≫ 

Počelo rušenje bespravnog objekta u Zemunu: Napuštena kuća sa magacinom predstavljala opasnost za decu (FOTO)

- Reč je o "bahatom" investitoru koji je koristio sve pravne mogućnosti u prethodnom periodu kako bi odložio uklanjanje objekta - poručila je gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac

  • 7

Gradska građevinska inspekcija je danas u Zemunu započela rušenje bespravnog objekta od 2.000 kvadrata u Alaskoj ulici, u blizini Osnovne škole "Sonja Marinković".

Nenajavljena kontrola u privatnim vrtićima u Beogradu: Inspektori češljaju šta mališani jedu i koliko ih zaista ima u grupi

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac je rekla da je to prvo javno rušenje nekog tako velikog objekta i najavila da će narednih dana biti nastavljeno sa uklanjanjem nelegalno izgrađenih objekata za koje je doneto rešenje o rušenju.

U Alaskoj ulici se ruši kuća zajedno sa magacinom, ukupne površine oko 2.000 kvadrata, nakon sudskog spora sa školom koji je trajao oko 15 godina.

Podunavac je rekla da je reč o "bahatom" investitoru koji je koristio sve pravne mogućnosti u prethodnom periodu kako bi odložio uklanjanje objekta.

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U prethodnih sedam ili osam godina kuća sa magacinom je napuštena i ruinirana i predstavljala je opasnost za decu.

Ona je izrazila očekivanje da će izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji, koje su u skupštinskoj proceduri, omogućiti lakše uklanjanje nelegalnih objekata i dodala da su gradske vlasti već donele veliki broj rešenja za rušenje.

- Potrebno je bilo da prođe 15 godina otkada je gradska građevinska inspekcija donela rešenje za uklanjanje. Očekujemo da će izmene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji, koje su u skupštinskoj proceduri, omogućiti efikasnije delovanje inspekcije i kažnjavanje bahatih investitora. Da ne mora da prođe toliko vremena - poručila je ona.

U prethodnih sedam ili osam godina kuća sa magacinom je napuštena i ruinirana i predstavljala je opasnost za decu-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Donošenjem tih zakona, biće nastavljeno uklanjanjem svih bespravnih objekata, s tim što će prioritet imati oni na javnim površinama koji ugrozavaju bezbednost građana i posebno dece, poručila je Podunavac.

- Imamo jako puno rešenja o rušenju. Do sada su investitori kada bi bili odbijeni u procesu ozakonjenja pokretali upravne sporove koji su dugo trajali. Ovo je bio taj slučaj. Žalio se na rešenje za ozakonjenju, pa je odbijen prvo od resornog ministarstva, zatim je pokrenuo u upravni spor i tek po pravnosnažnosti presude stekli su se uslovi za rušenje - navela je ona.

Podunavac kaže da se trenutno radi na formiranju jedinstvene službe i da će, kada budu prikupljeni svi podaci od opština, moći da iznese precizne informacije o broju rešenje za rušenje.

Direktor Osnovne škole "Sonja Marinković" Jasmina Filipović je objasnila da ta škola još krajem osamdesetih ili početkom devedestih godina dala u zakup deo zemljišta na kome se nalazila napuštena sportska hala.

Direktoka škole Jasmina Filipović je objasnila da je ta škola još krajem osamdesetih ili početkom devedestih godina dala u zakup deo zemljišta na kome se nalazila napuštena sportska hala-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Rekla je da nije bilo sredstava za njeno obnavljanje i da je onda tu "ušao čovek kao zakupac, ali nikakve obaveze prema školi nije izvršavao po pitanju zakupa".

Filipović je kazala da je počeo da gradi objekte na tom zemljištu i da je škola 2003. godine pokrenula postupak za povraćaj svoje imovine.

- U međuvremenu su ti objekti počeli da propadaju, jer ih niko nije koristio u prethodnih sedam ili osam godina. Pretvorili su se u stecište narkomana. Odnet je limeni krov, prozori i drugo. Mesto je postalo rujina - dodala je direktorka škole.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daa

    24. oktobar 2018 | 15:23

    Sto ne rusite po Pazaru.. npr onaj centar sto se prosiri na drzavno zemljiste jedno 2000kvadrata...

  • Prc

    24. oktobar 2018 | 15:49

    Nerusite ako nesmeta oduzmite i dajte nekoj ustanovi na korišćenje

  • Лицемер

    24. oktobar 2018 | 15:01

    Треба променити закон и донети одлуку да се национализује цео плац са дивљом грађевином то јест надоградњом.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA