Daljinsko grejanje u Beogradu počelo jutros u pet sati: Na startu sezone bez većih problema

JKP „Beogradske elektrane” snabdeva više od 300.000 beogradskh domova

  • 8
Radijator, zima, grejanje

Foto: Pixabay

Daljinsko grejanje u Beogradu uključeno je jutros u pet sati i funkcioniše bez većih problema, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Podržavamo izmene zakona koji će sprečiti bespravnu gradnju, Vesić poručuje: Svi objekti će morati da budu vidljivi i na satelitskom snimku

On je podsetio da JKP „Beogradske elektrane” snabdeva više od 300.000 beogradskh domova, što je polovina od svih domova u Beogradu, odnosno 17 miliona kvadrata stambenog prostora, i četiri miliona kvadrata poslovnog prostora.

Nije bilo većih problema, osim u Jakšićevoj ulici što je brzo otklonjeno. Ukoliko se negde pojavi problem, molim građane da se odmah obrate „Beogradskim elektranama” ili „Beokom servisu”. Imamo oko 1.500 kilometara toplovodnih cevi i sve to treba kontrolisati – naglasio je Vesić.

Goran Vesić - Foto: Milena Đorđević

Govoreći o izmeni Zakona o ozakonjenju koju je predložilo Ministarstvo građevine, Vesić je naglasio da je Beograd bio jedan od gradova koji je učestvovao u njegovoj pripremi, te da će izmene zakona omogućiti Beogradu da se brže i lakše izbori sa bespravnom gradnjom.

Ubuduće neće biti moguća legalizacija objekata koji nisu vidljivi na snimku iz 2015. godine. Do sada, oni objekti koji su ranije popisani nisu morali da budu na snimku i to se, nažalost, zloupotrebljavalo u nekim lokalnim samoupravama. Satelitski snimak biće dostupan svim građanima, što znači da će svaki građanin moći da ga vidi i više niko, poput bespravnih investitora, neće moći da ih vara. Pored toga, katastar će voditi javni registar u koji će biti upisane sve zgrade u procesu legalizacije, pa će svaki građanin moći da vidi u kakvom statusu je zgrada – rekao je Vesić.

Goran Vesić - Foto: Milena Đorđević

On je takođe istakao da će ubuduće bespravni objekti moći da se ruše odmah posle drugostepene odluke, što će omogućiti da se više i lakše ruše bespravni objekti. Prema njegovim rečima, novina je i da će ubuduće i vlasnik parcele na kojoj je bespravni objekat biti odgovoran i odgovaraće krivično. Na ovaj način štite se građani, a oštrije kažnjavaju bespravni investitori.

Pored toga, izmenama ovog zakona uvedene su mnogo oštrije kazne i za građevinske inspektore ukoliko ne postupe u roku, ne stave traku, tako da će i oni imati veću odgovornost, ali i direktori komunalnih preduzeća jer su predviđene drastičnije kazne i kada se uvodi javna infrastruktura za bespravnu gradnju – rekao je zamenik gradonačelnika i ponovio da je bespravna gradnja zlo ovog društva jer se državi ništa ne plaća, a opterećuje se postojeća infrastruktura i negativno utiče na bezbednost zgrada i okolnih stanara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blok 45

    15. oktobar 2018 | 17:13

    U blokovima 45, 61 i 62 nije počelo ni grejanje a nisu bile ni tople probe.

  • Ivana

    15. oktobar 2018 | 19:21

    Nije tacno da je pocelo grejanje ni g od grejanja.Ne znam koga su to grejali jutros. Hladni stanovi i dalje.

  • Zoka

    15. oktobar 2018 | 21:34

    Kakvo je ovo zezanje naroda koji placaju cele godine grejanje a onda se smrzavaju? Gde je pocelo grejanje? Zasto nije za sve isto, katastrofa sta se radi!!!!!! Ugrejte nas na Konjarniku!!!!!!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA