Kinezima predstavljeni najvažniji projekti razvoja Beograda vredni više od 13 milijardi evra: Pre pet godina smo počeli da sprovodimo našu viziju (FOTO)

Sve navedeno, uz nizak nivo inflacije od 3 odsto i stabilan devizni kurs, daje dodatnu sigurnost investitorima da ulažu u Beograd i Srbiju - rekao je Vesić

Grad Beograd je usvajanjem strategije razvoja grada i novog generalnog urbanističkog plana postavio osnov za dugoročni razvoj grada, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić na trećem forumu gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1), koji se održava u Beogradu.

Otvaranje novog kulturnog i IT centra kod "Šećerane": U planu izgradnja prostorija za kreativne Beograđane

Vesić je istakao da se, na taj način, otvara prostor za razvoj velikih infrastrukturnih projekata, privatnih investicija, kao i važnih projekata uređenja grada.

- Pre pet godina, počeli smo da sprovodimo našu viziju koja je nastavljena sa spuštanjem Beograda na reke, sa izmeštanjem industrijskih zona iz centra grada, kao i sa daljim razvojem saobraćaja kojim se daje prioritet pešacima, biciklistima i javnom prevozu - rekao je Vesić.

Istakao je da su predstavljeni najvažniji projekti razvoja grada u vrednosti većoj od 13 milijardi evra.

Među njima su, naveo je, Beograd na vodi, Makiško polje, izgradnja podzemnih garaža, Topčiderski tunel i Gradski tunel, Novi Savski most i Novi most preko Ade Huje, tri prstenaste saobraćajnice oko grada (obilaznica, srednji prsten, unutrašnji magistralni poluprsten), deponija Vinča, postrojenja za preradu otpadnih voda, rekonstrukcija najvažnijih gradskih saobraćajnica, nova autobuska stanica…

Vesić i Radojičić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vesić je naglasio da je jedan od trenutno najznačajnijih projekata izgradnja metroa.

Dve linije metroa će biti ukupno dugačke 42 km (prva linija 22 km, druga linija 20 km), precizirao je i pojasnio da će prva linija metroa ići od Makiškog polja do Mirijeva, i druga od Zemuna do Ustaničke.

Naglasio je da je ukupna vrednost tog projekta 1,3 milijarde evra, a izgradnja će krenuti 2020 godine.

Zamenik gradonačelnika je prisutne upoznao sa unapređenom investicionom klimom, predvidljivošću poslovanja, boljim kreditnim rejtingom Beograda i Srbije.

- Navedeno je posledica konsolidacije javnih finansija i smanjenog duga na nivou grada i države u odnosu na period od pre nekoliko godina. Srbija je u 2017. godini ostvarila fiskalni suficit od 1,2 odsto BDP-a. Ostvaren je oštar pad javnog duga sa 72 odsto BDP-a na kraju 2016. na 62 odsto na kraju 2017. godine - rekao je Vesić.

Do kraja 2018. očekuje se da će rast BDP biti više od 4,5 odsto što je značajno bolji rezultat u odnosu na sve prošlogodišnje projekcije rasta (3,5 odsto) i što će uticati na dodatno smanjenje javnog duga na nivo ispod 50 odsto BDP-a do kraja 2018. godine, dodao je Vesić.

- Sve navedeno, uz nizak nivo inflacije od 3 odsto i stabilan devizni kurs, daje dodatnu sigurnost investitorima da ulažu u Beograd i Srbiju, ali takođe omogućava da se sredstva neophodna za razvojne projekte, kod finansijskih institucija odobravaju pod mnogo povoljnijim uslovima - rekao je Vesić.

Vesić i Nikodijević na Forumu - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je naveo, sinhronizovanim merama ekonomskog oporavka na nacionalnom nivou, uz veoma hrabre i teške poteze Vlade koju je kao predsednik Vlade predvodio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Beograd je profitirao i ušao u period koji generiše rapidni rast i razvoj grada.

Vesić je rekao i da je u tekućoj godini izdato građevinskih dozvola za oko 750.000 kvadrata, lokacijskih uslova za oko 2.000.000 kvadrata, što govori da se u Beogradu gradi i da je grad sve interesantniji za investitore.

- Takođe, porast prometa nepokretnosti i tražnje za stanovima govori u prilog tome da se Srbija nalazi na putu ekonomskog prosperiteta, ali i da građani osećaju sigurnost i da imaju poverenje u stabilnost koju je postignuta nakon ekonomske konsolidacije i izlaska iz pred bankrotnog stanja 2012. godine - dodao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tasa

    16. oktobar 2018 | 13:50

    Uz velike kineske investicije Beograd je postao grad budućnosti!

  • Danica

    16. oktobar 2018 | 13:50

    Kina nam je prijatel;jska zemlja i dobra saradnja sa njom ce nam doneti mnoge investicije

  • Kosta

    16. oktobar 2018 | 13:51

    Dobra saradnja i odnosi sa Kinezima nam donose i nove investicije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA