Zgrabili smo decu i izleteli napolje! Nekoliko minuta kasnije, moje kuće više nije bilo. Požar na Adi Huji odneo desetak domova

Nekoliko porodica je izgubilo kuće koje su s mukom stekli. Šta će sada? I gde će, pitaju se komšije

  • 8

„Supruga, deca i ja smo ručali, osetili smo dim i odjednom čuli vrisak i plač. Kada sam video da je plamen zahvatio kuću pored, zgrabili smo decu i izleteli napolje. Nekoliko minuta kasnije moje kuće više nije bilo”.

Ovako za “Blic” priča Besnik, otac petoro maloletne dece iz divljeg naselja u Ulici Vuka Vrčevića, na Adi Huji nedaleko od Pančevačkog mosta, koje je juče u popodnevnim satima zahvatio stravičan požar u kojem je izgorelo pet-šest objekata, ali, srećom, niko nije povređen.

Užas vatrene stihije u 5 slika: U nehigijenskom naselju na Karaburmi izgorelo je 10 baraka, ljudi jedva spasli živu glavu (FOTO)

- Vetar je brzinom svetlosti preneo plamen sa susedne na krov moje kuće. Ubrzo je sve buknulo. Samo kad smo decu uspeli da spasemo, sve ćemo lako… - priča Besnik, i već razmišlja kako će sutra na posao, jer bar spavanje nije problem, kaže, ponudili su mu rođaci privremeni smeštaj.

Posledice požara, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Drugi čovek, bez reči, stajao je na zgarištu svoje kuće. Samo je nemo pogledao kroz komšije i rođake koji su nam prepričavali detalje stravičnog požara. Potom je uzeo crevo i pomagao vatrogascima da ugase plamičke na onome što je ostalo - gomila dasaka, lima i cigli.

- Strašno… On je izgubio sve. U ovom naselju je više od 50 dece. Nekoliko porodica je izgubilo kuće koje su s mukom stekli. Šta će sada? I gde će? Važno je samo da niko nije povređen - prepričava Bajramša Ćerimi.

Vatra je odnela barake, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Potreseni, prepričavali su kako im je jedino važno bilo da izvuku živu glavu, a kasnije su u blatu, i na ostacima svojih domova, pokušavali da pronađu dokumenta.

- Za svojih 65 godina nisam video ovako nešto. Živim u Mirijevskom bulevaru. Unuka me je pozvala i rekla da sve gori. Došao sam najbrže što sam mogao, ali kada sam stigao, plamen je bio visok nekoliko metara, od dima nisam mogao da prođem do kuće. Kasnije sam tek saznao da su svi dobro - prepričava Said.

U celom naselju je iz predostrožnosti isključena struja. Preskačući preko bara, do nas je došao i Fljurin, čija je kuća takođe izgorela.

Požar, Foto: Printskirin/Twitter/Aleksandar Petrovic

- Bio sam na poslu kad me je zvala supruga i vikala da nam gori kuća. Zgrabila je decu i istrčala napolje. Dok sam stigao, od kuće nije ostalo ništa. Brat i ja smo u jednom danu izgubili kuće. On ima petoro dece, a ja četvoro. Bar četiri meseca ću morati da radim da bih napravio jednu sobu, ali je pitanje šta ću deci sutra da dam da jedu i da obuku za školu - kaže Fljurin, još u radnom odelu koje mu je jedino ostalo.

Kako kažu, uzrok požara ne mogu ni da pretpostave, mada komšije sa Karaburme tvrde da se na ovom prostoru non-stop skupljaju i pale sekundarne sirovine.

Ulica Vuka Vrčevića podno Pančevačkog mosta poznata je po jednoj od najvećih deponija u prestonici, ali i divljem naselju u kojem se požar dogodio. Nadležne gradske službe su ovaj prostor u više navrata raščišćavale, ali je uvek nastajao još veći komunalni haos.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mix

    16. oktobar 2018 | 21:04

    Nehigijensko naselje? Jer ovo ne deluje kao da je gradjeno sa nekim planom. Treba ih na vreme uklanjati cim krenu da se prave, a ne ovako danse zapusti pa se desi tragedija moze neko i da pogine. Prva kucica se rusi i odmah se reaguje

  • Nebojša

    16. oktobar 2018 | 21:39

    Ovo je dobra fora. Napravis karton daska naselje i proglasis za kuce i sve to na divlje i na placevima koji nisu tvoji a onda trazis da ti drzava dodeli stanove i da te zbrine. Jasno je kao dan o cemu se radi i o kome se radi.

  • Goran

    16. oktobar 2018 | 22:12

    Koja tvoja kuca kupila si plac,platila porez,kupila materijal platila porez,platila prikljucak za struju,vodu,kanalizaciju platila porez pa tvoja kuca dokle bre vise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA