Na ovim mestima u Beogradu selfi je zabranjen i kažnjiv, a mi nemamo pojma i fotkamo se na svakom koraku

Na brojnim strateški važnim objektima istaknut je i znak zabrane fotografisanja

  • 10

Ovo je doba selfija i svi smo fotografi, ali zakoni i bezbednosna pravila ne prate u stopu naš narcizam i potrebu da telefonom zabeležimo svaki trenutak sopstvenih života.

Navikli smo da pravimo selfije u hodu, dok sedimo, stojimo ili trčimo, ali malo ko zna da postoje lokacije u prestonici na kojima je fotografisanje, pa samim tim i slikanje selfja, zabranjeno.

Lazar se dobrovoljno prijavio da služi vojsku, pa snimio selfi video u kasarni: Svi su ga napali da nije dostojan svete srpske uniforme koju nosi (VIDEO)

Ako odlučite da napravite selfi ispred policijske stanice, ambasade, pošte, železničke i autobuske stanice, kasarne i drugih vojnih objekata postoji šansa da budete privedeni i kažnjeni, a sasvim sigurno ćete biti opomenuti i udaljeni sa tog mesta, dok će vam oprema biti oduzeta do 90 dana, a snimci izbrisani.  

Iz bezbednosnih razloga nije dozvoljeno ni fotografisanje Predsedništva i Palate Srbija.

Znak zabrane fotografisanja, Foto: Pixabay

Na brojnim strateški važnim objektima istaknut je znak zabrane fotografisanja, pa kad bismo se držali tog pravila nikada ne bismo smeli da se slikamo na mostovima ili ispred njih.

- Kada sam vadio vizu sa putovanje u inostranstvo hteo sam za uspomenu da slikam ispred ambasade u Beogradu. Tada su me ugledali policajci koji tu dežuraju, uzeli su mi fotoaparat, pogledali fotke, obrisali ih i pustili me - priča Požarevljanin Goran J. (34).

Slična situacija može da se desi i tokom fotografisanja na graničnim prelazima. Iako brane i elektrane mogu da deluju zanimljivo za fotografisanje, bez izričite dozvole zabranjeno je slikati se u blizini istih.

Advokat Ivan Simić objašnjava da je u staroj Jugoslaviji to bilo mnogo rigidnije i da je maltene svako ko je fotografisao na javnom mestu smatran špijunom.

- Danas je to malo drugačije. Ne sećam se da se vodio prekršajni postupak protiv nekoga ko je fotografisao nešto što se ne sme. Sankcija se svodi na upozorenje, na brisanje onoga što je uslikano i na udaljavanje od spornog mesta - kaže Simić.

Oprezno sa selfijima na Kalemegdanu, Foto: Tanjug/Rade Prelić

KALEMEGDAN

Na Kalemegdanu koji posećuje najveći broj turista, zabranjeno je fotografisanje bez odobrenja uprave pošto je u pitanju istorijsko-kulturni spomenik. Ipak obezbeđenje najčešće reaguje na fotografisanje sa stalkom, odnosno tronošcem, jer nije dozvoljeno korišćenje fotografija u komercijalne svrhe. Kako se danas naplaćuju i klikovi na drštvenim mrežama, pojam komercijalnog je prilično rastegljiv.

Zabranjeno je slikanje aerodroma, Foto: Telegraf

AERODROM

Najveći rizik je pravljenje selfija na aerodromu. Pravljenje bilo kakve fotografije na aerodromu lako može da znači privođenje i objašnjavanje policiji da niste terorista i da ste slike pravili isključivo za privatnu arhivu.

Ni fotografisanje ispred Predsedništva Srbije nije poželjno, Foto: Marko Todorović

PREDSEDNIŠTVO SRBIJE, AMBASADE

Ispred zgrade Predsedništva Srbije odavno postoji zabrana fotografisanja, a policija neće blagonaklono gledati na ni fotkanje ispred ambasada. Ovo se pravda bezbednosnim razlozima, međutim mnogi stručnjaci smatraju da je ova zakonska odredba prevaziđena jer se sada sve fotografije zgrada državnih institucija mogu pronaći na internetu.

Blic može da ošteti dela u muzejima i crkvama, Foto: Wikimedia/ZoranCvetkovic

MUZEJI, GALERIJE, CRKVE

Muzeji i galerije naplaćuju ulaz i zbog toga najpre žele da vam uz kartu prodaju i fotografije svojih eksponata. Ovde zabrana fotografisanja važi i zbog toga što se slike i pojedine freske mogu oštetiti od upotrebe blica.

BOLNICE

Bolnice smete do mile volje da fotografišete spolja, ali za svaku sliku napravljenu unutar zgrade neophodna vam je saglasnost direktora ili uprave konkretne zdravstvene ustanove.

GRANIČNI PRELAZI, MOSTOVI

I granični prelazi i mostovi smatraju se strateški važnim objektima, pa je fotografisanje istih zabranjeno. Dok se ova zabrana itekako poštuje kada neko okrene objektiv ka kućici na graničnom prelazu, opomene za fotografisanje na mostovima nešto su ređe.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ултра север

    4. oktobar 2018 | 16:32

    И на северној трибини Рајка Митића строго је забрањено сликање

  • R. S.

    4. oktobar 2018 | 18:36

    Ako je zabranjeno,u,bolnicama fotografisanje zašto nije i u školama i ispred škola zabranjeno ?

  • Bocca

    4. oktobar 2018 | 20:23

    Nesto u vezi ludog i zbunjenog. Sve je pod kamerama, sve se snima, sve je javno. .. a ovamo zabrana fotkanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA