U Beogradu održan Prvi međunarodni simpozijum rehabilitacije ramena i lakta

Predavači dr Srđan Živanović i dr Mladen Pavlović prezadovoljni su kako polaznici prepoznali važnost patologije ramena i lakta, koja je zapostavljena grana ortopedije u Srbiji, kao i rehabilitacije, koje su u sinergiji i izlečenje nije potpuno moguće jedno bez drugog

  • 0

Prvi međunarodni simpozijum rehabilitacije ramena i latka uspešno je održan u Beogradu u organizaciji vrhunskih hirurga ortopeda i fizioterapeuta iz Danske, a u organizaciji poliklinike Ortoekspert.

Predavači dr Srđan Živanović i dr Mladen Pavlović prezadovoljni su kako polaznici prepoznali važnost patologije ramena i lakta, koja je zapostavljena grana ortopedije u Srbiji, kao i rehabilitacije, koje su u sinergiji i izlečenje nije potpuno moguće jedno bez drugog.

Posle četiri seminara o ultrazvuku ramena i lakta, koji su održani u Beogradu i Podgorici, dr Živanović i dr Pavlović, koji rade u Bolnici u Viborgu, svoje veliko iskustvo i znanje odlučili su da prenesu i stručnjacima sa naših prostora, a kolika je zainteresovanast bila za usavršanje i sticanje neprocenjivog znanja govori činjenica da su se polaznici javili iz svih bivših republika Jugoslavije, pa čak i iz Katara.

Sem vrhunskih hirurga specijalizovanih za rame i lakat, predavači su bili i Grethe Aalkjaer i Thilde Fogh, iskusni fizioterapeuti u rehabilitaciji ramena i lakta iz Regionalne bolnice Viborg.

Foto: Ortho expert

Budući da je patologija ramena i lakta umnogome zapostavljena u svakodnevnoj kliničkoj praksi, a u poslednjih 10 godina, uz sportsku traumatologiju, to je grana ortopedije koja doživljava veliki razvoj, te su predavači upoznati sa kliničkim pregledom ramena i rehabilitacijom traumatskih stanja u ramenu i oboljenjima "stabilnog" ramena i postoperativnom rehabilitacijom.

Potom im je predstavljno rehabilitacioni tretman nestabilnog ramena i repeticiju naučenih rehabilitacionih protokola. Uz veliki broj praktičnih segmenata, iskusni fizioterapeuti praktično su pokazali vežbe, a i polaznici su sami mogli da primenjuju metode rehabilitacije uz nadzor predavača.

- Ciljevi simpozijuma su upoznavanje sa osnovama kliničkog pregleda radi postavljanja pravilne dijagnoze, usvajanje najsavremenijih protokola za lečenje najčešćih oboljenja ramena i ovladavanje kineziterapijskim rehabilitacionim tretmanom oboljenja ramena. U razvijenim zemljama udeo pacijenata sa oboljenjima i traumatologijom ramena i lakta zauzima oko 30% svih pacijenata u ortopedskoj praksi a skoro 40% kod fizioterapeut i nezamislivo je ortopedsko lečenje bilo kog oboljenja ramena bez kvalitetne rehabilitacije. Ta sinergija između ortopeda i fizioterapeuta/fizijatra rezultirala je najsavremenijim konceptom rehabilitacije ramena koji smo predstavili na prvom simpozijumu - rekao je dr Živanović.

Foto: Ortho expert

Simpozijum je bio namenjen pre svega fizioterapeutima i fizijatrima, ali i svima onima koji se u svakodnevnom radu bave oboljenjima ramena ortopedima, reumatolozima, specijalistima sportske medicine.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA