"50 otvora gleda u moje dvorište": Stanari Lekinog brda očajni zbog divlje osmospratnice koju niko ne sme da sruši

Rešenje o rušenju doneto je još prošlog decembra

  • 3

Iako je rešenje o prinudnom rušenju zgrade na Lekinom brdu u Beogradu doneseno još prošlog decembra, nadležni još ništa nisu preduzeli da uklone objekat od osam spratova, izrađen bez ikakve građevinske dozvole.

Najavljene novine u građevinskom sektoru: Lakše do rušenja bespravnih objekata i sprečavanja divlje gradnje

Prizemlje, dva sprata i potkrovlje - toliko zakon propisuje i to su do skoro bile najviše građevine na Lekinom brdu u Ulici Rada Neimara. U poslednjih godinu i po dana tu je izrasla i jedna osmospratnica. Bez građevinske dozvole, samo voljom investitora i nečinjenjem nadležnih, pogled Beograđana u tom kraju se promenio.

Prvi komšija kaže da sunca nema više, da ga vidi samo do 12 sati, a da je nakon toga mrak.

- Smeta što je objekat suviše primaknut mojoj ogradi, po Zakonu o urbanizmu treba da bude najmanje četiri metra dalje da bi mogao da ima prozore, ovo je nepuna tri metra i preko 50 otvora gleda u dvorište - kaže jedan od građana.

Foto-ilustracija: Profimedia/Petr Janda - ČIF

Protiv investitora komšije su podnosile krivične prijave, pozivali građevinske inspekcije... Građevinska inspekcija na Voždovcu naložila je rušenje prvi put u decembru 2017, zatim u maju 2018. Međutim, divlja gradnja nastavila je da raste.

- Odneo sam inspekciji Voždovac, tri puta su izlazili, stavili traku... Ovi traku posle sat skinu, nastave, nikom ništa - priča komšija.

Pre nekoliko dana počeli su da se useljavaju i prvi stanari. Nisu želeli pred kamere N1, ali su novinarima rekli da su kupoprodajne ugovore overili kod notara, te se nadaju da će sve biti u redu.

Divlja gradnja je najveće zlo našeg društva: Najavljeno raspisivanje tendera, Borča dobija Dom zdravlja

Uprkos preporuci zamenika gradonačelnika da EPS i komunalna preduzeća ne priključuju nelegalne objekte, upravo ovih dana, osmospratnici su priključeni i struja i voda.

- Nažalost ima i toga, da radnici komunalnih preduzeća takođe rade nelegalno, ima i takvih slučajeva. Poslaćemo inspekciju i isključićemo priključke koji su nelegalni. Priključenje bespravne gradnje je takođe nelegalno - kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Od vlasnika firme "SAV gradnja" Ljubiše Ćulafića, koja je investitor ovog objekta, N1 je zatražio komentar na sve navode o ovom slučaju. U toj firmi za Televiziju N1 su rekli da je Ćulafić na službenom putu.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin iz srbije

    16. oktobar 2018 | 13:47

    Ko je i odakle investitor, pa je tako mocan ??

  • Bager

    16. oktobar 2018 | 16:30

    Zašto niko ne sme?! Ja ću. Da mi se dodeli mehanizacija i biće srušeno i očišćeno za pet radnih dana.

  • N

    16. oktobar 2018 | 21:03

    Kad COKA izlazi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA