Divlja gradnja u Beogradu ne staje: Od 2000. godine, država izgubila najmanje milijardu dolara

- Pogrešno je nazivati investitorima osobe koje se bave divljom gradnjom, jer je reč o ilegalnoj aktivnosti često povezanoj s pranjem novca i poreskom prevarom - smatra Miljkan Karličić iz Direkcije za građevinsko zemljište

  • 3

Prestonica godišnje gubi oko 30 miliona evra na ime dažbina za uređenje i opremanje građevinskog zemljišta, a u ostatku države smo izgubili bar još toliko. Prema rečima Miljkana Karličića, predsednika Nadzornog odbora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda, sa zaprepašćenjem može da potvrdi da gradnja na divlje i dalje traje.

- Ovaj fenomen je omalovažavanje države, jer nema nikakvog razumnog objašnjenja za ovu nezakonitu aktivnost koja se masovnu sprovodi pred očima celog državnog i javnog aparata. Izuzev da je reč o organizovanoj aktivnosti građevinskih kriminalnih grupa… Prema generalnoj proceni, Beograd godišnje gubi oko 30 miliona evra na ime dažbina za uređenje i opremanje građevinskog zemljišta, tu su putevi i putni prolazi, vodovodi, kanalizacija, trotoari… - smatra Karličić.

- Reč je o ogromnom novcu, to je iznos u protivvrednosti od milijardu dolara od 2000. pa do danas. I to pričamo samo o Beogradu, a u ostatku države smo izgubili bar još toliko – kaže Karličić za Kurir.

Zemun - nelegalna gradnja, Foto: Tviter/Sasa Jeremic

On naglašava da je pogrešno nazivati investitorima osobe koje se bave divljom gradnjom, jer je reč o ilegalnoj aktivnosti često povezanoj s pranjem novca i poreskom prevarom.

EM KRADU, EM UGROŽAVAJU BEZBEDNOST

- Javnost s pravom očekuje reakciju Republičkog javnog tužilaštva u pravcu podsticaja višim javnim tužilaštvima, odnosno njihovim odeljenjima za suzbijanje korupcije, u cilju krivičnog gonjenja učinilaca dela koja su propisana Krivičnim zakonikom kao krivična dela protiv privrede, a gradnja bez građevinske dozvole, po mom skromnom stavu, samo je blaga kvalifikacija ovih nedela – kaže Karličić.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže za Kurir da je Srbija od tih izgubljenih 30 miliona evra mogla da sagradi most, da sredi vodovod i kanalizaciju, kao i da izgradi obdaništa, ali i još mnogo toga.

- Postoji urbanistička mafija i tzv. investitorska mafija za urbanizam. Em što kradu, em što grade nelegalne objekte koji su ruglo grada, oni ugrožavaju bezbednost, ekologiju i infrastrukturu. Treba smeniti sve one koji su umešani u to. Novim zakonom sprečiće se korupcija, ubrzaće se postupak rušenja, a ovi koji od nelegalne gradnje peru pare će da odustanu. Urbanističkoj mafiji se mora stati na put – napominje Rodić.

Makenzijeva, divlja gradnja, Printskrin: Youtube/ Marka Žvaka

Najvažnije brojke: Beograd godišnje izgubi 30 miliona evra zbog nelegalne gradnje; 5 godina je rok da se završe započeti procesi legalizacije; 1,5 do 3 miliona dinara iznosiće kazna za javno preduzeće koje priključi nelegalni objekat na javnu infrastrukturu; 270.000 predmeta za legalizaciju ima u Beogradu.

VLASNIK PARCELE ODGOVORAN

Neke od najvažnijih novina u zakonu: ruši se sve što je izgrađeno bez dozvole posle 27. novembra 2015. godine, vlasnik parcele na kojoj je izgrađen bespravni objekat biće odgovoran za nelegalnu gradnju, nelegalni objekti koji nisu po zakonu moći će da se ruše posle odluke o žalbi, vlasnik nelegalnog objekta može da pokrene postupak pred Upravnim sudom, ukoliko Upravni sud presudi u korist vlasnika nelegalnog objekta, odštetu plaća država, provera vidljivosti objekta na satelitskom snimku je obavezna pri legalizaciji, nema više popisa nezakonitih objekata, neće se više plaćati taksa katastru za određivanje kućnog broja, obavezno je plaćanje poreza na objekat koji je u procesu legalizacije.

VIDEO: Zbog nelegalne gradnje pucaju obližnje kuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Profesor

    25. oktobar 2018 | 20:16

    U neposredno blizini zgrada 4a i 4b Grcica Milenka na Vracaru u Beogradu, nice preko moci zgrada duzi e oko pedesetak metara!? A, pre toga dva meseca,, navodno,, izgorela staro zdanje!?

  • Pravnik

    26. oktobar 2018 | 00:50

    U blizini Beogradsko dramskog pozorišta na Crvenom Krstu, tacnije u ulici Todora od Stalaca br. 14,preko noci nice stambena zgrada nigde nema nikakve table, ko je investitor, sta se gradi koji je rok izgradnje..!?

  • RICINUS

    25. oktobar 2018 | 22:12

    Bagra je bagra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA