≫ 

Bizarne komšijske terase u Beogradu: Ušli smo u novo arhitektonsko čudo, u hodnicima je tek morbidno (FOTO)

Ono što je nesvakidašnje kod ovih terasa jeste što se jedan deo može korstiti isključivo u puzećem i ležećem položaju

  • 22
Zgrada Juhorska Karaburma Foto: Mateja Beljan

Ova zgrada na Karaburmi pravo je arhitektonsko čudo - nema prolaznika koji ne zastane pred zagonetno ukrštenim terasama, originalnom i unikatnom rešenju kakvo nije viđeno nigde u svetu.

Ko je zaslužan za ovo remek delo ne zna ni naš sagovornik, jedan od retkih stanara koji su kupili stan u zgradi.

Foto: M. Beljan

- Jedan stan je normalan, a jedan nije. Mislim, jedan ima normalnu terasu, a drugi ne - priča on.

Možda je poruka arhitekte bila da komšije moraju da se zbliže, da smo jedni od drugih suviše otuđeni ili pak da prkosi večitoj komšijskoj svađi ko je zauzeo čiji prostor.

Foto: Mateja Beljan

- Nema objašnjenja, niko ne zna kako je to nastalo. Mislim da je u pitanju greška, ne verujem da bi neki arhitekta ovo mogao da smisli i da bude ponosan. Bilo je i šala na račun toga, kao čemu služi daj deo gde se terase preklapaju, pa da bi se postavilo burence sa kupusom - priča jedan od komšija.

Foto: M. Beljan

Zgrada je stara desetak godina, nije legalizovana, ali stanovi su dobri, priča on i dodaje da je kvadrat bio neuporedivo jeftiniji u odnosu na ostatak Karaburme, a da je ona jedna od retkih koja u ovom naselju ima lift.

Foto: M. Beljan

Međutim, hodnici su sablasno prazni, instalacije delom iščupane, a već na prvom spratu odustao sam od pokušaja da pronađem prvi useljeni stan. Sagovornika sam pronašao tek pošto sam izašao, misleći da nema šanse da je i jedan stan u funkciji.

Sve je, zapravo, izgledalo kao zgrada duhova zarobljena u nekoj sivoj fazi gradnje. Tek poneka sijalica visila je na žici i svetlela, dok su duž hodnika uglavnom mogla da se vide samo ogoljena grla.

Foto: M. Beljan

Na vratia stanova nema imena, a samo sam se pitao kada će mi se iza leđa pojaviti neka živa duša čiji sam štek ugrozio svojim prisustvom. Krenuo sam natrag klizavim stepeništem koje je odzvanjalo pod nogama.

Na samom ulazu nema poštanskih sandučića, a sve što sam video su naređane koverte sa računom za struju za vlasnika koji očigledno najmanje godinu dana nije pokupio ni jednu od njih.

Kako nam je ispričao jedan od retkih vlasnika, tako je jer dugo nije bio prodat nijedan stan, a useljavanje je tek nedavno počelo.

Foto: M. Beljan

- Ja sam dolazila u tu zgradu prošle godine. Isto je ovako izgledala, kablovi raščupani, pusta, a terase su ludilo. Pitala sam za grejanje, kažu ima etažno, ali ne radi. Dnevna soba je bila lepa, prostrana, ali spavaća je išla bulvalno u špic. Ja pitam, pa kako ja da stavim nameštaj, a oni mi kažu: "Napravi neke ugradne ormare, pa ispravi to" - priča Aleksandra.

Ako vas put nanese na Karaburmu, ne zaboravite selfi u ovoj ulici, jer o arhitektonskom čudu tek će se pričati.

VIDEO: Ovo je divlji investitor kojeg je Telegraf raskrinkao

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arhitekta

    1. novembar 2018 | 15:30

    Kako ne kontate u sve stanevo je uracunata povrsina terase, a sve ovo preklopljeno istu kvadraturu prodaju dva puta.

  • Mlaki

    1. novembar 2018 | 13:23

    Kako kaze Raka u RODAMA ? Beogradjani 😊😊😊😊😃😆

  • srbin iz srbije

    1. novembar 2018 | 13:35

    Projektant mora da je diplomirao sa 9-kom naj manje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA