≫ 

Dimitrije Tucović ponovo na Slaviji: Bista poznatog levičara opet krasi gradski trg

Njegov spomenik se i nalazio na Slaviji upravo zato što su se na tom mestu nalazile nekadašnje barake radničkog pokreta

  • 2

Bista Dimitrija Tucovića ponovo je na Slaviji. On se sada nalazi na platou kod Narodne banke Srbije, a otkrili su je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i direktor JKP „Pogrebne uskuge” Dragan Baltovski.

- Vratili smo bistu Dimitrija Tucovića, kao što smo i obećali na početku rekonstrukcije Trga Slavija. Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sahranjeni su 2016. godine u Aleji zaslužnih građana uz sve državne i vojne počasti, kako to zaslužuje jedna izuzetna istorijska ličnost i najveći teoretičar socijalističkog pokreta u Srbiji - rekao je Nikodijević.

OD NJEGA SU UČILI TITO I MILOŠEVIĆ: Evo ko je u SRBIJU doneo ideju SOCIJALIZMA, KOMUNIZMA i bogatog radnika!

On je istakao da je reč o čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Srbije i radničkog pokreta.

Foto: Telegraf

- Njegov spomenik se i nalazio na Slaviji upravo zato što su se ovde nalazile nekadašnje barake radničkog pokreta i gde su bila okupljanja levičara u Beogradu - rekao je Nikodijević.

On je istakao da je spomenik sada mnogo pristupačniji građanima jer mogu da priđu, polože cveće i odaju dužnu poštu.

Foto: Telegraf

- Drago mi je i što smo uspeli da završimo rekonstrukciju trga, ali i da vratimo spomenik pred samo obeležavanje stogodišnjice kraja Velikog rata koja će biti u novembru. Dimitrije Tucović je bio jedini političar u Srbiji koji je glasao protiv ratnih kredita, a onda otišao kao dobrovoljac u Prvi svetski rat da brani svoju zemlju, gde je i izgubio život. Mi smo zato dužni da čuvamo sećanje na Dimitrija Tucovića, ali i na sve one događaje važne za istoriju našeg naroda - kaže Nikodijević.

Foto: Telegraf

On je podsetio da se baš iz tog razloga prvi put zajednički obeležava Dan oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu.

- Manifestacijom "Dani slobode" od 20. oktobra do 1. novembra obeležićemo ova dva datuma nizom manifestacija i programa. Program počinje 19. oktobra multimedijalnim spektaklom Ljubiše Ristića u Šećerani, nastavlja se 20. oktobra tradicionalnim defileom ulicama grada, a zatim će svaki dan biti posvećen jednoj zemlji saveznici.

VIDEO: Snimljene osobe koje su sipale deterdzent u fontanu na Slaviji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA