≫ 

Šta kažu nadležni posle fotografija radnika koji bez ikakve opreme razapinju novogodišnju rasvetu na Skupštini?

Slobodno su šetali po krovu i isturenim delovima zgrade, izazivajući tako sudbinu, u nadi da im se ništa loše neće dogoditi

  • 2

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić objavio je skandalozne fotografije radnika koji se veru po zgradi Skupštine Srbije i razapinju javnu rasvetu bez ikakve zaštitne opreme.

Oni nisu imali ni šlemove ni pribor za vezivanje, slobodno su šetali po krovu i isturenim delovima zgrade, izazivajući tako sudbinu u nadi da im se ništa loše neće dogoditi.

- Radnici montiraju "novogodišnju rasvetu" na visini od nekoliko desetina metara, bez vezivanja, zaštitnih ograda, šlemova, bez ikakvih mera zaštite! I to na zgradi Skupštine. Šta bi rekli nadležni za primenu zakona i propisa o zaštiti na radu i da li bi morali nešto da učine? - napisao je Šabić.

Kako su nam kazali u Skupštini, oni nisu nadležni za kontrolu radnika i uputili su nas na "Javno osvetljenje". U ovom preduzeću kazali su da je reč o neprijatnom incidentu. Međutim, fotografija majstora koji postavljaju rasvetu za njih ipak nije dovoljan dokaz da su na slici i njihovi radnici, pa će sve detalje oko incidetnta tek proveriti.

- Povodom slike i komentara koje je na "tviteru" postavio g-din Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja, rukovodstvo preduzeća je danas preduzelo mere za utvrđivanje svih relevantnih podataka vezanih za ovaj neprijatan incident. Sa slike se ne može utvrditi da li se radi o radnicima JKP "Javno osvetljenje". Ukoliko se utvrdi da se radi o našim radnicima biće preduzete sve predviđene mere za kršenje radne discipline, protiv svih odgovornih lica - naveli u JKP "Javno osvetljenje".

Oni su objasnili i da je za sve radnike koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom, Aktom o bezbednosti i zdravlju na radu predviđena odgovarajuća zaštitna oprema.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Svi radnici koji rade na na mestima sa povećanim rizikom zadužili su svu opremu predviđenu ovim aktom. Svi radnici prema potpisanim ugovorima o radu dužni su da primenjuju definisane mere bezbednosti i zdravlja na radu. Rukovodilac pogona, poslovođa pogona i imenovani rukovodilac radova dužni su da vrše kontrolu primene mera bezbednosti pri izvođenju radova - detaljno su objasnili u ovom preduzeću.

Imenovani Rukovodilac radova u obavezi je da neposredno pre izlaska na teren proveri da li on i svi njemu dodeljeni izvršioci radova poseduju kompletan set lične zaštitne opreme i sredstava: radno odelo sa oznakama JKP "Javno osvetljenje", radne zaštitne cipele, fluorescentni prsluk, zaštitni šlem, zaštitne elektromonterske rukavice, zaštitni opasač, sigurnosno uže, zaštitne naočarei dr.

Njegova dužnost je i da zahteva da svaki izvršilac radova proveri da li postoje oštećenja lične zaštitne opreme i sredstava kao i da svaki elektromonter i/ili bravar provere ispravnost elektromonterskog alata i aparata za zavarivanje, objašnjavaju u "Javnom osvetljenju".

VIDEO: Mesto pogibije dvojice radnika u Beogradu na vodi

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    5. novembar 2018 | 14:21

    Primarna krivica je na radnicima koji su sebe doveli u situaciju da mogu da budu povređeni. Sekundarna krivica je poslodavca koji nije obezbedio svoje radnike. Tercijalna krivica ne postoji, jer državni organi organi nisu zainteresovani da se bilo čime bave, osim svojim neradom za koji uredno primaju dobre plate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA