Gondola od Kalemegdana do Ušća stiže već iduće godine, a evo kako će izgledati (GRAFIKA)

Prevoziće čak 3.000 ljudi na sat

Gondola od 25 kabina, sa led rasvetom, klimom, “vaj fajem”, koja će moći da prevozi 3.000 putnika na sat, brzinom pet do šest metara u sekundi, mogla bi da bude u funkciji već krajem iduće godine, najavili su iz Grada Beograda.

Gondola će, kako je odavno najvaljeno, spajati Kalemegdan sa Ušćem, a njena izgradnja mogla bi da počne već u narednih dva, tri meseca. Procene su da će biti gotova kroz 10 meseci.

Da li se u Zapadnoj Srbiji skriva izgubljeno srpsko blago? Plen okupatora u 17 sanduka, ali se priča da Nemci nisu pronašli baš sve

Impresivno i na Ušću Foto: Promo

Za ovu 15 miliona evra vrednu investiciju prvi korak je načinjen danas kada su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministar turizma Rasim Ljajić i direktor “Skijališta Srbije” Dejan Čika potpisali sporazum o izgradnji gondole u Beogradu, koja će spajati Kalemegdan sa Ušćem.

- Sledeća faza je raspisivanje tendera, a imam nadu da bi sama izgradnja mogla da počne do kraja godine -  rekao je gradonačelnik Radojičić.

Vrednost investicije je 15 miliona evra, odnosno oko 1,8 milijardi dinara, od čega će 600 miliona obezbediti grad, a ostatak Ministarstvo turizma.

U pitanju je kapitalna investicija, najavljuje Radojičić Foto: Marko Jovanović

- Sledeća faza je raspisivanje tendera, a imam nadu da bi sama izgradnja mogla da počne do kraja godine -  rekao je gradonačelnik Radojičić.

Vrednost investicije je 15 miliona evra, odnosno oko 1,8 milijardi dinara, od čega će 600 miliona obezbediti grad, a ostatak Ministarstvo turizma.

Radojičić je istakao da je to kapitalan projekat koji će doprineti daljem razvoju turizma u Beogradu. Istakao je da je ove godine zabeleženo oko milion gostiju u prestonici i oko dva miliona noćenja, kao i da je ukupan prihod od turizma blizu 800 miliona evra, te da je procena da će ove godine na kraju prihod biti i milijardu evra.

- Ako želimo da zadržimo taj trend, koji kaže da je oko 15 do 20 odsto povećan prihod od turizma u odnosu na prošlu godinu, moramo i dalje ulagati u turizam - rekao je Radojičić.

Turizam Beogradu donosi veliki novac Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodao je da mnoge metropole imaju gondole i žičare koje povezuju njhove dvorce tvrđave ili stare građevine sa starim delovima grada, poput Budimpešte, Ljubljane...

Ministar Ljajić istakao je da je po procenama onih koji su radili na projektu period povraćaja uloženog novca 5,7 godina, što znači da će za manje od šest godina sva uložena sredstva biti vraćena.

- Sa ekonomskog stanovišta ovo je investicija koja je potrebna Beogradu i koja će se u relativno kratko vreme isplatiti - rekao je Ljajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA