Kako se hrane najsiromašniji Beograđani i šta je na jelovniku narodne kuhinje (FOTO)

U Beogradu se nalazi 53 distributivna punkta narodnih kuhinja, u svih 17 gradskih opština

  • 20

U narodnim kuhinjama u Beogradu se deli 11.835 besplatnih obroka, a najsiromašniji građani dobijaju kuvano jelo, voće ili kolač i hleb. Hrana je raznovrsna i svaki dan se na jelovniku nalaze različiti ukusi. Pored jela "na kašiku" korisnici dobijaju i lanč pakete za subotu i nedelju. On se sprema i za praznike.

Posetila sam narodnu kuhinju na Vračaru. Na izloženom jelovniku koji je napravljen za celu nedelju, stajali su nazivi jela koji se dele od ponedeljka do petka. Za svaki dan je pripremljen drugačiji obrok.

Ovog puta na meniju su se našle ćufte sa krompirom, boranija sa mesom, rizi bizi, pileći paprikaš, vojnički pasulj, voće, kolači i hleb. Pored toplog obroka najsiromašniji građani dobijaju i lanč paket.

Preskačemo gomilu smeća kod "Vuka", a i ne znamo da je to dom beskućnika: On čisti ulicu, iako mu to nije posao, kradu mu i ono što nema (FOTO)

Ovaj paket se deli za subotu i nedelju. Prvi paket u sebi ima, sardinu, kuvano jaje, pavlaku i pirinač. Drugi pileću paštetu, kuvano jaje, jogurt, hleb i voće.

Jelovnik u narodnoj kuhinji na Vračaru Foto: Telegraf

Dok sam boravila u kuhinji primetila sam da su obroci obilni. Možda su meni tako delovali, ali je sigurno da niko nakon njih ne može da ostane gladan. Dobila sam priliku i da se uverim da nisam pogrešno procenila kad je jedan od korisnika pitao ženu koja deli hranu da li sme da pojede obrok od juče, pošto mu je ostao u frižideru. Zabrinuo se da mu se obrok koji je poneo dan ranije kući, možda pokvario.

Posmatrala sam kako se deli hrana. Najsiromašniji građani Beograda sa sobom donose posude koje im se pune iz kazana. Uz to toplo jelo dobijaju i voće, što se meni naročito dopalo.

U narodnoj kuhinji korisnici dobijaju topli obrok, voće ili kolač i hleb Foto: Telegraf

A, pored obroka korisnici dobijaju i topao osmeh i reč. Isto tako ih i daju. Bez obzira na to što se nalaze u situaciji da dobijaju hranu besplatno, nisu nervozni, ljuti, besni...

Hrabro i ponosno se nose sa situacijom u koju ih je život stavio.

KAKO FUNKCIONIŠU NARODNE KUHINJE?

U Beogradu se nalazi 53 distributivna punkta narodnih kuhinja, u svih 17 gradskih opština. Na mesečnom nivou se za obroke koje korisnici dobijaju besplatno, izdvoji 60 miliona dinara.

Ovo je obrok za četvoročlanu porodicu Foto: Telegraf

- Korisnici prava na besplatan obrok radnim danima dobijaju topli obrok, dok se četvrtkom i petkom uz topli obrok distribuiraju suvi obroci za subotu i nedelju, takozvani lanč paketi. Lanč paketi se dele i za dane praznika.

Korisnici dobijaju i suve obroke za subotu i nedelju Foto: Telegraf

Pravo na besplatan obrok koriste pojedinici ili porodice koje su ujedno i korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, ili lica čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelazi 50 odsto minimalne zarade za mesec koji prethodi mesecu u kome je podnet zahtev, a koja su stara i iznemogla i čiji srodnici ne mogu ovu pomoć da im pruže. Takođe, pravo na besplatan obrok imaju i porodice, čiji član ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć - objasnili su za Telegraf.rs iz Službe za informisanje.

Ovo pravo može da se dobije i u Prihvatilištu za odrasla i stara lica.

Pravo na besplatan obrok imaju i porodice, čiji član ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć Foto: Telegraf

U ovoj ustanovi se dobija jedan topli obrok. Ovo je jedina ustanova gde beskućnici mogu da dobiju besplatni obrok. Takođe, mogu da dobiju i garderobu i da se istuširaju dva puta nedeljno.

- Ova usluga je dodatna u Prihvatilištu za odrasla i stara lica. Nju koriste takozvani prolaznici koji samo dođu da jedu i odu. Njih imamo oko 15 do 25 dnevno - izjavila je za Telegraf.rs Nevenka Nikić Simatković, direktorka ustanove.

VIDEO: Dan porodice u Prihvatilištu na Voždovcu

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Preterujete

    15. oktobar 2018 | 19:53

    A sto samo beogradjani?Sta je sa ostatkom Srbije?

  • Dusanka

    15. oktobar 2018 | 21:02

    Pa njima nije vazno sta jedu, vazno je da u skupstinskom restoranu ima najskupljeg mesa, najskupljeg sira, najskupljeg pica. Kod njih nema vojnickog pasulja. Sram ih bilo

  • But

    15. oktobar 2018 | 18:09

    Tuzno je sto je vecini to i jedini obrok za taj dan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA