0

Dušan zaratio sa SPC zbog jedne od najatraktivnijih lokacija u Beogradu, a radi se o desetinama miliona dinara

Dušan Branisavljević i njegovi rođaci upali su u kafkijanski spor sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko objekta na Obiićevom vencu. Prvi put se dešava da SPC vodi spor sa fizičkim licem, a ne državom

Dušan Branisavljević, crkva, imovina
Foto: InfoNet Vojvodina

Dušan Branisavljević iz Sremskih Karlovaca i njegovih četvoro rođaka, već skoro godinu dana ne uspevaju da upišu u Katastar nepokretnosti da su vlasnici dela poslovne zgrade u centru Beograda, jer Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdi da ta imovina pripada upravo njoj.

Tako najjednostavnije "InfoNet Vojvodina" opisuje situaciju u kojoj se nalaze naslednici ranijih vlasnika ove zgrade na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Beogradu.

SPC minira državni vrh u borbi za Kosovo: Zatvaraju vrata Srbije za jednog od najmoćnijih državnika sveta

Od stupanja na snagu zakona o vraćanju oduzete imovine (restituciji) fizičkim licima i verskim zajednicama, kada su naslednici počeli da se bore za imovinu koja je njihovim precima oduzeta i dodeljena državi, u javnost su isplivale najrazličitije priče na ovu temu. Poznati su i slučajevi u kojima SPC, kroz postupak zamenske restitucije, uspevala da dobije pravo svojine nad određenim objektima.

Slučaj Dušana Branisavljevića, tvrde njegovi pravni zastupnici, razlikuje se od svih ostalih. Prvi put se dešava da SPC vodi spor sa fizičkim licem, a ne državom, tvrde naslednici nacionalizovane imovine iz ove priče.

- U pravnoj praksi nije zabeležen ovako drastičan slučaj, u kojem državni organi i organizacije postupaju suprotno zakonima i Ustavu Republike Srbije, ignorišu pravnosnažne odluke nadležnog suda, te dozvoljavaju SPC da vrši pritisak na Sud - kaže Mladenka Vučković, pravni zastupnik Dušana Branisavljevića.

Foto: InfoNet Vojvodina

Predmet spora je poslovna zgrada na Obilićevom vencu 2-4. U toj zgradi, Dušanu Branisavljeviću i njegovim rođacima, kao naslednicima, kroz tri delimična Rešenja Agencije za restituciju, vraćeno je pravo svojine nad jednom četvrtinom idealnog dela na 28 poslovnih prostora.

- Da bismo svoje idealne udele učinili realnim, moji rođaci i ja smo sproveli postupak tzv. fizičke deobe sa Gradom Beogradom, kao zakupodavcem i imaocem prava javne svojine na preostale tri četvrtine na tih 28 poslovnih prostora. Postupak fizičke deobe okončan je pravnosnažnim rešenjem Prvog Osnovnog suda u Beogradu, u februaru ove godine i time smo mi stekli pravo svojine na tri poslovna prostora ukupne površine 750 kvadrata, a Gradu Beogradu pripalo je preostalih 25 poslovnih prostora - objašnjava Branisavljević.

Na osnovu toga, Branisavljević i ostali naslednici trebalo je da budu upisani u Katastar nepokretnosti da su vlasnici ove imovine. Bili su, kažu, uvereni da je sve samo pitanje procedure, ali onda su iznenada saznali da se u celu ovu priču uključila i Srpska pravoslavna crkva.

- Saznavši da postoji pravnosnažno rešenje Suda, Agencija za restituciju po hitnom postupku u roku od sedam dana donosi Delimično rešenje, kojim je u postupku zamenske restitucije Srpskoj pravoslavnoj crkvi u svojinu dala, kao odgovarajuću imovinu, četvrtinu idealnog dela ove zgrade, a tu spadaju i ova tri poslovna prostora, koja su u svojini fizičkih lica, "jedan na jedan" - tvrdi advokat Mladenka Vučković, dodajući da se u tome ogleda presedan, kada je u pitanju restitucija u Srbiji.

Branisavljević tvrdi da je Agencija Srpskoj pravoslavnoj crkvi, na ime oduzete imovine, a kroz postupak zamenske restitucije vratila njegove poslovne prostore, koji imaju višestruko veću vrednost od one imovine koju SPC "zamenjuje".

- SPC je imala stanove na adresi Studentski trg 8 i oni nisu mogli da budu predmet naturalne restitucije u korist SPC, pa je Agencija za restituciju odlučila da Crkvi, kao "odgovarajuću imovinu" vrati naše poslovne prostore, po drastično nižoj ceni od tržišne. Time je nama, kao naslednicima nacionalizovane imovine, ali pre svega Gradu Beogradu i Republici Srbiji učinjena materijalna šteta od nekoliko desetina miliona dinara - kaže Branisavljević.

ČIJE JE REŠENJE NIŠTAVO?

Naslednici tvrde da je takvo Rešenje Agencije ništavo, pa su tražili da po hitnom postupku taj dokument Agencije bude poništen, pozivajući se pri tom na pravnosnažno Rešenje Osnovnog suda o fizičkoj deobi.

Agencija je, međutim, taj zahtev odbila kao neosnovan, te svoju odluku obrazložila činjenicom "da je Rešenje Suda ništavo, po Odredbama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju", te ocenila da je samim tim sudsko pravnosnažno rešenje neobavezujuće.

Foto: InfoNet Vojvodina

- Smatramo da je Agencija za restituciju, želeći da pribavi protivpravnu materijalnu korist za SPC, grubo prekršila Ustav Srbije, koji garantuje nezavisnost Suda i njegovih odluka od svih drugih organa i obavezu državnih organa da postupaju po odlukama Suda. Zato se nameće pitanje da li je pravda na strani jačega - pita pravni zastupnik Dušana Branisavljevića, koja je podnela tužbu Upravnom sudu.

- Ubrzo nakon naše tužbe Upravnom sudu, SPC podnela je zahtev Katastru nepokretnosti Stari grad za upis prava svojine po još nepravnosnažnom rešenju Agencije za restituciju.

Katastar nepokretnosti Stari grad postupio je po zahtevu SPC za upis svojine, te doneo Rešenje prava svojine.

- Presedan je da Katastar takvo Rešenje donese po zahtevu Crkve, a ne Agencije koja jedina po službenoj dužnosti može da traži upis prava svojine. Još veći je presedan što u Rešenju Katastra piše da donose Rešenje "po zahtevu, koji je, postupajući po službenoj dužnosti, podnela SPC, kao imalac javnih ovlašćenja". Nejasno je koja to javna ovlašćenja ima Crkva - kaže Vučković.

SPC:"NEDOPUSTIVO DA CRKVBI NE BUDE VRAĆEN BAR DEO OVE DRŽAVNE IMOVINE

Srpska pravoslavna crkva se zbog spora oko ove imovine poslala dvadesetak pisama na nekoliko adresa. Obraćala se, između ostalog, i tadašnjem gradonačelniku Beograda Siniši Malom, u kojem ga obaveštava da je "delimičnim rešenjem od 20. februara izvršeno vraćanje četvrtine idealnih delova prostora".

- Obavešteni smo da postojeći zakupci u ovom objektu vrše pritisak na gradsku upravu da se Grad Beograd protivi vraćanju i da spreči ovu zamensku restituciju - navedeno je u dopisu SPC, u koji je redakcija "InfoNet Vojvodina" imala uvid.

Foto: InfoNet Vojvodina

SPC navodi da su posvećeni da se ovaj postupak okonča u skladu sa Zakonom.

- Nedopustivo bi bilo da Srpskoj pravoslavnoj crkvi - Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj bude uskraćeno vraćanje bar dela ove državne imovine u skladu sa Zakonom, iz razloga što određen broj zakupaca u vraćenom prostoru, uglavnom, bez ugovora o zakupu, se protivi, jer više želi Državu za zakupodavca, a ne Crkvu - piše u dopisu koji je SPC dostavila bivšem gradonačelniku Beograda.

Osim što je pisala gradonačelniku, SPC poslala je Molbu za urgenciju upisa svojine na nepokretnosti republičkom Geodetskom zavodu, službi za katastar. Oni podsećaju da su ovoj Službi pismo urgencije slali već tri puta, u aprilu, maju i početkom juna.

- Iako su ispunjeni uslovi za upis prava svojine predviđeni Zakonom o državnom premeru i katastru, do danas nije odlučeno po tom pitanju - navodi SPC u pismu urgencije Katastru. Oni, uzgred, zalaganje naslednika i njihovog pravnog zastupnika za upis prava svojine u Katastru ocenjuju kao “neosnovanu i neopravdanu intervenciju - te da su oni nesmetano to pravo upisali, a da se to pravo "sada uskraćuje Crkvi".

- U celini pratimo ovaj postupak i sve što se oko njega događa, pa smo veoma zabrinuti za ovakvo ponašanje Službe za katastar neporketnosti - zaključuje Crkva u svom pismu urgencije.

VIDEO: Da li Srbi veruju više u ruske svece? 

(Telegraf.rs/InfoNet Vojvodine)

Tagovi: obilićev venac, SPC, spor, Tužba

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Više od 5.000 nezaposlenih završilo je ovu obuku i zbog toga kasnije dobilo sjajan posao

U Beogradu održan Prvi međunarodni simpozijum rehabilitacije ramena i lakta

Džentlmen iz kontejnera! Beograđanin je Slovenki vratio ukradena dokumenta i poslao pismo koje nikada neće zaboraviti

Teško povređen muškarac u svom stanu u Novom Beogradu: Prevezen hitno na reanimaciju sa dve ubodne rane na stomaku

On je TV lice iz Švedske, obožava Beograd i vraća se stalno svojim korenima: Dao je 6 predloga za jedan savršeni vikend

Crni praznični ponedeljak u Beogradu: U tri saobraćajke povređene četiri osobe, u jednoj učestvovala i saobraćajna policija

Od sledeće godine se u ovih sedam gradskih preduzeća otvaraju vrtići: Vesić najavio novine koje će smanjiti broj dece na listi čekanja

Vozači GSP-a se žale zbog novih uniformi: Loše su, znojimo se, velike su nam ili male. Ko ih ne bude nosio, sledi mu drakonska kazna

Ovako se gubi glava kod Autokomande: Muškarac pretrčava auto-put dok automobili jure u oba smera (VIDEO)

Otišli smo do ulaza slavnih u Beogradu da vidimo kako izgleda danas: Užurbano prolazimo pored, a ne znamo ko je sve tu živeo (FOTO)

Gazela "našminkana" novim bojama: Most spektakularno osvetljen sa 700 reflektora (FOTO)

"Uvozićemo vozače iz zemalja trećeg sveta": Srpski majstori beže na Zapad, pa naše autobuse i kamione nema ko da vozi (PLATE)

Nerealna scena u Vojislava Ilića: Opljačkao ženu, pa se pobio sa njenim mužem. Ona umrla, građani dokrajčili lopova

Ponedeljak je neradan dan, a ovako će raditi Domovi zdravlja, vrtići, škole, pošte i prodavnice tokom praznika

Čuveni arheolog dr Zahi Havas poručuje: Najnovija otkrića mogla bi da promene sve što smo znali o Dolini kraljeva (FOTO)

Legalizacija objekta ne isključuje krivičnu odgovornost: Tužilaštvo, policija i građevinska inspekcija kontrolišu nelegalnu gradnju

Ostaćete zaglavljeni na jednoj obali reke, ako ne znate ove izmene u prevozu: Počinju radovi na Pančevcu

Goreli vagoni i automobili na Dorćolu: Izbila vatra na Dunav stanici

U ponedeljak besplatno parkiranje u zoniranim delovima grada

Tramvaj br. 1 oživeće centar grada: Šine posle više decenija preko Terazija, a ići će od Slavije do Kalemegdana

Najopasniji most u Beogradu: Svakog dana se desi jedna nesreća na ulicama prestonice, a na ovim lokacijama je bilo i poginulih

Ova sitnica GSP ništa ne košta, a Beograđane dovodi do ludila: Mnogi su očitali kartu, pa put morali da nastave pešice

Domovi zdravlja u Beogradu puni, a učionice prazne: Decu napali virusi, upale i osipi

Kolaps u centru grada, saobraćaj blokiran zbog sudara trolejbusa i taksija (FOTO)

Most na Adi uskoro dobija tramvajske šine! Otkriveno kada će biti u potpunoj funkciji (FOTO)

Zastrašujuća fotografija sudara na Plavom mostu: Automobil se prevrnuo na krov!

Pijani putnik krenuo da uđe u autobus na liniji 65, pa se prosuo na asfalt: Intervenisala Hitna pomoć i policija (VIDEO)

Užas na Zvezdari: Starica pokušala da se obesi

Lančani sudar u Beogradu zbog divlje svinje: Kamion udario u životinju kod Pupinovog mosta, pa se u njega zakucala još 2 vozila

Počinje rekonstrukcija Pančevca: Most će se zatvarati svakog dana do 24 novembra, ali samo u ovim terminima

Vlasnici privatnih vrtića prijavljivali lažne adrese, otvarali obdaništa u suterenu i upisivali decu van Beograda

Saradnja između Austrije i Srbije nikada nije bila bolja, očekuju nas brojni zajednički projekti: Vesić otvorio "Dane Beča" u Beogradu

Besplatan online kurs za preduzetnice i sve žene koje to žele da postanu

Plaćali smo porez redovno 20 godina, ali nismo regulisali jednu važnu stvar: Zapretili su nam kaznom od 150.000 dinara!

Udes u Savskoj: Sudarila se 4 automobila, ima povređenih

Nerealan prizor na Trgu Nikole Pašića: Reka ljudi stoji u nepreglednom redu od 6 ujutru, svi se pitaju šta se čeka? (FOTO) (VIDEO)

Šta narod misli o zlatnoj kapiji u centru Beograda? (ANKETA)

Teška noć za hronične bolesnike: Ljudi najviše tražili hitnu pomoć iz svojih kreveta

Vesić zadovoljan zbog izmena Zakona o gradnji: Konačno imamo instrumente da stanemo na put onima što varaju državu

Pronašli smo najskuplje stvari na Sajmu nameštaja: Da li biste pre kupili garnituru ili dve kuće za 13.000 evra? (FOTO) (VIDEO)

U Beogradu je počela ludnica: Gužva i kolone u svakom delu grada, vozila mile, a sve to zbog jednog razloga - Crvena zvezda! (FOTO) (VIDEO)

"Molimo vas da se ne penjete po eksponatima": Jedna fotka iz Beograda pokazala da se parama ne može kupiti baš sve