≫ 

Vajar objasnio kako je nastao spomenik patrijarhu Pavlu: "Hteo sam da ga predstavim što jednostavnije, to što je moderan, nekome se nije dopalo"

Zoran Maleš gostovao je jutarnjem programu i ispričao detalje o stvaranju spomenika koji je izazvao diskusije

  • 85

Tri dana nakon što je u Beogradu otkriven spomenik Patrijarhu Pavlu komentari na skulpturu ne prestaju da se nižu: dok jedni govore da ona odgovara duhu patrijarha, drugi smatraju da je ona loše izvedena i postavljena na lošem mestu.

Foto: Beoinfo

Povodom tih kritika jutros je na "Prvoj" gostovao i autor spomenika Zoran Maleš. Dok su se na ekranu smenjivale slike spomenika patrijarhu iz drugih gradova, na pitanje šta je lepo i kako bi patrijarh trebalo da izgleda, Maleš je branio svoju ideju.

- Ja sam hteo da ga predstavim što sam jednostavnije mogao, da ima tu duhovnost i skromnost. To što je spomenik moderan na neki način nekome se nije dopalo. Spomenik je visine 1,8 metara, a ja sam mislio čak da bude i 1,5 metar, ali bi to bilo premalo - priča Maleš.

Printskrin: Prva

Kako kaže, "gradski oci su se sami opredelili za patrijarha Pavla koji levitira", jer im se takva izvedba dopala.

- To što je spomenik moderan na neki način nekome se nije dopalo. Ima i zadovoljnih ljudi, pozitivnih kritika, ali i loših komentara - kazao je Maleš.

Povodom spomenika oglasio se i zamenik gradonačelnika Beogada Goran Vesić, koji je jutros gostovao u jutarnjem programu na televiziji "Pink" gde je podsetio da o ovakvim potezima odlučuju organi koji su za to nadležni, da je spomenik moderan i da je rađen prema dobro poznatoj fotografiji patrijarha Pavla iz gradskog prevoza.

Foto: Profimedia/Danita Delimont

Vesić je istakao je i da će opozicija uvek osuđivati sve ono što se radi u gradu, ma šta to bilo.

- Sećate se one priče o patrijarhu Pavlu kada su ga pitali: "Kada će nam biti bolje?", a on im je rekao: "Kada mi budemo bolji" - podsetio je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor Obrenovac

    18. novembar 2018 | 13:13

    Ti si vajar kao sto sam ja kosmonaut. Nije ti Partijarh Pavle model na kom ces ti pijan da isprobavas neke svoje fantazije. Covece, skromno, u prirodnoj visini, kako normalno stoji,... nista vise. Sta moderno? Pa nije on Gandalf!

  • СС

    18. novembar 2018 | 14:13

    Објасните то стручној јавности. Коначан суд даје народ а он је рекао своје : КАТАСТРОФА. Промашили сте тему.

  • Licemerka

    18. novembar 2018 | 12:16

    Sklanjajte taj i PRAVITE DRUGI - KAKAV I DOLIKUJE PATRIJARHU NAŠEM!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA