≫ 

Sušenje veša na terasi, istresanje mrvica kroz prozor, šetanje psa bez povoca: Za ovo nas papreno kažnjavaju, a još se šareni svaka zgrada

Zanimljivo je da se kažnjava i za netačan ulični sat, pa odgovornima sledi kazna od 50.000 do pola miliona dinara

  • 3

Kada poželite da istresete mrvice kroz prozor, da bacite opušak na ulicu ili da prošetate psa bez povoca, dobro pogledajte levo i desno, jer ako se u blizini nalazi komunalni policajac mogao bi da vam napiše kaznu od 2.500 do 10.000 dinara.

Ovo nije jedina, naizgled besmislena, kazna koja vreba sve koji žive u Beogradu. Udar po novčaniku sleduje nam i za mnpoge druge stvari koje svakodnevno radimo, kao što je sušenje veša na terasi, nečišćenje izmeta za kućnim ljubimcem, ali i crtanje grafita.

Sušenje veša na terasi i bacanje opušaka na ulicu je zabranjeno, a evo koliko je ljudi zaista platilo kaznu za to (VIDEO)

Nenad Lakić iz Komunalne policije objašnjava za TV Prva da njegove kolege neće baš u svakoj situaciji pribeći kažnjavanju.

Bacanje opuška na ulicu je kažnjivo, Foto-ilustracija: Pixabay

- Jeste sve to kažnjivo, ali radi se o tome da je veći problem ako se to radi u užem centru grada, na spoljnoj strani zgrade. Kada je u pitanju malo širi centar grada imamo određeni stepen tolerancije i bitno je samo da ne visi ništa sa terase, najviše zbog bezbednosti - objašnjava Lakić.

On napominje da je kazna za sušenje veša na terasi 2.500 dinara i da zavisi od situacije i lokacije na kojoj je prekršaj napravljen.

- Ponekad bismo samo sugerisali da se veš ukloni ako ruži izgled zgrade. Sa druge strane, svako ko prlja površinu, da li sa prozora, terase ili sa javne površine može da dobije kaznu od 10.000 dinara - objašnjava on.

Kažnjava se i sušenje veša, Foto: Telegraf

Mnogi možda nisu znali, ali kažnjivo je i šetanje psa bez povoca.

- Od 22 sati uveče do 9 sati ujutro pas može da se kreće bez povoca, ali ostatak dana mora da bude vezan. Samo u ograđenim parkovima za kućne ljubimce mogu da šetaju slobodno - kaže sagovornik TV Prva.

On objašnjava da komunalna policija zaista piše kazne, da ponekad samo njihovo prisustvo na nekoj lokaciji tera ljude da pokupe izmet za svojim psom, da stave povodac kućnom ljubimcu ili da bace opušak u kantu za đubre, a ne na ulicu.

Zabranjeno je šetanje pasa bez povoca, Foto: Foter/Flickr/MarkScottAustinTX

Zanimljivo je da se u Beogradu kažnjava i crtanje grafita i to kaznom od 5.000 do 20.000 dinara, ali i netačan ulični sat, za koji sledi kazna od 50.000 do pola miliona dinara.

Takođe, za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, predviđena je novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara, a onaj ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara.

Prekršaj - Kazna

Bacanje smeća na ulicu - 10.000 dinara

Nečišćenje iza kućnih ljubimaca - 10.000 dinara

Sušenje veša na terasi - 2.500 dinara

Curenje klima uređaja - 50.000 dinara za firmu, 5.000 za građane

Crtanje grafita - 5.000 do 20.000 dinara

Netačan sat - 50.000 do 500.000 dinara

(Telegraf.rs/TV Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buzdov

    3. oktobar 2018 | 09:48

    Da susim ves u rerni?

  • Margit

    3. oktobar 2018 | 08:31

    Pa taj zakon nije dobar setanje psa bez povesca od 22do9 ujutru je smesno deca krecu u skolu ujutru i treba da se stresiraju ,to promeniti od 22 do 6 ujutru

  • Prc

    3. oktobar 2018 | 08:29

    Pas lutalica mora sam sebi da zavete povodac da ga nekazne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA