≫ 

Tamna strana "dvojke": Šta se sve dešava u kraljici beogradskih tramvaja i prevozu gde je sve od čega bežimo (FOTO)

Tramvaj "dvojka" je i jedna od najsporijih gradskih linija

  • 23

Tramvaj broj dva, osim što, zapravo, ne vodi nigde - nego kruži naširoko oko centra grada, ima još jednu specifičnost: pravi je sakupljač manijaka, siledžija, napadača, kutija, cegera, neprijatnih mirisa i dorćolskih mangupa.

Simbol šarmantnog Beograda, kruga "dvojke" sve je samo ne romantičan.

Svako ko se provozao bar jednom dvojkom, zna o čemu govorim. Prvo, izazov je uopšte i dočekati tramvaj - kada se zaređaju zbog gužve u Nemanjinoj ili bahato parkiranih automobila u Cara Dušana, sve se poremeti.

Kad dođe zima, beskućnika se niko ne seti, a čuvena dvojka je njihovo jedino utočište. Foto: Bojan Stekic

Međutim, prave gužve, one kao u devedesetpetici, gotovo nikada nema. Ali to ne znači da možete da se opustite - dobro pazite iza ili ispred koga sedate, ko se naslanja na vas i u koji deo tramvaja uopšte ulazite.

Baba koja je u tramvaj ušla sa pištoljem i obračunavala se s putnicima, manijak koji je naočigled putnika zlostavljao devojčicu, egzibicionisti koji onanišu, redovni su putnici dvojke, kraljice beogradskih tramvaja.

Baš na ovoj liniji dogodio se pre četiri godine i jedan skandalozni incident prilikom brojanja putnika, kada je brojač, inače mladić, pretukao i izbacio starca zato što je navodno neprijatno mirisao.

Svi beže u prednji deo tramvaja Foto: Bojan Stekic

PRISTANIŠTE

Pripremite se za stajanje od pet do deset minuta u mestu. Vozač će najverovatnije otići do otpravničke kućice, toaleta... ali to nije njegov hir, već čeka vreme. Kada dođe druga dvojka, ljudi trče iz jednog u drugi tramvaj, obilazeći kojekakve otvore između šina.

KALEMEGDAN

Do Kalemegdana vodi vijugava pruga, od koje možete da dobijete morsku bolest. A onda, ukazuje se strogi centar grada, Knez Mihailova i park. No, tramvaj se odmah spušta u zonu Dorćola - među manijake, pjačare, srednjoškolce i beskućnike koji gospodare ovim krajem. Glavna stanica "dole" je pijaca Skadarlija. Meka za domaćinsku kupovinu, sumnjive tipove, prosjake i tramvajske pevače. Ljude u sivom, ljude u crnom, žene sa misterioznim cegerima i sumnjivim predmetima.

Popularni tramvaj Katica, nadimak koji su joj dodelili vozači Foto: M. Beljan

VUKOV SPOMENIK

Ovde će jedan beskućnik ući, drugi izaći, dok se treći neće ni pomaći na nekom od sedišta češkog tramvaja. Većina putnika će se na ovoj stanici promeniti i nastaviti dalje ka Slaviji. Kad se preboba kružni tok, sve je lakše.

SAVSKI TRG

Nekadašnja Štajga još je promentno stajalište: tu su migranti, zalutali turisti, bezbroj hostela, autobuska okretnica i glavna stanica. Nervozni putnici stajaće i čekati dvojku ne bi li se ikako prebacili do Dorćola, a da ne moraju da se penju i spuštaju preko samog centra grada, svesni da će uštedeti samo energiju, ali ne i vreme.

ZADNJI DEO TRAMVAJA - KRITIČAN

Foto-ilustarcija: Tanjug/Nemanja Jovanović

U zadnjem delu tramvaja ima najviše mesta - da se ubaci ogromna vreća sa iskorišćenim limenkama, kabasti delovi nameštaja, da se skupi pola odeljenja iz "Drapšina" ili cela grupa iz lokalnog obdaništa. Tu ćete viđati najzanimljivije dorćolske face, družine, predmete, ali i čuti najzanimljivije prepirke, razgovore, obračune s kontrolorima...

(M. Beljan/m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Veteran

    27. oktobar 2018 | 23:06

    Baš bih voleo da vidim ko od dorcolskih mangupa ide dvojkom, a naravno i da vidim ti čuveno njihovo ponašanje, što se tiče beskućnika moj pogled mu kazuje sve, što se tiče dzeparosa jedan je naleteo na kolegu i ostao bez donjeg dela vilice,jbg dorcolski dzeparos, dakle svi oni biraju lak plen,kao i onaj manijak od pre neki dan, da smo se zadesili tu u tramvaju bio bu izlecen na sledećoj stanici dobio bi doživotnu terapiju,a ne sada da ga vode po psihijatrima da vide dal je uracunljiv ili nije,čim tako nesto moze da uradi nije mu ništa...

  • Snezana

    27. oktobar 2018 | 20:01

    Kome se ne svidja Beograd, tramvaji i ulice u Beogradu, neka se slobodno vrati odakle je dosao I neka se vozi zapregom ili neka ide peske tamo.

  • Laza

    27. oktobar 2018 | 19:51

    Vratite se u svoja sela, oslobodicete Beograd i sela ce oziveti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA